İşsiz gazetecilerle Çalışan Gazeteciler günü – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. İşsiz gazetecilerle Çalışan Gazeteciler günü

İşsiz gazetecilerle Çalışan Gazeteciler günü

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Ocak 2018 Çarşamba - 09:17Güncelleme: 10 Ocak 2018 Çarşamba - 11:08
İşsiz gazetecilerle Çalışan Gazeteciler günü

Elde ettiği hakları birer birer yitiren gazeteciler, Çalışan Gazeteciler Günü çok sayıda meslektaşının işsiz kalmasının burukluğunu yaşıyor.

Kabul edildiğinde 212 sayılı yasa ile basın çalışanları 57 yıl önce yeni haklar elde etti. Ama zamanla bu haklar tırpanlana tırpanlana neredeyse kalmadı. Sendikal haklar gibi, 212 sayılı yasanın getirdiği hakların çoğunu yitirdiler. Tabii bir de işlerini…

İşte böyle bir dönemde kutlanan çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Denizli protokolü de mesajlar yayımladı. Mesajlar şöyle:

KARAHAN: BASIN ETKİN BİR DENETİM ORGANI

Vali Hasan Karahan, mesajında basın mesleğinde çalışanlar ile işverenleri arasındaki ilişkilerin ve çalışma koşullarının düzenlenmesine ilişkin 212 sayılı yasanın, yürürlüğe girdiği tarih olan 10 Ocak’ın “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Gücünü kamuoyu desteğinden alan, halkın haber alma hakkının kullanılmasını sağlayan basın, önemli ve etkin bir denetim organı olma konumuyla, demokrasinin temel unsurlarından biridir. Gazetecilik mesleği, kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşarak zor şartlar altında ve sorumluluk duygusu içinde toplumumuzu gelişen olaylar karşısında aydınlatırken diğer taraftan da vatandaşımızın talep ve beklentilerini yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir. Günümüzde hızla gelişen kitle iletişim araçları ile birlikte etkinliği her geçen gün artan yazılı, işitsel ve görsel basın kuruluşları ve çalışanları, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok görev ve sorumlulukları da üstlenmektedir.”

ZOLAN: BASIN MENSUPLARI ZOR ŞARTLARDA GÖREV YAPIYOR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, halkı bilgilendirmek gayesiyle gece gündüz çalışan basın mensuplarının çoğu zaman zorlu şartlar altında görev yaptığını söyledi.

Toplumların gelişimine doğrudan katkı sağlayan basının birlik ve beraberliğin korunmasına da önemli katkılar koyduğunu ifade eden Zolan, sosyal medya ve internet haberciliğinin de hızlı gelişimine dikkat çekti. Zolan, "Halkımızın doğru ve tarafsız bilgilerle gelişmelerden haberdar edilmesi, bilinçli bir toplumun da vazgeçilmez şartıdır. Çoğulcu ve katılımcı bir demokrasinin inşasında, düşünce ve vicdan hürriyetinin kurumsallaşmasında basın kuruluşları etkin ve işlevsel bir rol oynamaktadır. Bu vesileyle gece gündüz demeden, halkın haber alma hakkı için fedakarca çalışan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, meslek hayatlarında mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini diliyorum. Ebediyete intikal eden basın mensuplarını da rahmetle anıyorum" dedi.

KOLAYLI VE BOYACI: 4. KUVVET BASIN DESTEKLENMELİ

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle ortak yazılı açıklama yaptı. Basının, demokrasilerin gelişiminde ve toplumların ilerlemesinde büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kolaylı ve Boyacı,, yasama, yürütme ve yargının yanında 4. kuvvet olan basının, geleceğin güçlü Türkiye’si için mutlaka desteklenmesi ve sektörde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi gerektiğini vurguladı. Kolaylı ve Boyacı, ortak açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:

“Dayanışma günü olarak kutladığımız 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak istiyoruz. Ülkemiz, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi sorunumuz, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile çözümlenmeli ve alınan kararlar ivedilikle uygulamaya konulmalıdır.

Özellikle çalışma koşulları mutlaka iyileştirilmelidir. 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 Sayılı Yasa’nın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından, ne yazık ki 10 Ocak 1961’den çok daha kötü koşullara sahipler. Basın özgürlüğünü ele alan yasalar yeniden düzenlenmeli, terör suçları dışında cezaevlerinde yazdıkları yazılar nedeniyle tutuklu bulunan gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır.”

BAĞ: ÖZGÜR MEDYA DEMOKRASİNİN GEREKLİLİKLERİNDEN

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, 10 Ocak çalışan Gazeteciler Günü için bir mesaj yayımladı. Demokrasinin gerekliliklerinden birinin çok sesli ve özgür medya olduğunu, kamuoyunun hızlı ve doğru bilgilendirilmesi konusunda basın mensuplarına önemli görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Bağ, şunları kaydetti:

“Gazetecilik mesleği haberlerin doğru, hızlı, tarafsız bir biçimde kamuoyuna aktarılması konusunda önemli meslek dallarından biridir. Demokrasinin temellerinin sağlamlaştırılması ve düşünce özgürlüğünün geliştirilmesinde basın mensuplarının ciddi sorumlulukları bulunmaktadır. Teknolojik gelişmelerin arttığı günümüzde yazılı ve görsel yayın organlarının dışında, sosyal medya da etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmış ve toplumsal olaylar karşısında kamuoyu oluşturulması çok daha kolaylaşmıştır. Ancak bu gelişmelerle birlikte ifade ve haber alma özgürlüğünün yanında bilgi kirlilikleri de görülmektedir. Bunun önüne geçmek adına değerli basın mensuplarına yüklenen sorumluluklar bir kat daha artmaktadır.”

