120 yıl önce yaşanan deprem fotoğraflarla gözler önüne serildi – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. 120 yıl önce yaşanan deprem fotoğraflarla...

120 yıl önce yaşanan deprem fotoğraflarla gözler önüne serildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Eylül 2019 Cuma - 13:18Güncelleme: 27 Eylül 2019 Cuma - 13:18
120 yıl önce yaşanan deprem fotoğraflarla gözler önüne serildi

Efeler Belediyesi Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi ‘120. Yılında 1899 Aydın-Denizli Depremi’ konulu sergi ve panele ev sahipliği yaptı.

Aydın, Nazilli ve Denizli’de sabaha karşı saat 04.00’te başlayıp 40 saniye süren 1899 depremi, 9 büyüklüğünde sarsıntı oluşturmuş, etkilediği Denizli, Aydın ve Nazilli’de 2 köy ile 2 bin evi yıkarken, 800 kişiyi yaralamış, bin kişinin de yaşamını yitirmesine neden olmuştu.

Denizli ve Aydın’ı etkileyen 1899 depremi Osmanlı Arşivi’nden belgeler ile gözler önüne serildi. Panelden önce 120 yıl önce yaşanan depremi anlatan sergini açılışı Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay ve panel konuşmacıları tarafından yapıldı. Tamamının Osmanlı arşivlerindeki yazışmalar, beyanlar, özellikle fotoğraflar, ziyaretçilere depremin acı gerçeklerini gösteriyor.

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi, ADD Aydın Şubesi ve Efeler Kent Konseyi’nin destek verdiği organizasyonda, serginin ardından gerçekleşen panelde Öğretim Üyesi Dr. Günver Güneş, Doç. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran ve Araştırmacı Yazar Hüseyin Asar konuşmacı olarak yer aldı. Dönemin yazılı dökümanları, gazete küpürleri, arşivlerde kayıtlı beyanatlar ve özellikle Osmanlı Arşivinde yer alan belgeler ile gerçekleşen panelde, Aydın Bölgesi’nde yaşanan depremin günümüze ışık tuttuğunu ve unutulmaması gerektiği aktarıldı.


Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, sergide yaptığı konuşmada, “Bugün yaşadığımız talihsiz İstanbul Depremi üzerine sıcağı sıcağına bilgilendirme paneli. Fakat geçmişte yaşadığımız bu deprem ile ilgili ve hocalarımızın anlattığı bilgiler, geleceğe ışık tutuyor. Son yıllarda ülkemiz genelinde deprem ile ilgili uzmanlar uyarılar yapıyor. Bugün yıllardır uyarı yapılan İstanbul Depremi yaşandı. Aslında yaşadığımız coğrafya üzerinde bizlerde aynı durumdayız. Bu yüzden anlatılara dikkat ederek, yaşantımızda önlemleri almalı ve depreme hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, panelistlerin ortaya çıkarttıkları belgelerim çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Her belge ciddi araştırmanın bir ürünü. Ayrıca bize tarihimizi anlatmakta. 1899 Aydın - Denizli Depremi sadece Ege Bölgesi’nde değil ülkemiz deprem tarihinde önemli bir yere sahip. Türkiye’nin en ağır hasar aldığı depremlerin başında geliyor. Bu yüzden yaşanan 1899 depreminin ortaya çıkan belgelerinin kentimize kazandırılmasında belediye olarak destekçisiyiz” diye konuştu.

AYDIN (İHA)