İslamoğlu: 4 milyar yıllık miras son 100 yılda yok edildi – D20Haber
16.04.2024, Salı
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. İslamoğlu: 4 milyar yıllık miras son...

İslamoğlu: 4 milyar yıllık miras son 100 yılda yok edildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Nisan 2021 Salı - 12:08Güncelleme: 8 Nisan 2021 Perşembe - 22:03
İslamoğlu: 4 milyar yıllık miras son 100 yılda yok edildi

Doğa ve çevre programcısı Güven İslamoğlu, dünyada son 100 yılda 4 milyar yıllık mirasın yok edildiğini, dünyada ortalama sıcaklığın 2050 yılında 17 dereceye yükseleceğini söyledi.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) düzenlediği Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda, Denizli Büyükşehir Belediyesi Türkiye şampiyonu olmasının ardından, "Su Yönetimi ve İklim Değişikliği" projeleriyle dünya ikinciliğini elde etti. Ödül töreni sonrasında çevre sorunlarını ele alan "Yeşil Doğa" programının yapımcısı Güven İslamoğlu, iklim değişikliğinin getirdiği olumsuzlukları anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda dünya 2'ncisi olan Denizli Büyükşehir Belediyesini kutlayan İslamoğlu, bu konuda Denizlililerin çok şanslı olduğunu ifade ederek, projede emeği geçen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başta olmak üzere tüm ekibini kutladı.

ÇERNOBİL'İ ÖRNEK GÖSTERDİ

İslamoğlu sunumunda, dünyadaki en büyük tehlikenin insan ayak izi olduğunu belirterek, Çernobil'i örnek gösterdi. Çernobil patlamasında binlerce tonluk radyoaktif maddeye rağmen doğanın kendini yenilediğine dikkat çeken İslamoğlu, "Fakat insan ayak izinin bastığı yerde doğa kendine gelemiyor. O zaman sorun biz de" dedi.

"Mesele gezegenimizi kurtarmak değil kendimizi kurtarmaktır" diyerek, geçmişte dünyanın 5 kez yok oluş yaşadığını ve 6'ıncı yok oluşa doğru gidildiğini anlatan İslamoğlu, aşırı nüfus, yaşam şekli, fosil yakıtlara bağımlılık ve beslenme şeklinin ekolojik yıkım örneklerinden olduğunu aktardı.

Dünyada son 100 yılda 4 milyar yıllık mirasın yok edildiğini ifade eden İslamoğlu, 2050 yılında dünyadaki ortalama sıcaklığın 17 dereceye yükseleceğini, doğa ve çevreye verilen zararı azaltacak yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı, iklim değişikliği, israfı önlemek gibi önlemleri detayları ile anlattı.



"DENİZLİMİZE GÜZELLİKLER KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, iklim değişikliğinin dünyanın ve dolayısıyla tüm insanlığın karşılaştığı en büyük çevresel sorunlardan biri olduğunu söyledi. İklim değişikliğinin önüne geçilmediği takdirde yıkıcı etkilerinin artarak devam edeceğini ifade eden Zolan, "Türkiye'de iklim değişikliği eylem planını yapan 3. Büyükşehir Belediyesi olmanın mutluluğunu, hayata geçirdiğimiz su yönetimi ve iklim değişikliği projeleriyle de dünya 2'ncisi olmanın gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyanın ortak sorunu haline gelen iklim değişikliğine karşı çalışmalarımızı var gücümüzle sürdüreceğiz. Denizlimize güzellikler katmaya, şehrimizi daha yaşanabilir bir hale getirmeye devam edeceğiz inşallah" dedi.