Denizli’de coronavirüste yüksek risk taşımayan mahalle kalmadı, işte risksiz mahalleler – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’de coronavirüste yüksek risk taşımayan mahalle...

Denizli’de coronavirüste yüksek risk taşımayan mahalle kalmadı, işte risksiz mahalleler

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 4 Kasım 2020 Çarşamba - 21:55Güncelleme: 4 Kasım 2020 Çarşamba - 21:57
Denizli’de coronavirüste yüksek risk taşımayan mahalle kalmadı, işte risksiz mahalleler

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında yüksek riskli ve riskli bölgeleri gösteren haritaya baktığınızda, kendinizi kırmızı bir dünyanın içinde buluyorsunuz. Az ve orta risk taşıyan yerler varsa oralara kaçmak istiyorsunuz ama neredeyse yok gibi. Sayıları hızla azalan o mahalleler de bu haberimizde...

Denizli’de, önlemlerin katı bir şekilde uygulandığı mart-mayıs döneminde coronavirüs salgını tam olarak kontrol altına alınamasa bile, risk düzeyi oldukça azalmış, HES haritasında renkler giderek kırmızıdan sarıya ve yeşile çevrilmişti. “Yüksek risk” anlamına gelen kırmızı ise neredeyse noktalara dönüşmüştü.

Ancak, “kontrollü sosyal hayat” adıyla önlemlerin 11 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak kaldırılması ile birlikte, neredeyse “coronavirüs salgını bitti” gibi bir hava oluştu. Haziran ayıyla birlikte sahil kentlerine gidişler, bayram ziyaretleri, düğün, sünnet ve benzeri etkinlikler derken kontrol altına alınan salgına yeniden davetiye çıkardık.

SALGINLA MÜCADELEDE ÖRNEK KENTTEN RİSKLİ KENTE

Ağustos ayının son günleri ve eylül ayı ile birlikte Denizli’de vaka sayılarında hızlı bir artış dönemine girildi. Coronavirüsle mücadelede örnek gösterilen Denizli, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle ekim ayında en riskli iller arasına girdi.

KENT, YÜKSEK RİSKİ İFADE EDEN KIRMIZIYA BOYANDI

Yaz aylarının acısı coronavirüs salgının canlanmasıyla son dönemde çıkmaya başladı. Az riski ifade eden yeşil ile orta riski ifade eden sarı renkler hızla kırmıza dönüştü. Kasım ayıyla birlikte kentte neredeyse yüksek risk taşımayan mahalle kalmadı.

Tüm bunların sonrasında bulunduğu mahalleye bakıp yüksek riski görenler, “nereye gideriz” sorusunu kendilerine sıkça sormaya başladı. Ancak mavi, sarı ve yeşil renkli yer bulmak neredeyle olanaksız gibi. Örneğin Merkezefendi’nin uç mahallelerinden sayılabilecek Göveçlik bile yeşil ve sarı renkte.

AZ RİSKLİ MAHALLELER

Yine Merkezefendi’nin Üzerlik, Çeltikçi, Kumkısık, Aşağışamlı Yeşilyayla ve Altındere mahalleleri coronavirüs tehdidinin en az yaşandığı yerleşim birimleri olarak dikkati çekiyor.

Pamukkale’nin Kavakbaşı, Gözler, Haytabey, Belenardıç, Uzunpınar, Akçapınar, Gölemezli Çeşmebaşı, Kocadere ve Küçükdere mahalleleri, salgından kaçmak isteyenlerin sığınabileceği mahalleler.

YÜKSEK RİSKLİ İLÇELER

Coronavirüsün yüksek risk oluşturduğu ilçeler ise Acıpayam, Tavas, Serinhisar, Babadağ, Sarayköy, Buldan, Kale, Çivril, Çardak, Çameli ve Honaz olarak dikkati çekti.

ÖLÜMLER ARTTI

Öte yandan haber sayfalarında coronavirüsü yenenlerin hikayelerinin yerini de acı haberler aldı. Acıpayam, Tavas, Çameli, Çivril, Buldan, Çal, Bozkurt ve Sarayköy’den gelen ölüm haberleri gündeme oturdu. Son günlerde ise bazı ilçelerde birden fazla ölümler yaşanır oldu. Örneğin Sarayköy’de bugün 4 kişinin salgından dolayı hayatını kaybetmesi gibi.