Denizli bir dönem bürokratların yükselme kenti olarak dikkati çekiyordu. İlde görev yapan valiler ya büyük illere atanıyor ya da emniyetin en tepesine genel müdür olarak görevlendiriliyordu. Ancak, son 17 yılda rüzgar tersine döndü ve “Efsane Vali” olarak anılan Recep Yazıcıoğlu döneminden sonraki 7 vali merkeze çekildi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 50 ilin valisi değişti. Aralarında Denizli’nin de bulunduğu 17 ilin valisi merkeze çekildi. Vali Hasan Karahan, bu kararnameyle Mülkiye Başmüfettişliğine getirilirken, Denizli Valiliğine Siirt Valisi Ali Fuat Atik atandı.
VALİLER, GENEL MÜDÜR OLDU, BÜYÜK KENTLERE GİTTİ
Denizli’de en uzun süre görev yapan valilerden olan Necati Bilican, 1990 yılında Emniyet Genel Müdürlüğüne getirildi. Diyarbakır Olağanüstü Hal Valiliğinin ardından bir kez daha Emniyet genel Müdürü oldu.
Kısa süren Alpaslan Karacan ve M. Erdoğan Cebeci dönemlerinden sonra Malatya’dan Denizli’ye atanan Oğuz Kağan Köksal, 24 Şubat 1992 ile 1.11.1995 yılları arasında görev yaptı. Daha sonra Adana ve Bursa valiliği görevlerinde bulunan Köksal, İzmir Valisi iken Emniyet Genel Müdürlüğüne getirildi.
Denizli’de en uzun süre görev yapan valilerden olan Yusuf Ziya Göksu da Denizli’de yıldızı parlayanlardan oldu. 17 Nisan 1996 ile 17 Şubat 2003 tarihleri arasında görev yapan Göksu, Denizli’den İzmir Valiliğine atanmıştı.
YAZICIOĞLU, TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ
Denizli’de 20 Şubat 2003 yılında göreve başlayan efsane vali Recep Yazıcıoğlu kısa süre içinde halkla arasında kopmayacak bir bağ oluşturmayı başardı. Yankı uyandıran açıklamaları ile her zaman dikkat çekmeyi başaran Yazıcıoğlu, bazı temaslarda bulunmak için Ankara’ya giderken 2 Eylül 2003’te trafik kazası geçirdi. 8 Eylül 2003’te ise, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
7 AYA ÇOK ŞEY SIĞDIRDI
Denizli’de sadece 7 ay görev yapan Yazıcıoğlu, kılık değiştirerek yaptığı denetimlerle bir anda efsane oldu. Denizli Devlet Hastanesi acil servisine hasta kılığında giderek yaptığı denetim ve yine kılık değiştirerek dükkanını zamanında kapatmayan esnafa yönelik denetimleri kentte isminin efsaneleşmesini sağladı. Bürokrasi ile vatandaş arasındaki köprüyü kaldıran, sık sık işlemlerin hızlandırılması talimatı veren, halk günlerinde vatandaşın sorunları ile doğrudan ilgilenen Yazıcıoğlu, kentteki ticari işletmelerin Türkçe isim kullanmaları konusunda yaptırımlarda bulundu.
DOĞA VE SPOR AŞIĞIYDI
Kentin doğal güzelliklerini tanıtmak için büyük çaba harcayan Yazıcıoğlu, Bozdağ Kayak Merkezi projesini başlatan isim oldu. Gökpınar Barajı’nın su sporlarına açılması için de çaba harcadı, bura jet-skiye bindi. Bu nedenle kentteki çevrecilerle sık sık tartışmaya yaşadı. Kefe Yaylası’nın tanıtımına da büyük katkı koydu. Büyük Menderes nehrinde rafting yapan Yazıcıoğlu su sporlarına destek verdi, nehrin bu amaçla kullanılması için fizibilite çalışması yaptırdı.
ONDAN SONRA GELENLER MERKEZE ALINDI
Denizli valilerinin kaderi de Yazıcıoğlu’ndan sonra değişti. Yazıcıoğlu’nun halkla kurduğu bağı sonraki hiçbir vali kuramadı ve bu valilerin tamamı kararnamelerle merkeze alındı. Yazıcıoğlu’ndan sonra göreve başlayan ve üç yıl görev yapan Gazi Şimşek, iki yıla yakın süre görev yapan Hasan Canpolat, 3 yıl görev yapan Yavuz Erkmen, 3 yıl görev yapan ve 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında tutuklanan Abdülkadir Demir, iki yıl görev yapan Şükrü Kocatepe ve bir yıl görev yapan Ahmet Altıparmak merkez valiliğine alındı. Son kararname ile mülkiye başmüfettişliğine getirilen Hasan Karahan ise Denizli’de üç yıldır görev yapıyordu.