Salbakos Dağları’ndaki kaynakların kullanımına yeni düzenleme – D20Haber
05.05.2024, Pazar
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Salbakos Dağları’ndaki kaynakların kullanımına yeni düzenleme

Salbakos Dağları’ndaki kaynakların kullanımına yeni düzenleme

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Nisan 2019 Cumartesi - 14:16Güncelleme: 20 Nisan 2019 Cumartesi - 14:26
Salbakos Dağları’ndaki kaynakların kullanımına yeni düzenleme

Denizli’nin Merkezefendi, Babadağ ve Tavas ilçeleri arasında kalan Salbakos (Babadağ) Dağları’ndaki “nitelikli koruma alanları”na ilişkin yeni bir düzenleme getiriliyor. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların, alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı alanlar olacaktır” deniliyor.

Denizlihaber.com’un (Kaynak) haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 8 Nisan 2019 tarih ve 82219 sayılı oluru ile Salbakos Dağları konusunda Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar 10 Nisan 2019 tarihli resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlığın ilgili yönetmeliğinin 8. maddesinde tarif edildiği biçimiyle “doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı” olarak tescil edilen bölgenin bundan böyle “örtü altı tarım uygulamaları hariç tarım, kültür balıkçılığı hariç balıkçılık faaliyetleri ve alanın doğal yapısı ile uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov ve günübirlik faaliyetlerin yapılabildiği” yerler olarak değerlendirilmesi mümkün olacak.

DOĞAL SİT-NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012 yılında hazırlanan “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” korunacak tabiat varlıklarını üç ayrı statüde değerlendiriyor. Yönetmeliğini Birinci Bölümüne konu olan korunacak alanların nitelikleri 7, 8 ve 9. maddelerde tarif edilmekte. 7. madde, “Kesin korunacak hassas alanlar”ı, 8. madde, “Nitelikli doğal koruma alanları”nı ve 9. madde “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları”nın ayırıcı özelliklerini fıkralar halinde özetliyor.

Habere konu olan “nitelikli doğal koruma alanları”nın içeriği yapılaşma ve kullanıma izin veren, bunu sınırlayıcı kriterleri belirsiz tutan bir yönetmelik düzenlemesi olarak görülüyor. Aşağıda verdiğimiz, Yönetmeliğin ilgili 8. maddesine baktığımız zaman bunu daha açık görmekteyiz:

MADDE 8 – (1) Doğal yapısı değişmemiş veya az değişmiş, modern yaşam ve önemli ölçüde insan faaliyetleri tarafından etkilenmemiş, doğal süreçlerin hakim olduğu, koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunduğu kara, su, deniz alanlarıdır.

(2) Bu alanlar, örtü altı tarım uygulamaları hariç tarım, kültür balıkçılığı hariç balıkçılık faaliyetleri ve alanın doğal yapısı ile uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov ve günübirlik faaliyetlerin yapılabildiği alanlardır. Alanın doğal özelliklerinin devamlılığı için halkın bu alanlara erişiminin uygun seviye ve şekilde tutulması esastır.”