Orada, 1.124 km uzaklıkta bir köy ve kervansaray var adı; DENİZLİ – D20Haber
30.04.2024, Salı
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Orada, 1.124 km uzaklıkta bir köy...

Orada, 1.124 km uzaklıkta bir köy ve kervansaray var adı; DENİZLİ

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 20 Temmuz 2020 Pazartesi - 12:08Güncelleme: 20 Temmuz 2020 Pazartesi - 12:08
Orada, 1.124 km uzaklıkta bir köy ve kervansaray var adı; DENİZLİ

İlkokulda hepimiz ezberleşimişizdir, belki de birçoğumuzun ilk okuduğu şiirdir. Zihinlere kazınmış dillere pelesenk olmuştur Ahmet Kutsi Tecer’in “Orada Bir Köy Var Uzakta” isimli şiiri. Uzaklarda, tam bin 124 kilometre mesafedeki “Denizli Köyü ve Kervansarayı” fotoğrafını görünce hemen bu şiiri anımsadık.

Üretimini yaptığı alabalığı yurt dışına ihraç eden Özpekler Su Ürünleri Limitet Şirketinin yöneticisi iş insanı Yasin Özpek’in yolculuğu sırasında paylaştığı bir fotoğraf bizi uzaklara, çok uzaklara götürdü. Aracıyla geçerken “Denizli” levhasını görünce hemen yolun sağına çekmiş aracını. Yaşadığı duygu selinin ardından doğup büyüdüğü, halen yaşamını sürdürdüğü kentin ismini taşıyan levhanın yanına geçip ölümsüzleştirmiş o anı.

Bu fotoğrafı görünce telefonla görüştüğümüz Özpek, “Levhayı görünce çok şaşırdım. Tabi duygulandım da. Bu köydekileri sordum, çoğunluğunun İstanbul’da yaşadığını söylediler. Benim için özel bir anı oldu”dedi.

DENİZLİ KÖYÜ VE KERVANSARAYI

Elazığ Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Denizli köyü ve Kervansarayı, Keban-Ağır karayolunun 46’ncı kilometresinde yer alıyor. Denizli Kervansarayı’nın IV. Murat tarafından 1635-1638 yılları arasında yaptırıldığı, tek kubbeli mescid, avlu ortasında havuzu, avlu batı kanadında hamamı ve yolcu odaları bulunduğu belirtiliyor.