Savaş yerinde zafer kutlaması – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Savaş yerinde zafer kutlaması

Savaş yerinde zafer kutlaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Eylül 2021 Cumartesi - 11:06Güncelleme: 18 Eylül 2021 Cumartesi - 11:06
Savaş yerinde zafer kutlaması

Denizli’nin Çivril ilçesinde 845 yıl önce elde edilen Miryokefalon Zaferi, savaşın geçtiği alanda düzenlenen törenle kutlandı.

Miryokefalon Zaferi, dün ilk olarak 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda kutlandı. Kutlama programı daha sonra Çivril ilçesinde devam etti. Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Çivril Belediyesi işbirliği ile savaşın yaşandığı Kufi Çayı Vadisi girişinde düzenlenen programa AK Parti milletvekilleri Cahit Özkan, Şahin Tin ve Ahmet Yıldız, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Ali Değirmenci, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan programda Kuran-ı Kerim tilaveti okundu. Ardından Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, günün önemini dile getiren konuşma yaptı. Büyükşehir ve Çivril belediye meclislerince 17 Eylül'ün Miryokefalon Zaferi Kutlama Günü olarak kutlanması kararı alındığını anımsatan Vural, "Bu kutlamaları yapmaya hakkımız var. Biz zaferler kazanmış, bu toprakların her bir karışını şehitlerimizin kanlarıyla sulamış bir milletiz. Bu zaferler bizim, en güzel şekilde kutlayacağız" dedi.

 

DEĞİRMENCİ: TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAYA ÇALIŞIYORUZ

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Ali Değirmenci ise, 845 yıl önce tarih yazılan bir coğrafyada bulunduklarını ifade ederek, "Bu coğrafyaya hep beraber sahip çıkmayı istiyoruz. Bir adım attık ve bundan sonra da güçlenerek devam edeceğiz. Malazgirt ne kadar değerliyse Miryokefalon Zaferi de o kadar değerlidir. Miryokefalon ne kadar değerliyse Kurtuluş Savaşımız, İstanbul'un Fethi de o kadar değerlidir. Bunlardan bir tanesi tarihte eksik olsaydı belki biz bu coğrafyada bu kutlama programını yapıyor olamayacaktık. Onun için her şeyden önce bu toprakları bize vatan yapan, bu toprakları kanlarıyla sulayan aziz şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyor, kendilerine rahmet diliyoruz. Çivril Belediyemizle birlikte Büyükşehir Belediyemiz önderliğinde tarihimize sahip çıkmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

TİN: ANADOLU'NUN TAPUSU ÇİVRİL'DE ALINMIŞTIR

AK Parti Milletvekili Şahin Tin de burada büyük bir savaşın yaşandığını, haçlı ordusuna karşı Selçuklu ordusunun zafer kazandığını, Malazgirt'ten sonra Anadolu'nun tapusunun Çivril'de alındığını, bu emanete bizim sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

AK Milletvekili Ahmet Yıldız da, bundan sonra her 17 Eylül’de Çivril’de buluşacaklarını bu topraklardan gelip geçenlerin olduğunu, ancak hiç kimsenin Türkler kadar sevemediğini belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise, "Şanlı milletimiz, tarihimiz boyunca orta Asya steplerinden çıkıp Anadolu'nun kapılarına gelerek, oradan Anadolu'yu ve Balkanlar'ı, Afrika'yı adaletin huzurun, barışın, egemen olduğu ve hakça paylaşımın, insanların yüzyıllar boyunca adil, huzur ve barış içinde yaşadığı bir iklimi inşa etmiştir. Bizim ecdadımızın geçtiği coğrafyalarda yüzyıllar boyunca adalet huzur ve barış egemen oldu" ifadelerini kullandı.

ZAFER YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Konuşmanın ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Mehteran Takımı ve Okçuluk Takımı'nın gösterilerini sundu. Cirit oyunlarının oynandığı program büyük ilgi topladı.

Kutlama programının Çivril ilçe merkezindeki akşam bölümünde ise, mehteran takımı eşliğinde meşalelerle zafer yürüyüşü gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Faruk Özer, şunları kaydetti:

"Zaferlerle dolu şanlı tarihimizde Anadolu'yu yurt edinmemiz 1071 yılında Malazgirt Zaferi ile başladı. Bu zaferle Anadolu'ya yerleşmeye başlayan ecdadımız Miryokefalon Zaferi'nden sonra da Anadolu'yu kesin olarak bir Türk yurdu olmasını sağlamış ve buradan artık atılamayacaklarını bütün dünyaya ispatlamıştır. Bu zafer şanlı ecdadımızın Malazgirt'ten sonra Bizans'a vurduğu ikinci darbedir. Çivril'de gerçekleşmiş olması da bizim için ayrı bir önemlidir."

Program Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı'nın verdiği Türk Halk Müziği Konseri ile son buldu.