Denizlili iş insanı Zorlu attığı müze imzasını 9 yıl sonra unuttu – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizlili iş insanı Zorlu attığı müze...

Denizlili iş insanı Zorlu attığı müze imzasını 9 yıl sonra unuttu

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 10 Şubat 2021 Çarşamba - 16:22Güncelleme: 10 Şubat 2021 Çarşamba - 17:00
Denizlili iş insanı Zorlu attığı müze imzasını 9 yıl sonra unuttu

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Denizli’ye Kent ve Arkeoloji müzeleri kazandırmak için attığı sponsorluk imzasını unuttu. O imzanın üzerinden 9 yıl geçtikten sonra Kent Müzesi’ni yaptırma işi yine devlete kaldı.

Tarih 20 Eylül 2012. Yer Laodikya Antik Kenti. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Denizli protokolü heyecan içinde. Nedeni de kente kazandırılacak iki müze için protokol imzalanacak olması. Ön saflarda Denizli Kent Müzesi ile Arkeoloji müzelerini yaptırma sözünü veren Denizlili iş insanı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu var.

O törende Zorlu, "Gerçekten ne kadar güzel bir iş yaptığımın şimdi farkındayım. Sayın Bakanım çok teşekkür ederim. Bana iki tane müze denmişti. Dedim ki; birer birer yapalım. Sayın Bakanım dedi ki; ikisini de yapın. Bugün ikisini de yapmaya söz veriyorum. Atatürk demiş ki; Kültür okumak, okuduğundan anlam çıkarmaktır. Ben de diyorum ki şimdi: Kültür görmek, gördüğünden anlam çıkarmaktır. Çünkü bunları göreceğiz ki, geçmiş tarihler neler yapmış biz de onlardan örnek alarak önümüzdeki şeyleri yapmamız lazım" demişti.

TAŞ BİNALAR TARTIŞMASINDAN SONRA SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Aradan bir yıl geçti ve her nedense taş binaları restore edip Kent Müzesi’nin bir parçası yapmak yerine yıkılması gündeme geldi. İşte tartışmalarla ve dava süreciyle geçen o dönemin ardından iki müzenin yapımına sponsor olan Zorlu sessizliğe büründü.

ÜNAL’IN “AÇIK MEKTUBU”NA VERDİĞİ YANIT

Bunun üzerine Genel yayın Yönetmenimiz Engin Ünal, o dönem görev yaptığı Denizlihaber.com’da, Zorlu’ya “Açık Mektup” başlıklı köşe yazısı yazmıştı. Taş yapıların korunması konusunda bakanlıktan ricacı olması istenilen o yazıya Zorlu, 13 Aralık 2013’te özetle “Zorlu Grubu olarak sponsor konumundayız. Bakanlık-Valilik-Belediye işbirliği ve ortak çalışmaları ile yürütülen Denizli'ye çok değerli bir müze kazandırma çabalarında Zorlu Grubu sponsor konumunda olup, müze ile ilgili konum, mimari, teknik vb konulardan herhangi bir tasarruf yetkisine sahip değildir. Tek amacımız Denizlimize çok değerli ve güzel eser kazandırmaktır. Bunun için çok önemli bir maddi desteği üstlenmişken, devletimizin sorumluluk ve yetki alanına giren konularla ilgili muhataplık durumumuz söz konusu olmadığımızı bilgi ve değerlendirmenize sunuyorum” yanıtını vermişti.

YIL 2021, MÜZE KONUSUNDA YENİ PROTOKOL

Ve aradan geçen 9 yılın ardından Zorlu’nun Kent Müzesi sponsorluğundan vazgeçtiği bugün Vali Ali Fuat Atik, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili İsmail Karaman tarafından yeni bir protokol imzalanmasıyla ortaya çıktı.