Prof Dr Ercan: Denizli’de büyük deprem meydana gelecekse büyüklüğünün 6.5 olması beklenir – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Prof Dr Ercan: Denizli’de büyük deprem...

Prof Dr Ercan: Denizli’de büyük deprem meydana gelecekse büyüklüğünün 6.5 olması beklenir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Ocak 2021 Cuma - 11:48Güncelleme: 8 Ocak 2021 Cuma - 11:50
Prof Dr Ercan: Denizli’de büyük deprem meydana gelecekse büyüklüğünün 6.5 olması beklenir

Prof Dr Övgün Ahmet Ercan, Irlıganlı merkezli meydana gelen depremleri “Genelde Pamukkale çukurunda depremcikler yer yer sağanak biçimde görülür, biter. Eğer bunun ardından daha büyük bir deprem gelecekse büyüklüğü 6.5 dolayında olması beklenir” şeklinde değerlendirdi.

Denizli, gece saat 03.21’de merkez üssü Irlıganlı olan 3.6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Ardından büyüklükleri 4.2’ye kadar çıkan 19 sarsıntı daha oldu. Denizlilileri korkutan bu depremleri bu alanda Türkiye’nin önde gelen uzmanlarından olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan değerlendirdi.

GEDİZ GÖÇÜNTÜ ÇUKURUNUN BAŞLADIĞI YER

Prof Dr Ercan, depremlerin meydana geldiği Irlıganlı-Honaz bölgesinin, Gediz göçüntü çukurunun güneydoğu ucunda başladığı yer, bir başka ifadeyle Pamukkale çukurunun kuzey sınırı olduğunu buradan başlayan göçüntülü kırılmanın Buldan üzerinden Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu, Kemalpaşa, Bornova ve İzmir Körfezi’ne ulaştığını belirtti.

Irlanganlı’nın Honaz’la birlikte Fethiye-Çameli-Kale-Tavas-Honaz- Çivril-Sandıklı-Afyon üzerinde gelen “Gölhisar- Çameli kırığı” ile Gediz göçüntüsünün kesim yerinde yer aldığına dikkat çeken Prof Dr Ercan, “O nedenle deprem bakımından Denizli’nin en oynak yeri Irlangan-Honaz çizgisidir. Her dört depremcik de derindeki granit katmanı içinde patlamıştır” değerlendirmesini yaptı.

“DEPREMLER, PAMUKKALE ÇUKURUNDAN GEÇEN KIRIKLARIN DİRİLİĞİNİ GÖSTERİR”

Gediz göçüntüsünü düz atımlı yer çekimi kırıklarının oluşturduğunu kaydeden Prof Dr Övgün, “Ayrıca Sarayköy ve Buldan ilçeleri, kuzeybatı doğrultulu Gediz göçüntüsü ile doğu-batı doğrultulu Büyük Menderes göçüntüsünün kavşak yerinde yer alır. Bu bölgede çıkan jeotermal sular, geçmişte Laodikya ile Pamukkale’yi yıkan büyüklüğü 7 dolayındaki depremler, Irlanganlı-Honaz kırıkları boyunca boşalan gerinimlerdir. Bugünki depremcikler, Pamukkale çukurundan geçen kırıkların diriliğini gösterir. Geçmişte Denizli’de her 15 ile 20 yılda bir depremler oluşa gelmiştir. Eski çağda yapılar yığma, göreceli olarak güçsüz olduğundan hem eski Tengüzlü hem de Hierapolis’de ağır, ölümcül yıkımlarla sonuçlanmıştır” dedi.

“ÖNCÜ DEPREMLER OLABİLECEĞİ KUŞKULUDUR”

Denizli’de meydana gelen yıkıcı depremlerden örnekler veren Prof Dr Övgün Ahmet Ercan, “Buradan anlaşılıyor ki, geçmişte Denizli’de 7 büyüklüğünde depremler olmuştur. Bu olgu gelecekte de bu büyüklükte depremlerin beklenebileceğini gösterir. Denizli sanayisinin Honaz çukuru içine yapılması sakıncalıdır. Ancak bu bölgenin depremler kırıklanması, ısı akısını arttırması nedeniyle Denizli’nin jeotermal gücünü arttırmaktadır. Bu depremciklerin öncü deprem olabileceği kuşkuludur. Genelde Pamukkale çukurunda depremcikler yer yer sağanak biçimde görülür, biter. Eğer bunun ardından daha büyük bir deprem gelecekse 6,5 dolayında olması beklenir. İleride üzücü yıkımlarla karşılaşmadan, Türkiye’nin dokumacılık başkenti olan Denizli’nin kentsel dönüşümü bitirilmelidir” ifadelerini kullandı.