Denizli’de sera gazı salınımında yüzde 8’lik düşüş – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’de sera gazı salınımında yüzde 8’lik...

Denizli’de sera gazı salınımında yüzde 8’lik düşüş

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Aralık 2022 Pazartesi - 11:22Güncelleme: 5 Aralık 2022 Pazartesi - 11:22
Denizli’de sera gazı salınımında yüzde 8’lik düşüş

Denizli Sera Gazı Envanteri Raporu’na göre, küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden biri olan sera gazı salınımında yüzde 8 dolayında azalma yaşandığı belirtildi.

Yerel Sera Gazı Salımları için Küresel Protokolüne (GPC, 2014) uygun olarak hazırlanan Denizli Sera Gazı Envanteri Raporu 2020 yayınlandı. Raporda, Denizli’ye ait sabit enerji, ulaşım, atık, endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı (EİÜK) ve tarım, ormancılık ve arazi kullanımına (TODAK) ait sektörlerin sera gazı emisyonları Kaynak, Çevre ve İklim Derneği (REC) tarafından hesaplandı.

SALIMLARIN YÜZDE 42'Sİ SABİT KAYNAKLAR

Büyükşehirin yetki alanındaki tüm salım kaynaklarını kapsayan rapora göre, 2016 yılında 7,5 milyon ton CO2e olarak hesaplan Denizli’nin toplam sera gazı emisyonları, 2020 itibariyle 6,9 milyon ton CO2e olarak tespit edildi. Toplam salımların yüzde 42’sinin sabit kaynaklar, yüzde 31’inin ulaşım, yüzde 11’inin endüstriyel prosesler ve ürün kullanımı, yüzde 14’ünün TODAK ve yüzde 2’sinin ise atık yönetimi kaynaklı olduğu belirlendi.

YÜZDE 8'LİK AZALMA

Küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden biri olan sera gazı salımında yüzde 8 dolayında azalma yaşadıklarını dile getiren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, hedeflerinin 2030 yılı itibariyle Denizli'deki sera gazı salımında artıştan yüzde 21 azaltım olduğunu belirtti. Denizli Büyükşehir Belediyesinin iklim değişikliği ile mücadelede tarihi bir başarı yakaladığını söyleyen Zolan, yapılan çalışmaların meyvesini vermeye başladığını kaydetti.

"GELECEĞE YAPILAN YATIRIMDIR"

Sağlıklı bir gelecek için çalıştıklarını aktaran Zolan, “Yenilenebilir enerji yatırımlarımız, akıllı şehir uygulamalarımız, arıtma tesislerimiz ve diğer tüm projelerimizle daha sağlıklı bir gelecek için gayret göstermeye devam ediyoruz. Denizlimizin sera gazı salımı düşüyor. Bu geleceğimize yapılan en büyük yatırımdır. Gelecek nesillerimize daha yaşanabilir, daha temiz, daha sağlıklı bir şehir bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Emek veren katkı sağlayan tüm çalışma arkadaşlarıma, tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Denizli Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele alanındaki çabaları ve girişimlerini ilk olarak 2019 yılında hazırlanan “Denizli İklim Değişikliği Eylem Planı” ile somutlaştırırken,
azaltım ve uyum eylemlerinin yer aldığı planı hazırlayan Türkiye’deki 3. Büyükşehir Belediyesi olmuştu. Çalışmalarını uluslararası ölçeğe de taşıyarak İklim ve Enerji için Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesini (GCoM) imzalayan Denizli Büyükşehir Belediyesi, küresel raporlama platformu Karbon Şeffaflık Projesi’ne (CDP) düzenli raporlama yaparak, bu alanda öncü bir sürdürülebilir kent olma hedefini devam ettiriyor.