21.03.2023, Salı
9 °C / 21 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’nin Milli Mücadeleye katılışının 103. yılı...

Denizli’nin Milli Mücadeleye katılışının 103. yılı kutlandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Mayıs 2022 Pazar - 21:03Güncelleme: 15 Mayıs 2022 Pazar - 21:16
Denizli’nin Milli Mücadeleye katılışının 103. yılı kutlandı

Denizli’nin Milli Mücadeleye katılışının 103. yılı kutlandı. Düzenlenen kutlama programı kapsamında Delikliçınar’dan başlayıp, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin Milli Mücadele çağrısında bulunduğu Bayramyeri Meydanı’nda sona eren yürüyüş yapıldı.

Denizli’nin Milli Mücadele Günü, Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği etkinlikle kutlandı. Programa Vali Yardımcısı Mehmet Okur, Denizli Milletvekilleri Şahin Tin ve Nilgün Ök, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof Dr Ahmet Kutluhan, PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören, 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Zolan tarafından çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından mehteran takımı eşliğinde yürüyüşe geçildi. Yürüyüşe katılanlar, Atatürk ve Kayalık caddelerini geçerek Bayramyeri Meydanı’na ulaştı. Burada Denizli Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Halk Oyunları Topluluğu bir gösteri sundu.

PTT GENEL MÜDÜRÜ GÜLTEN DE KATILDI

Törene katılan PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, böylesi özel bir günde baba ocağı Denizli’de bulunmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi. Gülten, “PTT’nin Milli Mücadele ruhunda çok ciddi katkıları var. İstanbul işgalinin Ankara’ya iletilmesinde, İzmir’den Denizli’ye işgal haberinin kurmuş olduğumuz gizli istihbarat ağı ile sağlamamız ve 182 yıllık bu köklü teşkilatın bir mensubu olmaktan ve bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.

 

ZOLAN: 15 MAYIS DENİZLİ’NİN ONUR VE ŞEREF GÜNÜDÜR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, 15 Mayıs’ın Denizli ve Türkiye için çok önemli bir tarih olduğunu belirtti. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunan işgaline uğramasından 4 saat sonra Denizli’ye haber ulaştığını söyleyen Zolan, şöyle devam etti:

“O günkü milli mücadele ruhu sayesinde 1206’da fethedilen Denizli’ye bir daha düşman postalı değmedi. 15 Temmuz hain darbe girişimi ile Türkiye’yi işgal etmek isteyen güçler de aynı şekilde cevap aldı. Millet, iradesine sahip çıktı. İnşallah yine aynı anlayışı devam ettireceğiz. Düşmanın oyunları, taktikleri, yöntemleri bitmez. Bu vatan üzerindeki bakışları, arzuları bitmez. Onun için burada yurt olarak kalabilmek, bayrağımızı dalgalandırabilmek için bizlerin çok çalışması ve gayret göstermesi gerekiyor. Uyanık ve hazır olmamız gerekiyor. İnşallah bundan sonra bizden sonra gelecek nesiller de buraya düşman postalı bastırmayacak.”

Haberin DevamıReklam

Kurtuluş Savaşı’nda Denizlililerin, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında sağlam bir şekilde durduğunu vurgulayan Zolan, “Atatürk’ümüzün gösterdiği o muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için çalışıyoruz. Kurtuluş Savaşı sadece düşmanı yurttan kovmakla bitmiyor. Bir de eğitim, kültür, sanat, sanayi, sporda mücadele etmemiz ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmamız gerekiyordu. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar Denizli’miz üzerine düşen vazifeyi en üst seviyede yerine getirmiştir. Nüfus olarak 22’nci sırada olan şehrimiz ihracat sıralamasında 8’inci sıradadır. Turizmde Türkiye’de en çok turist gelen il sıralamasında 5’inci sıradadır. Tarımsal anlamda ürettiği ürünlerin birçoğu Türkiye’de ilk sıralardadır. Çalışkan insanlarımız var. Denizimiz tükettiğinden daha fazla üretmiş, satın aldığından daha fazlasını satmıştır. Dış ticarette fazlalık veren bir şehirdir. Şehrimizle ne kadar gurur duysak azdır. Onun için mücadelemizi daha da güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. 15 Mayıs bizim için çok önemlidir. İlk kıvılcımın yakılması çok önemlidir. 15 Mayıs Denizli’nin onur ve şeref günüdür” dedi.

“TARİHİ TARİHÇİLERE BIRAKMAK LAZIM”

Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin 103 yıl önce Bayramyeri Meydanı’nda verdiği fetvayı okuyan Zolan, tarih tartışmalarıyla ilgili de “Tarihi tarihçilere bırakmak lazım. Onların araştırması, kaynakları derlemesi, çalışması, o günleri yaşanlarla konuşulması ile bu eser ortaya çıktı. Bu eser Denizli’nin temel taşı, başucu kitabı haline gelecek. Tüm kütüphanelere gelecek ve 15 Mayıs denildiğinde bu esere başvurulması gerekiyor. Emek veren hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. İlelebet 15 Mayıs’ı anmaya, birlikte yaşamaya ülkemizde bayrağımızı dalgalandırmaya İstiklal Marşımızı söyletmeye Allah’ım nasip etsin” dedi.

OKUR: DENİZLİ, KURTULUŞ DESTANININ İLK NEFERLERİNDEN

Vali Yardımcısı Mehmet Okur ise, 103 yıl önce Denizli’nin ulusal onuru için direndiğini belirterek, “15 Mayıs, bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkan, yurt sevgisini canından üstün tutan, birlik ve bütünlük içinde tutsaklığa karşı koyan kurtuluş destanının ilk neferlerinden olan Denizli halkı Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde İzmir’in işgalinden sadece 4 saat sonra gönüllü olarak milis kuvvetlere katılıp işgale, haksızlığa, mezalime karşı başkaldırmıştır” diye konuştu.

Törenin sonunda 50. Postacı Yürüyüş Yarışması Türkiye Finali’nde dereceye görenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.