Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali başladı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali başladı

Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali başladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Eylül 2021 Pazartesi - 18:00Güncelleme: 13 Eylül 2021 Pazartesi - 18:04
Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali başladı

Denizli'de düzenlenen Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali başladı. 27'si Türkiye’den, 13’ü Türk dünyasından olmak üzere toplam 40 el sanatı ustasının birbirinden özel performanslarını sergileyeceği festival bir hafta sürecek.

Ahi Evran Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Denizli'de Ticaretin Derin Kökleri: Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali" resmi açılışı yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının desteği, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Türk Ocakları Denizli Şubesinin iş birliğiyle düzenlenen festival kortejle başladı. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndan başlayıp, Ulu Cami yanındaki festival alanında son bulan kortej yürüyüşüne Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ulu Cami yanındaki festival alanında düzenlenen açılış programı, Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları gösterisi ile başladı. Daha sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından temsili şed kuşanma töreni yapıldı.

TOK: MİRASI GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ

Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof Dr Turgut Tok, törendeki konuşmasında, Ahilik Haftası'nda geçmişten günümüze gelen mirası, gelecek nesillere aktarma ve hatırlatma görevini yerine getireceklerini söyledi.

ERDOĞAN: AHİLİK BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİN VÜCUT BULMUŞ HALİDİR

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ise, festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Köklü bir geçmişi olan Ahilik bizi biz yapan değerlerin vücut bulmuş halidir. Cimriliği yasaklayıp eli açıklığı öğütleyen, aç gözlülüğü değil kanaat etmeyi, hile ve yalanı değil doğruyu ve doğru olmayı öğreten örnek bir yaşam tarzıdır" dedi.

Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği de, Ahiliğin kardeşlik, birbirine yardımcı olmak anlamı taşıdığını söyleyerek, Ahilik Haftası'na destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'a ve Vali Ali Fuat Atik'e teşekkür etti.

ZOLAN: AHİLİK BİZİM ÖZÜMÜZ, KÜLTÜRÜMÜZ

Uzun yıllardan beri Denizli'de Ahilik ile ilgili etkinliklerin yapıldığını anımsatan Başkan Zolan da "Bu yıl, bir haftaya yayılan bir etkinlik olsun istendi ve bizde canı gönülden katıldık. Ahiliğin temelini, güzelliğini yaşamış olan şehrimizde bu kültürü daha da artırmak ve bilinilirliğini sağlamak adına etkinliklerimizi başlatıyoruz" diyerek, şunları kaydetti:

"Ahilik bizim özümüz, kültürümüz, bizi biz yapan değerler topluluğudur. Ahilik esnaf teşkilatı gibi görünüyor olsa da bizi biz yapan değerlerimizle donanmıştır. Üretimde kaliteyi, iyi ahlakı, dürüstlüğü ve değerlerimize sahip çıkmayı bizlere öğretmiştir. Bu değerlerimizle bugün dimdik ayaktayız. Denizlimizde birçok ahimiz var. Denizlimiz bugün Türkiye'de en önemli şehirler arasında. Bunun altında Ahilik anlayışı vardır. Ahilik bizim için olmazsa olmazdır, yürüyüşümüzdür, ruhumuzdur, bedenimizdir." Ahiliğin ilelebet bu topraklarda yaşamaya devam edeceğini işaret eden Başkan Zolan, "Bu kültürü gelecek nesillere aktarmak birinci vazifemizdir. Bugüne kadar Ahilik ile ilgili birçok etkinlikler yaptık. İnşallah bu hafta da dolu dolu etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bu, kültürü gençlerimizle buluşturmak geleceğe taşımak adına büyük bir vesile olacak. Allah’ım yolumuzu açık etsin."

TİN: AHİLİK GELENEĞİNDEN ŞAŞILMAMALI

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin de, Ahilik geleneğinin önemine dikkat çekerek, "Bugün çok önemli bir etkinlik içerisindeyiz. Türk halkının Asya'dan Anadolu'ya gelip burada gelenek ve görenekleri ile Ahilik geleneği ile hem esnaf ve zanaatkarlarımızı çiftçilerimizi imar eden aynı zamanda eğiten ve gerektiğinde asker olan gerektiğinde zanaatkar olan büyük bir teşkilattan bahsediyoruz. Bugün bu görev Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve değişik odalar olarak yerine getirilmeye çalışılmakta. Bunu yaparken de Ahilik geleneğinden şaşmamak gerekiyor" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş de, Ahilik kültürünün Selçuklu’dan günümüze canlı tutulan akıl, ahlak, bilim, çalışma prensipleri üzerine kurulu, sevgi kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kurallarını benimseyen Türk milletine has bir kültür hazinesi olduğunu ifade etti.

ATİK: DEĞERLERİMİZİ TEKRAR HATIRLAYACAĞIZ

Vali Atik de, "Burada bir ateş bir kıvılcım yakacağız ve geçmişte unuttuğumuz değerleri tekrar hatırlayacağız. Biz Anadolu topraklarına geldiğimiz zaman Hacı Bektaşı Veli'nin erenleri Alperenler bu topraklara geldiler. Biz bu topraklara gelirken kültürümüzü getirdik, sevgimizi getirdik, hak hukuk kavramlarını getirdik” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kavramları bu topraklara Ahilik teşkilatımızla yaydık. Biz Denizli'yi tarif ederken Denizli, büyükşehir diye söylüyoruz. Biz hukuki bir terim olarak büyükşehir değiliz. Biz hakikaten büyük bir şehiriz. 50’den fazla Ahi ocağına sahip Anadolu'nun yurt olmasında çok önemli katkısı olan bir şehirde yaşıyoruz. Buna katkı sağlayan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından yılın Ahisi Hüsnü Genç, yılın kalfası Hüseyin Altuntaş ve yılın çırağı Hüseyin Alkınç'a ödülleri verildi.

Daha sonra protokol üyeleri festival alanındaki stantları gezdi, demir dövüp, Türk dünyasına ait kültür hazinelerini inceledi, el sanatları ustalarının çok özel performanslarını izledi.

FESTİVAL DENİZLİLİLERİ BEKLİYOR

Ulu Cami yanındaki festival alanında 1 hafta boyunca sürecek etkinliklere tüm Denizlililerin davetli olduğu belirtildi. Her gün sabah saat 10.00 ila saat 22.00 saatleri arasında açık olacak festivalde 27'si Türkiye’nin çeşitli kentlerinden, 13’ü ise Türk dünyası ülkelerinden olmak üzere toplam 40 el sanatları ustası birbirinden özel performanslarını Denizlililer için sergileyecek. Alışveriş de yapılabilen festivalde performans gösterilerinin yanı sıra sergiler, panel ve etkinlikler olacak. Festivalin açılışına özel (13 Eylül) saat 21.00’de TRT Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Eliz Avaroğlu’nun Türk Sanat Müziği konseri gerçekleştireceği belirtilirken, müzik dinletilerinin 1 hafta boyunca süreceği belirtildi.