Denizli’de, Cumhuriyet döneminde yapılan en önemli eğitim kurumlarından Gazi İlkokulu, kentin sembollerinden olma özelliğini korurken, D20HABER.COM’un okurlarına ulaştırdığı bu fotoğraf da yapının muhteşemliğini gözler önüne seriyor.
Günümüzde Gazi İlkokulu ismiyle eğitim-öğretim veren okul, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Denizli ziyaret ettiği 1931 yılının ekim ayında açıldı. Uzun yıllar Gazi Mektebi olarak eğitim veren okul ile aynı mimariyi yansıtanlar da Çal, Buldan, Çivril Acıpayam ve Sarayköy’de de yapıldı.
Gazi İlkokulu’nun ilk yapıldığı yıllardan olan fotoğraf, eğitim kurumunu tüm yalınlığıyla gösteriyor. Çevre düzenlemesi de bahçeyi çevreleyen duvarlar ve birkaç ağaç ile sınırlı. Bugün Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na bakan ön cephesi de çok farklı bir görünümde.
Okulun ilk yılları ile günümüzdeki arasında bir başka farkı da çatıda görüyoruz. Bacalar farklı bir mimarinin örneğini taşırken, bugün onlardan eser yok.
OKULUN MİMARİSİYLE İLGİLİ 2 FARKLI GÖRÜŞ
Öte yandan, Gazi İlkokulu’nun mimarisiyle ilgili iki farklı görüş var. Okulun tarihçesinde, projenin dönemin ünlü mimarlarından Kemalettin Bey’e ait olduğu yazılı.
Kentin ilk mimarlarından Yüksel Kaşıkçı ise, 2014 yılında Engin Ünal’a verdiği röportajda, “Atatürk sağlıklı bir kentleşme için o dönem sayıları çok az olan Türk mimarları toplayıp ‘her biriniz bir şehre gidip 3’er yıl çalışacaksınız’ diye görevlendirmiş. Bu çok büyük bir olay. Bu görevlendirmeyle Denizli’ye İzmir’in eski Belediye Başkanı Behçut Uz ile İzmir Fuarı’nın kuruluşunda çalışan Mimar Ferruh Örel gelmiş. O dönemden kalan örnekler olarak Gazi Okulu, Çal, Buldan, Çivril Acıpayam, Sarayköy’deki okulları sayabiliriz” demişti.