Denizli Traverten Jeoparkı kurulması için bir adım daha atıldı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli Traverten Jeoparkı kurulması için bir...

Denizli Traverten Jeoparkı kurulması için bir adım daha atıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Temmuz 2023 Salı - 08:31Güncelleme: 18 Temmuz 2023 Salı - 11:53
Denizli Traverten Jeoparkı kurulması için bir adım daha atıldı

Denizli, travertenleri, jeositleri ve antik kentleri ile jeopark oluşumu için Türkiye’de öne çıkan kentlerden. Yıllardır bu konuda yürütülen ve belli bir aşamaya gelen jeopark çalışmalarında somut bir adım daha atıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi (DBB) şirketi Kültür Sanayi ve Ticaret AŞ’de isim değişikliğine gidilerek, jeopark konusunda istenilen yönetim için şirket oluşumu sağlandı.

D20HABER.COM’un haber notu:
Bu haber D20HABER.COM’un özel haberidir. Kısaltıp kaynak belirtmek ve bağlantı vermek koşuluyla kullanılabilir. Lütfen emeğe saygı gösterin, “kopyala yapıştır” yapmayın!

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz’in “Jeopark meselesini önce yerel yönetimler idrak etmeli” sözleriyle yaptığı çağrı, jeopark konusunda yıllardır çalışma yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkul’un çabaları sonunda karşılık buldu.

D20haber.com’da "İlgi bekleyen Denizli Jeoparkı'nı önce yöneticiler idrak etmeli" başlığıyla yayımlanan Yaşar Tok imzalı röportajda konuyu tüm detaylarıyla anlatan PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Mehmet Özkul, bu kez DBB Meclisi üyelerini bilgilendirdi.

PROF DR ÖZKUL’DAN DBB MECLİSİ ÜYELERİNE SUNUM

Denizli’de 8 ilçeyi içine alan jeopark projesiyle ilgili sunum yapan Prof Dr Özkul, 2015 yılında Ankara'da yapılan bir toplantıda jeopark için Türkiye'de 5 il sayıldığını, birisinın de Denizli olduğunu, Pamukkale'nin UNESCO listesinde yer almasının bu çalışmada Denizli'yi öne çıkardığını belirtti.

Jeoparkların UNESCO tarafından ülkelere tavsiye edilen proje olduğuna dikkati çeken Özkul, jeopark için ilde uluslararası öneme sahip jeoloji kriterlerine sahip değerler bulunması gerektiğini, koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla bunun sınırlarının belirlenip yönetiminin tanımlanmış olmasının istendiğini söyledi.

BAŞLANGIÇTA 3 BİN KİLOMETRELİK ALANI KAPSAYACAK

Jeopark için başlangıçta 3 bin kilometrekarelik alanın jeopark olarak düşünüldüğünü anlatan Prof Dr Mehmet Özkul, “Jeoparkın içerisinde Pamukkale gibi, Kaklık Mağarası gibi Güney Şelalesi gibi doğal jeositler yer alacak. Antik kentler de jeoparkın bir parçası olacak” dedi.

İSMİ “DENİZLİ TRAVERTEN JEOPARKI” OLACAK

Proje için “Denizli Traverten Jeoparkı” isminin düşünüldüğünü belirten Prof Dr Özkul, “Denizli travertenleriyle tanınan bir ilimiz. Böyle bir değeriniz varsa ve tanınıyorsa jeoparkınıza isim olarak yerleştirebiliyorsunuz. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda Denizli Traverten Jeoparkı isminin uygun olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

JEOPARK HANGİ İLÇELERİ İÇİNE ALACAK?

Jeopark alanı içinde kalacak ilçeleri de açıklayan Prof Dr Özkul, “Denizli'deki jeoparka Pamukkale, Merkezefendi, Sarayköy, Babadağ, Buldan, Güney, Çal ve Honaz ilçelerimizle başlanmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Kurulduktan sonra denetlemeler oluyor. Uygun görülmesi durumunda her denetlemede yüzde 10 genişleme yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

ZOLAN: DÜNYADA BİLİNİR BİR JEOPARK HALİNE GELMESİNİ ARZU EDİYORUZ

DBB Başkanı Osman Zolan da projenin önemine değinerek, “Denizli jeopark konusunda birçok güzelliğe sahip. Denizlimize marka sağlaması, katkı sağlaması noktasında değerlendireceğiz. Ülkemizde ve dünyada bilinir bir jeopark haline getirmeyi arzu ediyoruz. Bununla ilgili bir bütçe ayrılması, belirlenen yerlerde yatırımların yapılması gerekiyordu, şirket konusu bunu kapsıyor” dedi.

ŞİRKET İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ

Konuşmaların ardından yapılan oylamayla DBB’nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ismi, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Ticaret Turizm ve Jeopark AŞ olarak değiştirildi.

ZOLAN’A YETKİ VERİLDİ

Oy birliğiyle kabul edilen bir başka maddeyle de Avrupa ve UNESCO’da Denizli Traverten Jeopark’ın tesisi ve tescili için gerekli işlemleri yürütmek, Denizli Valiliği ve PAÜ Rektörlüğü ile protokol imzalamak üzere Başkan Zolan’a yetki verildi.