GÜRLESİN: İLKELİ BASINA DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında, kamuoyunun haber alma noktasında objektif bir bakış açısıyla köprü görevi gören basının demokrasinin vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığını bildirdi.

Pamukkale Belediyesi olarak basın mensuplarının yanında olduklarını kaydeden Gürlesin, “Gazetecilerimizle sürekli iyi bir diyalog içerisindeyiz. Belediye olarak, halkımıza daha iyi hizmet sunma noktasında icraatlarımızı kamuoyuna duyurma noktasında köprü görevi gören gazetecilerimizin önemli bir sorumluluğu bulunmaktadır. Bu noktada, zor şartlarda mesleklerini icra eden gazetecilerimiz, ülkemizin olduğu gibi ilimizin, ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Pamukkale Belediyesi olarak her zaman olduğu gibi doğru, ilkeli ve tarafsız habercilik yapan basın yayın kuruluşlarımıza ve çalışanlarına her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Tarafsız, ilkeli bir şekilde mesleklerini icra eden tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım” dedi

FİLİZ: BASIN KAMUOYU OLUŞMASINA ARACILIK EDİYOR

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, halkın haber ve bilgi edinme özgürlüğünün, demokrasinin teminatı ve olmazsa olmaz gereklilikleri arasında yer aldığını, özgür basının da bu teminat ve gerekliliğin yerine getirildiği kurumlar olduğunu belirtti. Filiz, mesajında devamla şu ifadelere yer verdi:

“Toplumun gerçekleri öğrenmesinde ve sesini duyurmasında önemli rol oynayan basın, bireyin haber alma hakkını sağlayan ve toplumdan gelen istekleri yansıtarak, kamuoyu oluşturulmasına aracılık yapan, düşünce ve ifade özgürlüğünün de en etkili araçlarından biridir. Esnek çalışma süresi, yorucu ve stresli iş ortamının yanı sıra haber ulaştırmada her türlü teknolojiden faydalanabilme becerisi gerektirmektedir. Bu yüzden basın emekçiliği mesleği, özü itibariyle zor fakat özel niteliklere sahip, çağımızın saygın mesleklerinden biridir. Yaşanan bu gelişmeler basın mensuplarının sorumluluğunu daha da arttırmaktadır. Yapılan haberlerin anında tüm dünyada yankı bulması, tarafsız, doğru ve kişilik haklarına saygılı habercilik anlayışının ön planda tutulmasını gerektirmektedir.2

ERDOĞAN: GAZETECİLİK ÇAĞIMIZIN ZOR MESLEKLERİNDEN

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Çağımızın zor mesleklerinden biri olan gazetecilik, aslında büyük bir özveriyle yapılması gereken toplumsal bir sorumluluktur. Dünyanın en zor işlerinden birini yapan gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, başarılar diliyorum” diyerek, şunları kaydetti:

“Tarihimize bakarsak zaferlerde de Türk basını önemli bir yer tutar. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcında ülkenin durumunu ve girişimlerini Türk halkına hızlı bir şekilde yayabilmek için gazete çıkarılmasını istemiştir. Çıkartılan yayınlar sayesinde de Milli Mücadele’de birlik ve beraberlik halinde hareket edilmesi sağlanmıştır. Millet olarak FETÖ’nün 15 Temmuzdaki hain darbe girişiminde, haberleşme araçlarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gördük. Cumhurbaşkanımızın basın yayın organları aracılığıyla bizlere verdiği bilgi ve talimatla hareket ederek, o geceki kabusu aydınlık yarınlara döndürdük. O gün, medya ile iletişim araçlarının gücünü de bir kez daha fark ettik.”

ERTEMÜR: GAZETECİ ÖZGÜR OLMALIDIR

CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemür, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Gücünü kamuoyu desteğinden alarak, halkın olaylardan haberdar olmasını sağlamaya çalışan gazetecilerimiz, demokratik düzenin sağlıklı işlemesi için vazgeçilemez bir parçadır. Gazeteciler, günün her saatinde kamuoyunu bilgilendirmek için gece gündüz demeden çalışan emektarlardır. Basının doğru bilgileri, ifade özgürlüğü engellenmeden kamuoyuyla paylaşılmasını temenni ediyorum. Gazeteciler özgür olmalıdır ki, toplumda özgür olsun. Başta ilimizde görev yapan gazetecilerimiz olmak üzere tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun” dedi.

VARLIKER: BASIN DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞLARINDANDIR

CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Tolga Varlıker, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında, “Aydınlatıcı ve yol gösterici işleviyle basın, çağdaş demokrasinin temel taşlarından biridir. En zor şartlarda görevlerini yerine getiren gazetecilerimiz ise demokrasinin olmazsa olamazıdır. Huzurlu ve sağlıklı bir toplumun oluşumunda tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medyanın önemli yeri vardır” diyerek, sözlerine şunları ilave etti:

“Tarihin her döneminde, gecesini gündüzüne katarak, halkın gözü, kulağı ve sesi olmayı amaç edinen gazetecilerimizin daha iyi koşullarda mesleklerini icra edebilmesi en büyük dileğimizdir.
Basın emekçilerimizin daha tarafsız ve daha üretken çalışabilmesi, halkın haber alma özgürlüğüne yapılan kısıtlamaların olmadığı, ekonomik ve yönetimsel zorlukların olmadığı bir ortam ile ancak ve ancak mümkün olabilir. Çalışmalarını daha özgür koşullarda yürütebildikleri, görüşlerini özgürce ifade edebildikleri, yaptıkları haberlerden dolayı tutuklanmadıkları, cezaevlerinde tutulmadıkları bir ülke hepimizin en önemli isteğidir. İşte o zaman gerçekten de bu özel gün “Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanacaktır.”