Doğadaki akrebi yakalamak ve üretimini yapmak yönetmeliğe bağlandı – D20Haber
19.05.2024, Pazar
18 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Doğadaki akrebi yakalamak ve üretimini yapmak...

Doğadaki akrebi yakalamak ve üretimini yapmak yönetmeliğe bağlandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Haziran 2020 Cumartesi - 11:22Güncelleme: 14 Haziran 2020 Pazar - 13:33
Doğadaki akrebi yakalamak ve üretimini yapmak yönetmeliğe bağlandı

Salgıladıkları zehirle korku yaratan akrepler, artık rastgele yakalanamayacak. Öldürülmesi durumunda ise yasal işlem uygulanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Akrep Türlerinin Doğadan Yakalanmasına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” hazırladı. Yönetmelikle, gerçek veya tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından doğadan akrep türlerinin yakalanabilmesiyle ilgili başvuruların değerlendirmesini yapılacak.

YAKALAMA ALANLARI VE TARİHİ BİLDİRİLMEK ZORUNDA

Yürürlüğe giren yönetmelikle, doğadan akrep türlerinin yakalanması sırasında, yakalama izninde belirlenen yakalama miktarı, yakalama zamanı, yakalama alanı, yakalama yöntemleri ve diğer şartlara uyulup uyulmadığının kontrolünü yapılacak, bu sürecin kayıt altına alınacak ve denetlenecek.

Doğadan akrep türlerinin yakalanacağı alanlar ile kesin yakalama tarihinin yakalama yapılacağı tarihten en az 15 gün önce İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının ilgili taşra birimlerine bildirilmek zorunda.

DOĞADAN AKREP TÜRLERİNİN YAKALANMASI

– Doğadan akrep türlerinin yakalanması yasaktır. Ancak; insan veya hayvan sağlığı için akrep zehrinden elde edilen ürünlerin üretilmesi maksadıyla izin ve onay süreci tamamlanmış üretim tesislerine damızlık sağlanması için akrep türlerinin doğadan yakalanmasına, mevcut akrep türlerinin doğal yayılış alanı içerisindeki popülasyon devamlılığına olumsuz bir etkisinin olmaması durumunda, izin verilebilir.

Haberin DevamıReklam




– Üreme dönemleri içerisinde doğadan akrep türleri yakalanamaz.

– Hayvanlara acı çektiren, uzuvlarına zarar veren, davranışları üzerine olumsuz etkisi olan ve aynı zamanda taraf olunan uluslararası sözleşmeler ve ilgili mevzuat çerçevesinde yasaklanan yöntemlerle doğadan akrep türlerinin yakalanması yasaktır.

– Hayvanların türlerine göre; insanlara, hayvanlara ve çevreye zarar vermelerini engelleyecek ve kaçmalarını önleyecek önlemler, üretim tesisi sahiplerince alınır. Tesis sahibi tarafından doğadan yakalanan anaç bireylerin, bu bireylerden elde edilen yavruların ve ölen bireylerin sayılarının bir envanter defterinde düzenli olarak tutulması sağlanır. Kaçan akreplerin yakalanma masrafları ile bu hayvanların vereceği tüm zararlardan, üretim tesisi sahibi sorumludur.

– Üretim tesisinde bulunan akrep türleri, Genel Müdürlüğün izni olmadan üretim tesislerince doğaya bırakılamaz.

– Üretim tesisinde bulunan akreplerin nakli, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır ve nakil sırasında akreplerin doğaya kaçmaması için gerekli tedbirler alınır.

– Doğadan yakalanan veya tesiste üretilen akreplerin ve yumurtalarının yurt dışına gönderilmesi veya satılması yasaktır.