Kedi, köpek ve gelincikler mikroçiple takip edilecek – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Kedi, köpek ve gelincikler mikroçiple takip...

Kedi, köpek ve gelincikler mikroçiple takip edilecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Haziran 2021 Cuma - 17:59Güncelleme: 18 Haziran 2021 Cuma - 18:35
Kedi, köpek ve gelincikler mikroçiple takip edilecek

Denizli’de, sahipli kedi, köpek ve gelincikler mikroçip takılarak kimliklendirilecek, bunların PETVET sistemi üzerinden kayıtları yapılarak takibi sağlanacak. Uygulamayla ilgili Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Denizli Veteriner Hekimler Odası arasında protokol imzalandı.

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca "Kedi Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" 26.02.2018 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

UYGULAMA TARİHLERİ AÇIKLANDI

Yönetmelik kapsamında altyapı hazırlıkları tamamlanan PETVET Kayıt Sistemi Hayvan Bilgi Sistemi içerisinde aktif hale getirildi. Sistemle birlikte sahipli köpekler 01.01.2021 tarihi itibarı ile sahipli kedi ve gelincikler ise 01.01.2022 tarihinden itibaren Kimliklendirilerek kayıt altına alınacak. Sahipli pet hayvanlar, mikroçip takılarak kimliklendirilecek ve PETVET sistemi üzerinde kayıtları yapılarak takip edilecek.

PROTOKOL İMZALANDI

Söz konusu uygulamayla ilgili Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Denizli Veteriner Hekimler Odası arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında yetki verilen serbest Veteriner Hekimler ile il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü personellerince kimliklendirme ve kayıt işlemleri yürütülecek. Tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin yetki verilen serbest veteriner hekim ya da bağlı bulundukları il/ilçe müdürlüklerine kayıt amacı ile başvurmaları gerekiyor. Uygulama ile yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde başvuru yapabilecek.

MİKROÇİP TAKILIP, PASAPORT DÜZENLENECEK

Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde, ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgiler en geç 15 gün içinde kaydedilecek. Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurulacak.

Resmi veteriner hekimler tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek. Kedi, köpek ve gelinciklere deri altı mikroçip uygulanacak, el terminali aracılığı ile okunabilecek, bundan böyle sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminali ile okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere, hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak. Mikroçip uygulaması bakanlık bünyesinde çalışan veteriner hekimler veya onların gözetiminde veteriner sağlık teknikeri/teknisyenleri marifetiyle yapılabileceği gibi, imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından da uygulanabilecek.