Milli Savunma Bakanlığı (MSB), kasım 2020 döneminde silah altına alınacak yedek subay ve yedek astsubay aday adayları ile erbaş ve erlere ilişkin duyuru yayımladı.
Kasım 2020 sınıflandırma döneminde silahaltına alınacak yedek subay aday adayı, yedek astsubay aday adayı ile erbaş er statüsündeki yükümlülerin askerlik hizmeti tercihi sınıflandırma ve sevk işlemleriyle ilgili hususlar şöyle:
-Kasım celp ve sevk döneminde bedelli er (kasım celp ve sevk dönemi) 21 Kasım 2020 tarihinde, erbaş ve er (2’nci grup) 25 Kasım 2020 tarihinde, Aralık celp ve sevk dönemi erbaş ve er (3’üncü grup) 24 Aralık 2020 tarihinde sevk edilecektir.
-Sınıflandırma sonuçları açıklandıktan sonra yükümlüler yukarıda belirtilen sevk başlangıç tarihlerinde on beş gün öncesinden itibaren e-devlet üzerinden ve askerlik şubesi başkanlıklarından sevk evrakını alabileceklerdir. Sevk başlangıç tarihinden itibaren sevk evrakı sadece askerlik şubelerinden alabileceklerdir.
-Yükümlüler sevk belgesini alınabileceği tarihlerde e-devletten COVID-19 anketini dolduracaklar. Anket sonrasında yönlendirildikleri sağlık kuruluşlarında COVID-19 testlerini yaptıracaklar.
-Test sonucu pozitif çıkanların temaslı listesinde olanlar testin yapıldığı tarihi takip eden 5 günlük süre içerisinde sevk evrakını almayan test sonucu çıkmayan yükümlüler müteakip celp ve sevk döneminde sevke tabi tutulacak. Test sonucu COVID-19 tanısı ve şüphesi bulunmayanlare-devletten alabilecek.
-Sevk belgesini alanlar birliğine katılıncaya kadar COVID-19 kapsamında devlet kurumları tarafından duyurulan tüm tedbirler, asker eğlencesi uğurlaması faaliyetleri icra edilmeyecektir.
-Sağlık kuruluşlarında gerekli testleri yaptırmayanlar askere sevk edilmeyecek ve haklarında bakaya işlemi yapılacaktır.
-COVID-19 salgını nedeniyle bulaşma riskini ortadan kaldırmak ve teması en aza indirmek maksadıyla sevk sürecindeki tüm işlemler (sorunlu işlemler)dışında e-devletten yapılacaktır.
-Yol ve iaşe parası e-devletten sevk belgesini alanları Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sisteminde bulunan adresi ile eğitim birliği askerlik şubesi başkanlığından, sevk belgesini alanlar ise sevk belgesini aldığı askerlik şubesi başkanlığı ile eğitim birliği arası esas alınarak ödenecektir. Yükümlüler kendilerine yapılan ödemeleri kimlik belgeleri ile PTT şubelerinden veya PTT kartı ile PTT matiklerden alabileceklerdir.
-Sevk belgesini almayanlar ile aldığı halde sevk edildiği sınıf okulu/eğitim merkezlerine katılmayanlar bakaya işlemine tabi tutulacaktır.