Denizli’de 17 saha ihaleye çıkarıldı, altından uranyuma çok sayıda maden aranacak – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’de 17 saha ihaleye çıkarıldı, altından...

Denizli’de 17 saha ihaleye çıkarıldı, altından uranyuma çok sayıda maden aranacak

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 18 Mart 2021 Perşembe - 21:41Güncelleme: 18 Mart 2021 Perşembe - 22:22
Denizli’de 17 saha ihaleye çıkarıldı, altından uranyuma çok sayıda maden aranacak

Denizli’nin 9 ilçesinde 17 saha maden aramaları ve işletmesi için ihaleye çıkarıldı. 21-22 Nisan’da ihalesi yapılacak sahalarda altından gümüşe, uranyumdan toryuma onlarca çeşit maden araması yapılacak.

Geçen yıl Tavas, Çameli, Çal ve Kale ilçelerinde binlerce hektar sahanın maden aramaları için ihale edilmesinin ardından, yeni bir ihale gündemde. 6592 sayılı kanunla değişik 3213 sayılı Maden Kanunu’nu hükümleri uyarınca, Türkiye genelinde hukuki durumları sona eren 651 maden sahası ihale ihaleye çıkarıldı.

MADEN ARAMASI YAPILACAK İLÇELER

İhaleye çıkarılan 651 maden sahasından 17’si Denizli’de bulunuyor. Bu sahalar Tavas, Acıpayam, Babadağ, Sarayköy, Güney, Çal, Bekilli, Çardak ve Bozkurt’ta yer alıyor. Bu ilçelerdeki binlerce hektar alanı kapsayan ihalenin 15’i arama, 2’si işletmeyle ilgili. İhale tarihi de 21-22 Nisan.

ARANACAK MADENLER

İhale edilecek 17 sahada altından gümüşe, uranyumdan toryuma, turbadan bor tuzlarına kadar onlarca çeşit maden aranacak. İşe Denizli’nin 9 ilçesinde aranacak madenler:

METALİK MADENLER: Altın, gümüş, platin, osmiyum, bakır, kurşun, çinko, demir, pirit, manganez, krom, civa, antimuan, kalay, vanadyum, arsenik, molibden, tungsten, kobalt, nikel, kadmiyum, bizmut, titan, alüminyum, sezyum, rubidyum, berilyum, indiyum, galyum, talyum, zirkonyum, hafniyum, germanyum, niobyum, tantalyum, selenyum, telluryum, renyum

ENERJİ HAMMADDELERİ: Turba, leonardit, linyit, taşkömürü, antrasit, asfaltit, bitümlü şist, bitümlü şeyl, kokolit-sapropel.

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER: Sodyum, potasyum, lityum, kalsiyum, magnezyum, klor, nitrat, iyot, flor, brom ve diğer tuzlar, bor tuzları, kaolen, dikit, nakrit, halloysit, endellit, anaksit, bentonit, montmorillonit, baydilit, nontronit, saponit, hektorit, illit, vermikülit, allofan, imalogit, klorit, sepiyolit, paligorskit, loglinit ve bunların karışımı killer, refrakter killer, şiferton, alçıtaşı, alünit, halit, stronsiyum tuzları, zımpara taşı, kuvars, mika, radyolarit

DOĞAL TAŞLAR: Mermer, traverten, oniks mermeri, granit, andezit, bazalt, diyabaz gibi blok olarak üretilen taşlar, boyutlandırılarak geometrik şekil verilen taşlar ile kayraktaşı, arduvaz, tüf, ignimbirit ve benzeri dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.