Kurbanlık alırken bunlara dikkat! – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Ağustos 2019 Perşembe - 10:39Güncelleme: 8 Ağustos 2019 Perşembe - 21:24
Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık alacaklara uyarılarda bulundu. Veteriner hekim kontrolü olmayan yerlerden ise kurbanlık alınmaması istendi.

Konuyla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Denizli merkezde hayvan pazarı olarak Denizli Ticaret Borsasının işlettiği Canlı Hayvan Borsasında her türlü idari ve fenni önlemlerin alındığı belirtilerek, vatandaşların kurbanlık hayvanlarını alırken öncelikle ruhsatlı ve veteriner hekim kontrolünün olduğu yerleri tercih etmeleri istendi.

Açıklamada, sığır cinsi büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve pasaporta, küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve nakil belgesine, il dışından sevk edilen tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için veteriner sağlık raporları olup olmadığına dikkat edilmesi uyarısında da bulunuldu. Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken diğer hususlar da şöyle sıralandı:

“Hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olan hayvanları tercih edilmeli. Çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçilmemeye özen gösterilmelidir. Kesim öncesi ya da sırasında hastalık şüphesi bulgularının görülmesi halinde mutlaka Veteriner Hekim tarafından muayene yapılması sağlanmalıdır. Kurbanlık etler parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek bir süre dinlendirilip etin soğuması sağlanarak buzdolabında muhafaza edilmelidir.”