Malkoç: KDK halkın ücretsiz avukatlığını yapıyor – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Malkoç: KDK halkın ücretsiz avukatlığını yapıyor

Malkoç: KDK halkın ücretsiz avukatlığını yapıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Aralık 2019 Perşembe - 13:50Güncelleme: 26 Aralık 2019 Perşembe - 14:36
Malkoç: KDK halkın ücretsiz avukatlığını yapıyor

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) kişiler ile kurumlar arasındaki sorunların çözümünü sağladığını, Denizli’den ortaokul öğrencisi Ece Coşkun’un kahvede sokakta konuşulan bir konuyu başvuruyla KDK’ya taşıyıp çözüm bulmasının buna bir örnek olduğunu söyledi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri üyeleri, “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programları kapsamında Denizli’ye geldi. Malkoç ve üyeler, dün gerçekleştirilen bir dizi ziyaretlerin ardından bu sabah da basın toplantısı düzenledi.

BAŞVURULAR EN GEÇ 6 AYDA KARARA BAĞLANIYOR

Dünyada ve Türkiye’de kişiler ile kurumlar arasında uyuşmazlık, problem çıktığında bunun çözümü için uzlaşmacılık ve arabulucuk konusunun yaygınlaştığına işaret eden Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaş ile kamu arasında hizmetlere ilişkin sorun çıktığında yargıya gitmeden çözüme kavuşturmak için kurulan kurumlardan birisidir. Vatandaş imzalı dilekçeyle başvurusunu yaptığında biz takipçisi oluyoruz. Başvurulara ilişkin bilirkişi, harç ve benzeri ücretler alınmıyor. Müracaatlar en geç altı ay içerisinde karara bağlanıyor. Halkın avukatlığını yapıyoruz. Biz hem denetim kurumuyuz hem de hak arama kültürünü yerleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

EN FAZLA BAŞVURU EĞİTİM VE KAMU PERSONELİYLE İLGİLİ

Bir soru üzerine Malkoçoğlu, en fazla başvurunun eğitim ve kamu personeliyle ilgili olduğunu, üçüncü sırada SGK’nın, dördüncü sırada idari yönetimlerin, beşinci sırada adaletin işleyişiyle ilgili konular yer aldığını, bu konulardaki sorunların çözümü aşamasında Kamu Denetçiliği Kurumu ile yeni Türkiye’ye yeni bir işleyiş getirildiğini söyledi.

“TÜM İDARİ KONULARA BAKABİLİYORUZ”

Bir başka soru üzerine Malkoç, “Vatandaşlar ile idare arasındaki ihtilaflarda halkın avukatlığını yapan bir kurumuz. Bireylerin birbirleri arasındaki ihtilaflara bakmıyoruz. Devlet ile vatandaş arasındaki ihtilaf konusu mahkemeye intikal etmişse ona da bakmıyoruz. Parlamentonun çalışmalarına karışamıyoruz. Bunların dışında tüm idari konulara bakabiliyoruz” açıklamasını yaptı.

MİLLETVEKİLİNDEN KANAL İSTANBUL BAŞVURUSU

“Kanal İstanbul ile ilgili başvuru oldu mu?” sorusuna da Malkoç, “Kanal İstanbul kararı idari bir karardır. Kurumumuzun alanına gidiyor. Hatta bir milletvekili arkadaşımız Kanal İstanbul ile ilgili geniş bir dilekçe ile bize müracaat etti. Bakacağız, yeni müracaat inceleyeceğiz. Bu müracaat elbette hukuki bir müracaattır. Milletvekili de neticede bir vatandaştır ve bizlere müracaat edebilir. Yeni her türlü konu intikal ediyor bize” yanıtını verdi.

DENİZLİ EN AZ BAŞVURU YAPILAN İLLERDEN

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, KDK’nın kurulduğu 2013 yılından bu yana 105 bin 525 başvuru alındığını, 2019’daki başvuru sayısının 20 bin 218 başvuru olduğunu ve 21 bin konunun karara bağlandığını, en az başvuru aldıkları illerden birisinin Denizli olduğunu ifade etti.

Malkoç, birçok konuda yaşanılan sıkıntıların evde, sokakta, kahvede konuşulduğunu, ancak çözüm aşamasında Denizlili öğrenci Ece Coşkun’un ulaşımla ilgili konuda güzel bir örnek oluşturduğunu sözlerine ekledi.

KALKAN: PARLAMENTO DEVREYE GİRİYOR

Kamu Denetçiliği Kurumu Üyesi Sadettin Kalkan ise, “İdarenin işleyişi-amir-memur işleyişinde, hizmetlerin yürütülmesinde meydana gelen sorunlar görev alanımıza giriyor. Bu disiplin konusu da olabilir, görev yeri değişikliği de olabilir, hizmetle ilgili bilinçli ya da bilinçsiz kusurlar olabilir, il içi veya il dışı atamalarla ilgili olabilir. Bu konularda gelen başvuruları sonuçlandırıyoruz. İdare çoğunlukla verilen karara uyuyor. Uyulmaması durumunda parlamento devreye giriyor” dedi.