Kurbanlık alırken bunlara dikkat! – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Temmuz 2021 Cuma - 17:18Güncelleme: 16 Temmuz 2021 Cuma - 17:18
Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, canlı hayvan pazarında önlemler alırken, sağlıklı bir kurbanlık alımı için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili açıklamada bulundu.

Konuyla ilgili açıklamada, denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı ile ilçelerde önlemlerin alındığı, veteriner hekim görevlendirmesi yapıldığı, satış yerlerinin düzenli olarak denetlendiği belirtilerek, kurbanlık alımı sırasında dikkat edilmesi gereken konularda şu uyarılar yapıldı:

-Kurbanlık hayvanlar, ruhsatlı ve veteriner hekim kontrolünün olduğu yerlerden alınmalı, il içinden gelen sığır cinsi büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve pasaport, küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve nakil belgesi, il dışından sevk edilen tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için veteriner sağlık raporlarının olmasına dikkat etmelidir.

-Kurbanlık alırken hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olan hayvanları tercih edilmeli, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen gösterilmelidir.

-Kurban kesimleri ehil kişiler tarafından kurban hizmetleri komisyonunun izin verdiği yerlerde yapılmalı, kesimlerde hayvan refahı ilkelerine göre hareket edilerek kesim işlemi hayvana eziyet edilmeden tamamlanmalıdır.Temizlik ve hijyenkurallarına dikkat edilmeli, iç organlar karkasa bulaşmadan çıkarılmalı, kanın çok iyi akıtılması sağlanmalıdır. Kesim öncesi ya da sırasında hastalık şüphesi bulgularının görülmesi halinde mutlaka veteriner hekim tarafından muayene yapılması sağlanmalıdır.

-Kurbanlık etler parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecekbir süre dinlendirilip etin soğuması sağlanarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Isısı düşürülmeden buzdolabına konulan etlerde kokuşma ve yeşillenme olacaktır. Bu etlerin tüketilmesi uygun değildir.

-Kurban kesim yerlerinde kesilen hayvan küçükbaş ise kulak küpeleri, büyükbaş ise kulak küpeleri ile birlikte pasaportları kesim sırasında görevlilere teslim edilmeli, kendi kesimlerini yapan vatandaşlarımız ise belge ve kulak küpelerini muhtarlıklara, belediyelere veya il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim etmelidir.