Denizli Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle merkez ile çivril’de yaptırılacak iki lisanslı depo tesisi için iş birliği protokolü imzalandı.
Tarımsal üretimin gıdaya dönüşmesinde önemli bir aşama olan hububat, yağlı tohum ve bakliyat ürünlerinin sağlıklı koşullarda depolanması amacıyla inşa edilecek lisanslı depo yapımına ilişkin iş birliği protokolü, Denizli Büyükşehir belediyesi ile Denizli Ticaret Borsası (DTB) arasında imzalandı.
Büyükşehir Belediyesindeki imza törenine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, DTB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aydın ve DTB Genel Sekreteri Ali Şahin katıldı.
“ÜRETİM KADAR DEPOLAMADA ÖNEMLİ”
İmza töreninde konuşan Zolan, üretim kadar ürünlerin korunmasının, ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere sağlıklı ve güvenli bir şekilde depolanmasının da önemli olduğunu vurguladı.
Lisanslı depoculuğun Türkiye’de yaygın hale geldiğini kaydeden Zolan, lisanslı depolardaki ürünlerin nakil olmadan satışlarının gerçekleştirildiğini ve ihtiyaç duyulduğunda tüketiciye sunulduğunu söyledi.
Çiftçinin ürünlerini hemen elden çıkarmak zorunda kalmaması, ürünlerin bozulmadan uygun ortamlarda depolanması ve niteliğini kaybetmeden korunabilmesi için lisanslı depoculuğa ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Zolan, “İnşallah Ticaret Borsamızla birlikte şehrimizde lisanslı depoculuğu hayata geçireceğiz. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak maddi anlamda yapımına destek vereceğiz. Cankurtaran Mahallemizde ve Çivril ilçemizde lisanslı depo inşa edilecek. Allah’ım bir an önce hizmete almayı nasip eylesin. Şehrimize ve çiftçi kardeşlerimize, tarımla uğraşan tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun” dedi.
2 DEPO 45 BİN TON KAPASİTELİ OLACAK
İmzalanan protokol ile yaptırılacak olan Denizli Merkez Lisanslı Depoculuk Tesisi kapasitesinin 25 bin ton, Çivril Lisanslı Depoculuk Tesisi kapasitesinin ise 20 bin ton olacak. Tarım ürünlerinin bilimsel yöntemlerle sağlıklı bir şekilde, uzun süre depolanmasını sağlayan sistemin Denizli’ye kazandıracakları ise şöyle açıklandı:
“Hasat dönemlerinde tarım ürünlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önüne geçerek çiftçilerin daha çok kazanç elde etmesini sağlayacak. Finansman sıkıntısı çeken çiftçilerin ve ticaretini yapan küçük esnafın lisanslı depolara verdikleri ürünleri karşılığında aldıkları ürün senetleri aracılığıyla bankalardan kredi ve finansman elde etmesini sağlayacak. Tarım ürünleri ticaretinin herkesçe kabul gören standartları belirlenmiş ürünler üzerinden yapılması, kaliteli üretimi teşvik edecek, güvenli bir piyasanın oluşturulmasını sağlayacak.”