Denizli’de barajın suları çekildi, mezarlar ortaya çıktı – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’de barajın suları çekildi, mezarlar ortaya...

Denizli’de barajın suları çekildi, mezarlar ortaya çıktı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Eylül 2017 Pazartesi - 09:04Güncelleme: 11 Eylül 2017 Pazartesi - 09:04
Denizli’de barajın suları çekildi, mezarlar ortaya çıktı

Denizli’de hayli kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle barajlarda su seviyesi hızla düştü. Bunu en güzel anlatan fotoğraf ise Buldan’dan geldi. Derbent Barajı’nda su seviyesinin dip yapmasıyla yıllardır sular altında olan mezarlar ortaya çıktı.

Sulama amaçlı olarak yapımına 1968 yılında başlanan ve 1980’li yıllarda en yüksek su seviyesine ulaşan Derbent Barajı’nda su seviyesi kuraklık nedeniyle hızla düştü. Barajın tamamlanmasıyla Derbent Mahallesi boşaltılmış, evler ile birlikte mezarlık da sular altında kalmıştı.

Ancak bu yıl kuraklık Derbent Barajı’nı da vurdu. Su seviyesi yapıldığından bu yana en alt seviyeye düştü. Sular çekildikçe çekildi ve geniş bir alan ortaya çıktı. Ortaya çıkan yerlerden birisi de Derbent Mezarlığı oldu. Şimdi mahalleliler, mezarlığa giderek atalarının mezarlarını ziyaret ediyor.

Köyün su altında kalmayan kısmında oturmaya devam eden 5 aileden biri olan Önder Sayın, doğduğunda baraj yapılmış olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Ben kendimi bildim bileli bu minare ve mezarlar suyun altındalar. Büyüklerim, dedelerimizin, ninelerimizin mezarlarının barajın yapılması ile sular altında kaldığını söylerler. Biz de uzaktan birer Fatiha okurduk. Ancak bu yıl suyun çekilmesiyle minare de mezarlar da ortaya çıktı. Biz de ilk defa bu mezarları ziyaret etme, yakından birer Fatiha okuma fırsatı bulduk. Buradan yeni köye taşınan köylülerimiz de zaman zaman bu mezarları ziyaret ediyorlar” dedi.

KAYNAK: BULDANDAYAŞAM.COM