Denizli’de büyük deprem yaklaştı mı, kaç yıl kaldı? İşte yanıtı… – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’de büyük deprem yaklaştı mı, kaç...

Denizli’de büyük deprem yaklaştı mı, kaç yıl kaldı? İşte yanıtı…

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Mart 2020 Çarşamba - 19:51Güncelleme: 4 Mart 2020 Çarşamba - 19:52
Denizli’de büyük deprem yaklaştı mı, kaç yıl kaldı? İşte yanıtı…

Denizli’de büyük bir deprem meydana gelecek mi? Böyle bir deprem yaşanacaksa kaç yıl kaldı? Tahmin bir tarih, zaman dilimi var mı? İşte bu ve benzeri soruların yanıtını Prof. Dr. Halil Kumsar verdi, hala fırsat varken önlem alınması için uyarısını da yaptı.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünce Deprem haftası dolayısıyla düzenlenen “Tarihten Günümüze Denizli’nin Depremselliği” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansına konuşmacı olarak katılan Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Hierapolis ve Laodikya’yı yıkan depremlerden günümüze dek uzanan deprem felaketlerini anlattı.

“DENİZLİ AKTİF FAYLARIN YER ALDIĞI HAVZADA”

Denizli’nin deprem riskinin yüksek olduğunu araştırmalarda elde edilen veriler ile 5 ve üzerindeki depremlerin meydana gelme aralıklarına göre değerlendiren Prof. Dr. Kumsar, Denizli’nin aktif fayların yer aldığı bir havzada bulunduğunu, yerleşim birimlerinin kurulurken jeolojik yapının fazla değerlendirilmediğini söyledi.

“HİERAPOLİS VE LAODİKYA TERK EDİLDİ”

Denizli’de geçmişte yaşanan büyük depremlerin izlerinin günümüzde bile antik kentler Hierapolis, Laodikya ve Tripolis’te görülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Kumsar, büyük can kayıpları yaşandığını, bunun sonucunda bu kentlerin terk edildiğini, Laodikyalıların 7’nci yüzyıldaki depremin ardından Eskihisar ve Kaleiçi’ne taşındığını anlattı.

“BÜYÜK DEPREM YAKLAŞIYOR” DEDİRTEN HESAPLAMA

Denizli’deki fay hatlarıyla ilgili araştırmalar yapan ve bu konuda yürütülen çalışmalarda görev alan Prof. Dr. Halil Kumsar, konferansında merak edilen ve can alıcı olan konuya da değindi. Son dönemde sıkça sorulan “Denizli’de büyük deprem olacak mı, olacaksa ne zaman?” sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Kumsar,”Kayıtlara göre, Denizli’de en son büyük deprem 19 kasım 1717’de yaşanmış. Yapılan araştırmalara göre, bu bölge ortalama 350 yılda bir 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahip” dedi.

“TARİH YAKLAŞIYOR, HAZIRLIKLI OLUNMALI”

Konferansı sonra görüştüğümüz Prof. Dr. Halil Kumsar, “Hesaplamalarınıza göre, 350 yılın dolmasına 47 yıl kalmış durumda. Denizli büyük depreme yaklaşıyor mu?” sorumuzu yanıtlarken, veriler değerlendirildiğinde 5 büyüklüğündeki depremlerin 4 yılda bir, 6 büyüklüğündeki depremlerin 50 yılda bir meydana geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Kumsar, 5 büyüklüğündeki depremlerin en son geçen yıl mart ayında Acıpıyam’da, 6 büyüklüğündeki depremin ise 2019’un ağustos ayında Bozkur’ta yaşandığını anımsatarak, beklenen büyük depremle ilgili “Bu depremler ve bölgedeki deprem hareketliliğine, elimizdeki bilimsel verilere bakarak değerlendirmeler yapıyoruz. En son büyük depremin meydana geldiği tarih 1717. Denizli’de ortalama her 350 yılda bir 6.8 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış. Bu da Denizli’nin büyük depreme yaklaştığını gösteriyor. 350 yıllık zaman dilimine 47 yıl kalmış. Ama bundan önce de büyük deprem meydana gelebilir. Tam zaman söylemek mümkün değil. Denizli’de 6.5 büyüklüğündeki bir deprem ise 47 yıldah çok daha yakın zamanda meydana gelebilir” ifadelerini kullandı.

Denizli’nin yapı stoğuna da değinen Prof. Dr. Kumsar, mevcut yapıların depreme dayanıklılığının hızla ele alınması, sanayi tesislerinin de bu süreçte gözden uzak tutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.