Ercan: Gediz çöküntü alanı Pamukkale çukurundan başlıyor – D20Haber
15.05.2025, Perşembe
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Ercan: Gediz çöküntü alanı Pamukkale çukurundan...

Ercan: Gediz çöküntü alanı Pamukkale çukurundan başlıyor

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 26 Haziran 2020 Cuma - 12:39Güncelleme: 26 Haziran 2020 Cuma - 23:53
Ercan: Gediz çöküntü alanı Pamukkale çukurundan başlıyor

Deprem çalışmalarıyla ünlü jeofizik mühendisi Prof Dr Övgün Ahmet Ercan, Ege Bölgesi’ni sallayan Manisa-Saruhan merkezli depremle ilgili değerlendirmesinde, depremin Kuzey Anadolu Fay hattının en güney kolu ile Gediz çöküntü alanının kesiştiği bölgede meydana geldiğini, kesişme alanlarındaki depremlerin tehlikeli olabileceğini, Gediz göçüğünün başlama noktasının da Denizli-Pamukkale çukuru olduğunu söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) açıklamasına göre, bugün saat 10.21’de merkez üssü Manisa’nın Saruhanlı ilçesi olan 5.5 büyüklüğünde 9,29 kilometre derinlikte bir deprem meydana geldi. Bu deprem Denizli, İzmir, Bursa, Muğla Balıkesir, Aydın, İstanbul, Kütahya ve bölgedeki birçok ilde hissedildi.

DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ FAY HATLARININ KESİŞME NOKTASI

Deprem çalışmalarıyla ünlü jeofizik mühendisi Prof Dr Övgün Ahmet Ercan, bölgede korku yaratan bu depremin Denizli-Pamukkale çukurundan başlayın “Gediz çöküntü alanı” ile “Kuzey Anadolu Fay hattı”nın en güney kolunun birleştiği bölgede meydana geldiğine dikkat çekerek, “Ben kesim yerlerinde meydana gelen depremlerden çok korkarım” yorumunu yaptı.

DAHA BÜYÜK DEPREM OLABİLİR Mİ?

Haberin DevamıReklam




Manisa’daki sarsıntının ardından “Bölgede daha büyük deprem olabilir mi?” sorularının geldiğini belirten Prof Dr Ercan, “bunu bilimsel olarak yanıtlamanın olasılığı yok. Ancak 50 yıldır depremle ilgilenen bir kişi olarak, bu depremin ardından daha büyük bir deprem olacağı beklentisi içinde değilim. Yani kısa süre içinde büyük bir deprem beklentisi içinde değilim. Ancak gerginlik sürüyor. Bu da ancak büyük bir depremle boşalacaktır” dedi.

3 BÖLGEYE DİKKAT ÇEKTİ

Anadolu Yarımadası’nın gergin olduğunu, 2020’nin deprem yılı olacağını daha önce söylediğini anımsatan Prof Dr Ercan, “Bu tür depremler devam edecek. Anadolu 7 büyüklüğünde bir depreme tanık olacak. 6.8 ile 7.2 arasındaki bir depremin Kuzey Anadolu kırığında olma ihtimali yüzde 52, Batı Anadolu kırığında olma ihtimali yüzde 33, Doğu Anadolu kırığında olma ihtimali yüzde 13” diye konuştu.