Prof. Dr. Ercan: Ucuz atlatıldı, 5.5’e kadar artçılar olabilir – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Prof. Dr. Ercan: Ucuz atlatıldı, 5.5’e...

Prof. Dr. Ercan: Ucuz atlatıldı, 5.5’e kadar artçılar olabilir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Ağustos 2019 Perşembe - 20:30Güncelleme: 8 Ağustos 2019 Perşembe - 20:30
Prof. Dr. Ercan: Ucuz atlatıldı, 5.5’e kadar artçılar olabilir

Denizli’nin Bozkurt ilçesinde bugün meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ucuz atlatıldığını, ancak 5.5’e varan artçıların olabileceği uyarısını yaptı.

D20haber’e 20 Mart’taki Acıpayam depremi sonrası değerlendirmede bulunan ve adeta öngörüleriyle adeta bugünüa işaret eden Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremin  20-25 saniye sürdüğü düşünüldüğünde bu depremin büyüklüğünün 6’dan daha  küçük olamayacağını belirtti.

“Bu depremin yıkım gücü 7 ile 8 arasında gerçekleşmiştir . Depremin yıkım gücünün düşük kalmasının nedeni 2007 yılında çıkarılan Deprem Yasası’na göre yeni yapıların yapılmasıdır. Bu nedenle kutluyorum. Artık yeni deprem yasasının yararlarını görmeye başladık. Ama bu deprem Doğu Anadolu’da olmuş olsaydı,  şu anda 100-150 kişinin ölümünden söz ediyor olabilirdik” diyen Prof. Dr. Ercan, şöyle devam etti:

“BOZKURT ÇATAK NOKTADA”

“Denizli’de neden deprem oldu derseniz… Denizli’de de geçmişte 7 büyüklüğünde depremler olmuştur. Gerek laodikya’yı gerekse Hierapolisi yıkan depremlerdir bunlar. Gelecekte de bu büyüklükteki depremler olacaktır. Burada 3 tane ana kırık vardır ve bu 3 ana kırığın kesim yeri Pamukkale’deki Kocaçukur’dur. Bir tanesi Gediz, bir tanesi Büyük Menderes, diğeri de Fethiye Çameli üzerinden Honaz-Bozkurt’a doğru gelen kırıktır. Bunların tam da çatak yeri aşağı yukarı Bozkurt’un olduğu yerdir.  Bozkurt’un olduğu  yerde bir diğer olay da Isparta büklümünün bulunduğu kesimdir. Toroslar burada tam bir büklüm yapar bu büklükmün batı kıyısında Bozkurt bulunur. Yıkımın bu kadar küçük olmasının ana nedeni Bozkurt’un sağlam kayalar üzerindde yer almasıdır.”

“BOZKURTLULAR BAYRAMI BİRAZ TEDİRGİN GEÇİRECEK”

Artçıların bir süre devam edeceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bozkurtlular bayramı biraz tedirgin olarak geçirecekler. Çünkü 3 ile 5.5’a varabilecek artçı depremler olacaktır. Bu artçılar gelecek 10 günde güçlü, ondan sonra belki 1-2 ay kadar daha sürebilir. Deprem biraz ucuz atlatıldı” dedi.