85 yıllık Güney Hükümet Konağı restorasyonla ayağa kaldırıldı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. 85 yıllık Güney Hükümet Konağı restorasyonla...

85 yıllık Güney Hükümet Konağı restorasyonla ayağa kaldırıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Ekim 2021 Cumartesi - 13:21Güncelleme: 2 Ekim 2021 Cumartesi - 13:47
85 yıllık Güney Hükümet Konağı restorasyonla ayağa kaldırıldı

Denizli'nin bir dönemine tanıklık eden yapıları restore ederek kentin ve ilçelerin tarihi dokusuna yeniden kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet dönemi mimarisi özellikleri taşıyan 85 yıllık Güney Hükümet Konağı’nı da yeniden ayağa kaldırdı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinin yanı sıra, ilçelerdeki tarihi yapıları da yok olmaktan kurtarıyor. Bugüne dek Külahçıoğlu Un Fabrikası, Merzeci Un Değirmeni, Cezmi Ökten Evi, Necdet Ökten Evi, Adil Beştaş Evi, Necdet Bilge Evi, Abdüloğlu Evi, Sürücü Evi, İbrahim Çallı Evi, Denizli Evi, Konyalıoğlu Evi, Hüseyin Yarenli Evi, Balcı Evi, Buldan Tarakçı Evi, Çivril Mavi Ev, Bereketler Su Sarnıcı, Yediler Türbesi, Baklan Hüsamettin Gazi Türbesi, Üzüm Dedesi Türbesi, Tavas Tekke Yaren Ali Dede Türbesi, Tavas Alaman Sarnıcı, Mehmet Gazi Türbesi, Ali Kahya Türbesi ve Şirvani Türbesi gibi yapıları restore ederek kente kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kez Güney’in Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan 85 yıllık Güney Eski Hükümet Konağı'nın restorasyonunu sağladı.

“BİRÇOK DEĞERİMİZİ YOK OLMAKTAN KURTARDIK”

Güney ziyaretinde restorasyonu tamamlanan tarihi yapıyı incelemelerde bulunan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli’nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin yarınlara ulaştırılması adına önemli bir görevi daha gerçekleştirdiklerini söyledi. Zolan, şöyle devam etti:

“Tarihi değerlerimizi yeniden kent belleği ve kültürüne kazandıracak çalışmaları başarı ile gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bugüne dek birçok değerimizi yok olmaktan kurtardık, bundan sonra da ecdadımızdan kalan tarihi yapıların yok olmasına izin vermeyeceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişimizden aldığımız emanetleri yarınlarımıza ulaştırmak, güçlü tarihimizi onlara aktarmak adına bir çalışmamızı daha tamamlamanın mutluluğu ve gururu içerisindeyiz. Güney Hükümet Konağımız, Güney ilçemize, Denizlimize hayırlı ve uğurlu olsun.”

GÜNEY HÜKÜMET KONAĞI

Kagir bir yapı olup, bodrum+zemin kattan oluşan Güney Hükümet Konağı, milli ve yerli taşra denemelerimizin sade örneklerinden birisidir. Güney cephede yer alan basık kemerli ana girişinin üzerinde yer alan kitabede "Hükümet Konağı 1936" ibaresi yapının kimliğini ve tarihini açıkça ortaya koymaktadır. Yapının doğu cephesine belediye kaynaklarına göre, 1970 yılı başlarında dönemin kaymakamı tarafından yapı eklenmiştir. Cumhuriyet dönemi hükümet konaklarının önemli örneklerinden olan yapı, 1934 sonrası yaygınlaşan hükümet konaklarında görülen plan, cephe, süsleme ve sosyolojik benliğe sahip özgün mimarilerdendir. Orijinalliğini günümüze kadar büyük oranda korumuş olan Güney Hükümet Konağı’nın restorasyonla yeniden kazanılmasının sanat tarihi açısından önemli olduğu belirtildi.