DESKİ bütçesi kabul edildi, içme suyunda indirim yapıldı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. DESKİ bütçesi kabul edildi, içme suyunda...

DESKİ bütçesi kabul edildi, içme suyunda indirim yapıldı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 25 Kasım 2021 Perşembe - 21:37Güncelleme: 25 Kasım 2021 Perşembe - 23:54
DESKİ bütçesi kabul edildi, içme suyunda indirim yapıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (DESKİ) 2022 yılı bütçesi 707 milyon lira olarak belirlenirken, genel kuruldan bir de sürpriz indirim kararı çıktı ve suyun metreküp tarifesinde 50 kuruş indirime gidildi.

DESKİ’nin Genel Kurul Toplantısı, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın başkanlığında yapıldı. Genel kurulda, DESKİ’nin 2022 yılı performans programı 44 evet, 8 ret ve 10 çekimser oyla kabul edildi.

MESKENLERDE YENİ İÇME SUYU TARİFESİ

Genel kurulda, su ve ücret tarifeleri de görüşüldü. Artan enflasyon nedeniyle DESKİ’nin içme suyu tarifesine zam yapılması beklentisi oluşurken, sürpriz şekilde indirim geldi. Buna göre, 2022 yılının ocak ayında Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerindeki mesken aboneleri, 0-12 metreküp arasında tüketim yaptığında, içme suyunun bir metreküpüne 5 lira 30 kuruş yerine 4 lira 80 kuruş ödeyecek.

Mesken abonelerinden 13 ile 25 metreküp arası tüketimde metreküp başına 9 lira 7 kuruş, 26 ile 500 metreküp arası tüketimde metreküp başına 12 lira 83 kuruş, 501 ile 5 bin metreküp arasında tüketimde metreküp başına 22 lira 29 kuruş ücret alınacak.

“100 YILIN ALTYAPISI”NA İSİM VEREN TSE GARANTİSİYMİŞ

DESKİ bütçesinin 707 milyon TL gider ve 676 milyon TL gelir olarak belirlendiği genel kurulda DESKİ yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, göreve geldiklerinde altyapıya sağlık açısından bakarak karar verdiklerini söyledi. Zolan şöyle devam etti:

“Konuya sağlık anlamında baktık. Sulara nelerin karışabileceğini öngöremiyorsunuz. 50-60 yıllık borularla, belki o yılların en iyi teknolojisi kullanılmıştır ama 60 yıl öncesiyle bugün hizmet vermek çok doğru değil. O gün yapanlar doğru yapmıştır ama bugün bizim onu kullanmamız doğru değil. Bugünün teknolojisini kullanmamız gerekiyordu, altyapı işine girdik. Altyapı için dünya standartlarında borular döşedik. TSE’nin garantisi 100 yıl. 100 Yılın Altyapı Projesi’nin ismi oradan gelir. Belki kullanım anlamında 120, 130, 150 yıla kadar da varabilecek bir standartta ve kalitede.

Diğer taraftan kanalizasyon hatlarımız, 1970’li yıllarda başlayan hızlı yapılaşmayla açıktan akan derelere verilirdi. Hayal mayal hatırlarım, sonra kapatılmaya başlandı. Tabii o günkü teknolojiyle kapatıldı. Herkes kendi evinin ihtiyacını karşılayacak çapta bir plan pdogram olmadan yapıldı. Ev yapan vatandaşlarımıza en yakın kanalizasyona bağlama izni veriliyordu. Ben bunu bizzat vatandaş olarak yaşadım. İnşaat yaptığımızda 300 metre ileride kanalizasyon hattı var, oraya bağlayacaksınız. Şunu demek istiyorum: Plansız, programsız bütün olarak yapılmış bir altyapı yoktu şehirde. Uç uca eklemeliydi. Ekleyen ‘tamam benim evim kurtuldu’ dediği bir altyapımız vardı. Boruların yüzde 80’i tıkalı vaziyetteydi. Yüzde 20’lik kısımdan atık gitmeye çalışıyor. Bunu görüyorsunuz, çözmek zorundasınız millet yetkiyi size vermişse. Biz o neşteri vurduk. Bugün Denizlimizin altyapısı çok güzel noktada.”

“ÇİN’E UZANACAK ALTYAPI YAPTIK”

Türkiye’de en fazla altyapı yapan büyükşehir belediyesi olduklarını söyleyen Zolan, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu ile birlikte 7 bin kilometrelik altyapı hattı yaptıklarını, bunun da Türkiye’den Çin’e uzanan bir mesafe olduğu belirtti.

BELEDİYE BAŞKANININ ŞAŞKINI ALTYAPI İŞİNE GİRERMİŞ”

Altyapının cesaret, sabır ve aynı zamanda vatandaşın desteğini gerektirdiğini kaydeden Zolan, “bina yaparsınız devamlı görünür. Ancak altyapı öyle değil. Üzerini kapattığınızda toprağın altında kalır, görünmez olur. Şöyle bir laf vardı: Siyasetçinin şaşkını belediye başkanı olurmuş. Belediye başkanının şaşkını da altyapı işine girermiş. Biz milletin geleceğini düşünerek altyapı işine girdik” dedi.

Zolan’ın konuşmasının ardından yapılan oylamada, DESKİ’nin 2022 yılı bütçesi 707 milyon gider, 676 milyon lira gelir olarak kabul edildi.