Denizli Traverten Jeoparkı için imzalar atıldı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli Traverten Jeoparkı için imzalar atıldı

Denizli Traverten Jeoparkı için imzalar atıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ekim 2023 Cuma - 13:28Güncelleme: 6 Ekim 2023 Cuma - 13:28
Denizli Traverten Jeoparkı için imzalar atıldı

Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) arasında Denizli Traverten Jeoparkı kurulması için protokol imzalandı.

Uluslararası öneme sahip farklı ve aynı türden jeolojik miras örneklerinin bir arada bulunduğu, yönetimi planlanmış, özel doğa koruma bölgelerini ve doğal sit alanlarını kapsayan UNESCO sertifikalı Denizli Traverten Jeoparkı kurulması için Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) arasında ortak hizmet protokolü imzalandı. Valilikteki törene Vali Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof Dr Ahmet Kutluhan, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Seval Gebeş ve Ömer Faruk Özer ile akademisyenler katıldı.

“KENTİN BİLİNİRLİĞİ ARTACAK”

Zolan burada yaptığı konuşmada, Denizli’nin başta doğal, kültürel ve tarihi olmak üzere birçok zenginliğe sahip olduğunu, bu açıdan şehrin parmakla gösterildiğini söyledi. Denizli’nin uluslararası alanda daha fazla tanınırlığını sağlamak, değerlerine sahip çıkmak ve farkındalık oluşturmak adına gayret etmeyi sürdürdüklerini belirten Zolan, projenin kentin bilinirliğini arttıracağını dile getirdi.

“BİRÇOK ALANDA GÜZELLİKLERİMİZ VAR”

Denizli’ye artı değer sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Zolan, “Şehrimize kazandırmayı amaçladığımız UNESCO sertifikalı Denizli Traverten Jeoparkı projesi Denizlimizin uluslararası bilinirliğini ve marka değerini daha da artıracak. Başta Pamukkale’deki travertenlerimiz olmak üzere birçok alanda güzelliklerimiz var. Jeolojik anlamda üniversitemiz ve çok değerli hocalarımız çalıştılar, gayret ettiler. Bize düşen Sayın Valimizin koordinesinde bu işe destek vermek, Denizlimize artı değer sağlamaktır” dedi.

"BUGÜN 6 EKİM DÜNYA JEOÇEŞİTLİLİK GÜNÜ"

Denizli’nin turizm çeşitliliğini daha da artıracak proje ile ilgili olarak Zolan, şunlar söyledi:

“Bu protokol ile hem tanıtım anlamında önemli çalışmalar yapmayı hem de ileriki safhalarda UNESCO tarafından belirlenen alanlar arasına girmeyi amaçlıyoruz. Bugün 6 Ekim Dünya Jeoçeşitlilik Günü. Protokolümüzün bugün imzalaması çok anlamlı oldu. Desteklerinden dolayı Sayın Valimize, değerli rektörümüze, hocalarımıza ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.”

COŞKUN: İMZA ATMAKTAN MEMNUNİYET DUYDUK

Vali Coşkun ise konuşmasında, hayırlı bir işin başlangıcına imza atmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını kaydederek, “Denizlimizin doğal güzelliklerinden birisi olan travertenlerle ilgili hocalarımızın desteği ile inşallah Büyükşehir Belediyemizin, Pamukkale Üniversitemizin destekleriyle hep beraber jeoparkın oluşturulması için bir yola çıkıldı. Hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. Vali Coşkun, Zolan ve Kutluhan, UNESCO tarafından Pamukkale’nin dünyadaki ilk 100 jeolojik miras alanından birisi olduğuna dair verilen sertifika ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

DENİZLİ TRAVERTEN JEOPARKI

Projenin Denizli’nin uluslararası bilinirliğini ve marka değerini artıracak jeoturizm, ekoturizm, kültür turizmi, gastronomi gibi alternatif turizm faaliyetleri ile ekonomik-sosyal ve kültürel açıdan kalkınmasına ve refah seviyesinin yükselmesine destek olacağı ifade edildi. Denizli Traverten Jeoparkı’nın ilk aşamada Pamukkale, Merkezefendi, Honaz, Babadağ, Sarayköy, Buldan, Güney ve Çal ilçelerini kapsayacayı belirtildi. Dünyada 41 ülkede 147 tescilli UNESCO Jeoparkı bulunduğu ifade edilirken, Türkiye’de ise sadece Kula Jeoparkı yer alıyor.