Kentteki mezarlıklarda bir yıllık yer kaldı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Kentteki mezarlıklarda bir yıllık yer kaldı

Kentteki mezarlıklarda bir yıllık yer kaldı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 4 Aralık 2020 Cuma - 21:02Güncelleme: 5 Aralık 2020 Cumartesi - 11:51
Kentteki mezarlıklarda bir yıllık yer kaldı

Denizli’de, coronavirüs salgınıyla birlikte son aylarda artan ölümler nedeniyle mezarlıklar hızla dolmaya başladı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, kentteki mevcut mezarlıkların ancak bir yıllık ihtiyacı karşılayacak durumda olduğunu, 40-50 yıllık ihtiyacı karşılayacak yeni bir mezarlık için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Sadece kent merkezinde değil, birçok ilçede etkisini artırarak sürdüren coronavirüs salgını nedeniyle vaka sayısında artışlar yaşanıyor. Bunun sonucunda hastanelerin yataklı servisleri, hızla yeni hasta kabul edemeyecek duruma doğru ilerliyor. Yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranı da dikkat çeken noktaya ulaşırken, ölüm vakalarında da artışlar görüldü.

KASIM AYINDA ARTAN ÖLÜMLER

Eylül ve ekim aylarında artan ölümler, kasım ayında daha da yükseldi. Salgın öncesi il genelinde 10-15 dolayında olan günlük vefat sayısı, kasım ayında bazı günler 70’e dayandı. Denizli Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına göre, sadece geçen ay il genelinde bin 485 kişi vefat etti. Ancak, kaç kişinin coronavirüsten, kaç kişinin kronik hastalıklardan ve coronavirüse bağlı nedenlerden öldüğü açıklanmadı.

MEZARLIKLAR DOLUYOR

Kentin eski mezarlıkları İlbadı Mezarlığı ve Asri Mezarlık dolduğu için, buralara daha öncede mezar yeri alanların cenazeleri defnedilebiliyor. Bu nedenle defin işlemleri Merkezefendi ilçesindeki Gümüşler ile Çakmak mezarlıklarında yoğunlaştı. Ancak iki mezarlıkta hızla dolmaya başladı.

ZOLAN: 1 YILLIK MEZAR YERİ REZERVİ VAR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, D20HABER.COM’a yaptığı açıklamada, artan ölümler nedeniyle Gümüşler ve Çakmak mezarlıklarının hızla dolduğunu söyledi. “Ne kadar mezar yeri rezervi var?” sorusuna Zolan, “Bir yıllık” cevabını verdi.

40-50 YILLIK İHTİYACA CEVAP VERECEK YENİ MEZARLIK HAZIRLANIYOR

Yeni mezarlığa ihtiyaç konusunda gerekli çalışmaları daha önce başlattıklarını kaydeden Zolan, “Bozburun Mahallesi’nde belirlediğimiz bir alan var. Burası oldukça büyük ve Denizli’nin 40-50 yıllık ihtiyacına cevap verecek bir alan. Kamulaştırma ve diğer çalışmalar sürüyor. 7-8 ay içinde defin yapılabilecek duruma getirilecek” dedi.

• Kasımda 1.485 kişi hayatını kaybetti

“HERKES KENDİ KISITLAMASINI KENDİSİ KOYSUN”

Artan ölümlere ve salgının ölümcül sonuçlarına dikkat çeken Zolan, “Virüs; yaşlı, genç, meslek seçmiyor. Ancak bazıları, yakın çevresinden vefat edenler olmasına rağmen hala tehlikenin farkında değil. Zorunlu değilsek, bir işimiz yoksa evimizden çıkmayalım. Alışveriş yerlerine, caddelere, meydanlara gitmeyelim. Dışarıda mümkün olduğunca az zaman geçirelim, sokaklardan kalabalıklardan uzak duralım. Herkes kendi kısıtlamasını kendisi koysun. Dışarıya çıkmak zorunda olanlar da maske ve mesafe kuralına kesinlikle uysun, hijyeni ihmal etmesin” ifadelerini kullandı.