Denizli’de, Ahi Evran Yılı etkinlikleri kapsamında "Üretim, Tüketim ve Eğitim Modeli Olarak Ahilik" konulu panel ile "Son Ahiler" adlı belgeselin gösterimi yapıldı.
Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Türk Ocakları Denizli Şubesi iş birliğiyle düzenlenen Ahi Evran Yılı etkinlikleri devam ediyor. Etkinlik programında yer alan “Üretim, Tüketim ve Eğitim Modeli Olarak Ahilik” konulu panel ile “Son Ahiler” adlı belgeselin gösterimi Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda yapıldı.
Programa Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Değirmenci, Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği, Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof Dr Turgut Tok ve davetliler katıldı.
Program öncesinde davetlilerin salon girişinde demir dövmeleri renkli görüntüler oluştururken, “Son Ahiler” adlı belgeselle de Denizli’de unutulmaya yüz tutmuş meslekler ile Ahilik aktarıldı.
Programın devamında, Prof Dr Turgut Tok’un moderatörlüğünü yaptığı panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof Dr Ömer Özkan ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof Dr Fırat Purtaş katıldı.
Panelin açılışında konuşan Tok, UNECSO’nun 2021’i Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran Yılı ilan ettiğini anımsattı. Tok, “Bütün dünyada Ahi Evran-ı Veli Yılı ilan edilip kutlanıyorsa, Ahiliğin önemli merkezlerinden biri olduğu iddiasında olan Denizli’de de Ahiliğin dolu dolu kutlanması gerekir düsturundan hareketle pek çok kurum kuruluş bir planlama yaptık. Dolu dolu bir Ahilik Haftası kutlayalım ve bu kültürü gelecek nesillere aktaralım istedik. Bu etkinliklere destek veren Denizli Valimiz Ali Fuat Atik’e, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a ve emeği geçen tüm kurumlara çok teşekkür ediyorum” dedi.
Prof Dr Fırat Purtaş ise, panelin başında gösterilen Son Ahiler belgeselinin bu çalışmaların ne kadar anlamlı olduğunu gösterdiğini belirterek, “Ahilik denildiğinde ilk akla gelen dayanışmadır. Uzun süren bu çalışmalarda da güçlü bir dayanışma görmekteyiz. Ahilik Haftası’na da yakışan budur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Ömer Özkan da uzun yıllar Osmanlı dönemi edebiyatı üzerine çalıştığını, Ahiliğin Anadolu’nun mayası olduğunu söyledi. Özkan, 13. yüzyıldan itibaren kaleme alınan birçok edebi eserlerde yer alan kültürel değerlere değindi.
Programın ardından panelistler ile Ahi Evran Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen resim yarışmasında dereceye girenlere plaket ve ödülleri verildi.