Gökpınar Barajı manzaralı 1.987 parsel – D20Haber
07.05.2024, Salı
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Gökpınar Barajı manzaralı 1.987 parsel

Gökpınar Barajı manzaralı 1.987 parsel

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ekim 2017 Çarşamba - 13:49Güncelleme: 4 Ekim 2017 Çarşamba - 13:49
Gökpınar Barajı manzaralı 1.987 parsel

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale İlçesi’nde 5 mahallenin sınır olduğu Gökpınar Barajı çevresiyle ilgili önemli bir kararı hayata geçiriyor. Baraj bölgesinde kaldığı için 1995 yılından bu yana yapılaşmaya izin verilmeyen bin 987 parsel için, arsa sahiplerinin beklediği karar çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bu parsellere yeni kabul edilen yönetmelikle 2 katlı bina yapılabileceğini açıkladı.

Tarımsal ve içme suyu kaynağı olarak yapılan, bu nedenle de çevresi için 1995 yılından sonra “mutlak, kısa ve orta mesafe koruma” kararı alınarak yapılaşmanın durdurulduğu bölgeyle ilgili alınan son imara açılma kararı, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın düzenlediği basın toplantısına, DESKİ Genel Müdürü Mahmud Güngör, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ile Cumhuriyet, Hürriyet, Kayıhan, Deliktaş ve Fatih mahallelerinin muhtarları katıldı.

“GÖKPINAR DURMAYA DEVAM EDECEK”

Sözlerine “Gökpınar Barajı ile zaman zaman çeşitli söylentiler ortaya atılıyor. Bunlardan en iddialısı ‘baraj kalkacak’ şeklinde. Böyle bir şey yok. Pamukkale Ovası’nda tarım alanlarının sulanmasını sağlayan, uzun vadede içme suyu kaynağı rezervi olabilecek bu baraj burada durmaya devam edecek” diye başlayan Zolan, barajda kirliliğin önlenmesi için mutlak, kısa ve orta mesafe koruma bantları oluşturulduğunu, bu nedenle 5 mahalleyi ilgilendiren bölgede 1995 yılından bu yana yapılaşma olmadığını söyledi.

YENİ YÖNETMELİK HAZIRLANDI

Su kaynaklarını korumak için ne gerekiyorsa yapıldığını, ancak bölgede bazı mağduriyetler yaşandığını kaydeden Zolan, “Büyükşehir olduktan sonra DESKİ kuruldu. DESKİ burada sessiz ama sonuca giden bir çalışma yaptı. Sorunu çözecek bir yönetmelik hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Uygulanabileceği noktasında onay verildi. Bu yönetmelik daha sonra meclisimizde kabul edildi. Şu anda alınan karar askı süresinde ve o süre dolduğunda kesinleşecek” dedi.

Gökpınar Barajı manzaralı 1.987 parsel

“KISA KORUMA MESAFESİNDEKİLER YARARLANACAK”

Bu yönetmeliğin 1995 sonrası yaşanan mağduriyeti gidereceğini ifade eden Zolan, “Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1995 öncesi ve sonrası usulüne uygun alınmış imar kararları geçerlidir. Bunun dışında bir değişiklik söz konusu değil. Burada kısa mesafe koruma alanında olan bin 987 parsel var. Kimine bina yapılmış, kimi temeli atılmış, kimi kabası bitmiş ama yarım kalmış halde. Bu beş mahallemizde imar planı olan parseller üzerinde artık ruhsatlı yapılaşma olabilecek. Ayrıca okul, sağlık ve yeşil alanlar var. Onlar da imar planına uygun değerlendirilecek. 300 metre olan mutlak koruma mesafesinde ise yapılaşmayla ilgili kısıtlama devam edecek” diye konuştu.

Başkan Osman Zolan, bin 987 parseldeki yapılaşmanın baraj havzasında kirlilik yaratmayacağını, bölgede gerekli alt yapının hazırlandığını, Karakurt Mahallesi’nin yeni taşındığı bölgeyle ilgili bir çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.

GÜRLESİN: SIKINTIDA OLANLAR RAHATLATILDI

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin de çalışmanın beş mahallede sıkıntı yaşayan vatandaşları rahatlatacağını belirterek, çalışma için Zolan’a teşekkür etti. Gürlesin, “Alınan kararın hayırlı olmasını diliyorum. Kangrene dönüşmüş problem çözümlenmiş oldu. Bu bölge çok problemli bir konuydu. Bu kararla sıkıntıda olanlar rahatlatıldı” dedi.