DSİ’den baraj, gölet ve sulama göletlerine girmeyin uyarısı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. DSİ’den baraj, gölet ve sulama göletlerine...

DSİ’den baraj, gölet ve sulama göletlerine girmeyin uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Mayıs 2021 Cumartesi - 14:56Güncelleme: 1 Mayıs 2021 Cumartesi - 15:56
DSİ’den baraj, gölet ve sulama göletlerine girmeyin uyarısı

Devlet Su İşlerinden (DSİ), havaların ısınmasıyla birlikte boğulma olaylarına karşı “baraj, gölet ve sulama kanallarına girmeyin” uyarısı yapıldı.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşlardan uyarı levhalarının bulunduğu yerlerden suya girmemelerini istedi. Yıldız, büyük üzüntü yaratan boğulma olaylarına karşı en büyük görevin ailelere düştüğünü de belirtti.

DSİ olarak vatandaşların serinlemek için girdiği baraj, gölet ve sulama kanalları gibi sulak alanlarda meydana gelen boğulma vakalarına karşı çeşitli önlemler aldıklarını bildiren Yıldız, sulama sezonu öncesi muhtar, köy imamı, ilgili kurum-kuruluş temsilcilerine boğulma vakalarına karşı bilgilendirme amaçlı SMS gönderdiklerini ifade etti. Yıldız, şu uyarılarda bulundu:

"Zemin yapısının dalgalı ve engebeli olması sebebiyle su derinliğinin ani olarak değişim göstermesi, yukarı havzadan gelen killi ve siltli malzemenin birikimiyle zeminin çamur formunda olması, su içindeki bitkilerin doğal olarak gelişmesi, su sıcaklığının düşük olması sebebiyle vücut ısısının düşmesi sonucu hipotermi yaşanabilmesi ve tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna oranla düşük olması risk yaratıyor.

Serinlemek ya da yüzmek maksadıyla barajlar ve kanallara girmek hayati risk oluşturmaktadır. Baraj, gölet ve sulama kanallarına girmenin tehlikeli ve yasak olduğu bilinmelidir. Unutulmamalıdır ki her yıl sulama kanalı, baraj ve göletlerde serinlemek isteyen onlarca çocuğumuz ve gencimiz can vermektedir. Uzmanlar, deniz, nehir, göl, sulama kanalı veya havuza yüzmek ya da serinlemek için girenlerin çoğunun yüzme bilmediğini ifade ediyor. Biz diyoruz ki su hayattır, can almasın."