Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen "İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı" açıldı. Fuarda hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar binlerce çeşit ürün sergileniyor.
Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen “Ürün ve El Sanatları Fuarı”nın açılışı yapıldı. Uğur mumcu Caddesi Adalet Parkı karşısındaki fuarın açılış törenine Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Vali Hasan Karahan, AK Parti milletvekilleri Sema Ramazanoğlu, Cahit Özkan ve Şahin Tin, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, ceza infaz kurumlarının esas amacının işlediği suç yüzünden hüküm giyen hükümlüleri yeniden topluma kazandırmak olduğunu söyledi. Yılmaz, “Eğitim ve iyileştirme programlarının en önemli unsurlarından biri işyurtları çalışmalarıdır. Bu çalışmalarla hükümlülerin çalıştırılması, meslek edindirilmesi varsa mesleklerinin geliştirilmesi hedeflenir. Burada gördüğümüz örneklerle işyurtlarının ulaştığı seviye gurur vericidir” dedi.
Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ise, ceza infaz sisteminin temelinde insan ve insani yaklaşım düşüncesi bulunduğunu ifade ederek, “Ceza adalet ve infaz sistemimizin temel amacı toplumumuzun korunması, suç işleyen kişilerin topluma kazandırılması ile yeniden suç işlemelerinin önlenmesi ve suç nedeni ile verilen zararın giderilmesi olarak belirlenmiştir. Hükümlülerin topluma kazandırılmasını amaç edinen infaz sistemimizde suç işleyen bireylerin öncelikle suç işleme nedenleri belirlenerek bunların ortadan kaldırılması için eğitim ve psikososyal servis çalışmaları gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.
Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar ise, eskiden cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların zaman geçirebilmek için kibrit çöpünden gemi yaptıklarını, boncuklardan tespih ördüklerini belirterekr, “Bugün işyurtları sayesinde hükümlü ve tutuklular bu fuarda sergilediğimiz ürünleri üretiyorlar, meslek sahibi oluyorlar, ıslah oluyorlar, para kazanıyorlar ve üreterek ülke ekonomisine katkı veriyorlar. Denizli üreten bir şehir. Bizi en iyi Denizli anlar diye de düşündük. Denizli ile rekabet etmek gibi bir amacımız yok. Amacımız cezaevine bir şekilde düşmüş insanları dört duvar arasına kapatarak intikam almak değil. Suç işlemenin karşılığını mutlaka görecektir. Peki bu insan cezaevinden çıktıktan sonra ne yapacak? Tekrar suç işleyip yine mi cezaevine girecek? Bu kısır döngüyü nasıl kıracağız? İşte bugün sayıları 287’yi bulan bu işyurtları büyük bir destan yazıyor. Bu dünyada bir başarı hikayesidir” dedi.
Fuarı gezip gördükten sonra herkesin fikrinin değişeceğini kaydeden Uçar, “Önümüzdeki dönemde çok daha farklı ürün ve vizyonla sizlerin karşısına çıkacağız. Fuarımızın hazırlanması aşamasında cefakar, fedakar cezaevi personelimize ve bize destek veren herkese teşekkür ediyorum. Denizli Büyükşehri Belediye Başkanımız Osman Zolan’a çok teşekkür ediyorum. Hiçbir eksiklik hissettirmediler, her türlü desteği verdiler” diye konuştu.
Konuşmanın ardından protokol üyeleri Türkiye’deki 37 ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutukluların gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar ürettiği ürünlerin yer aldığı stantları gezdiler. Renkli görüntülerin yaşandığı fuar 9 Ağustos’a kadar 16.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.