Denizli tarihinin 3 büyük yangını – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli tarihinin 3 büyük yangını

Denizli tarihinin 3 büyük yangını

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Temmuz 2017 Cuma - 09:57Güncelleme: 7 Temmuz 2017 Cuma - 09:57
Denizli tarihinin 3 büyük yangını

Tarih sanki tekerrür etti ve Denizli, 2000’li yıllardaki ikinci büyük orman yangınını yaşadı. 17 yıl önce yine bir temmuz ayında bin 580 hektar çam ormanını yangınla kaybeden Denizli’nin 2017’nin temmuz ayındaki kaybı ise 400 hektar. Denizli 1994’te ise en büyük yangın felaketini yaşamış, o yangında 2 bin hektar orman örtüsü küle dönmüştü.

Denizli’nin çam ormanları bakımından zengin iki yöresi 17 yıl arayla iki büyük yangın felaketini yaşadı. İkisinde de onlarca yıllık çam ağaçları alevlere yenik düştü, ikisinde de orman alanının içindeki yerleşim birimleri yangın tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

EN BÜYÜK YANGIN 1994’TE

Çam ağaçları ile kaplı dağların çevrelediği Buldan, 1994 yılında tam bir yangın felaketi yaşadı. Bir türlü kontrol altına alınamayan yangın ilçenin akciğeri ormanlık alanın önemli bir kısmında etkili oldu. O yangında 2 bin hektarlık çam ormanı zarar gördü.

2000’DE GÜNEY-BULDAN YANGINI YAŞANDI

Karaçam, kızılçam ve meşe yoğunluklu bir örtüye sahip Buldan ve Güney ilçeleri arasında kalan bölgede 13 Temmuz 2000’de çıkan yangın, yayıldıkça yayıldı. Çam kozalaklarının birer patlayıcı gibi yandıkça metrelerce ileriye fırlamasıyla alevlerin önüne geçilemedi. Günler süren bu yangında tam bin 580 hektar orman kül oldu.

SARAYKÖY YANGININDA KAYIP 400 HEKTAR

Denizli yine bir temmuz ayında, 17 yıl sonra yeni bir orman yangını felaketini yaşadı. 3 Temmuz Pazartesi günü akşam saatlerinde Sarayköy’ün Kabaağaç Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede genişledi. Tırkaz ve Tekke mahallelerine ulaşan alevler, yerleşim birimlerini de tehdit etti. Bu nedenle mahalleler boşaltıldı. Yangın yoğun çalışmalarla ancak bir gün sonra kontrol altına alınabildi. Tamamen söndürülen ve soğutma çalışmaları ile yeniden başlamasını önlemeye yönelik çalışmaların sonuna gelindiği bu yangında 400 hektar orman örtüsü yok oldu.

5 İLDEN YARDIM GELDİ

Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, Sarayköy’deki yangını söndürmek için Denizli ekiplerinin yanı sıra Isparta, Burdur, Aydın, İzmir, Antalya ve Manisa’dan da 200 personel geldiğini, ayrıca Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiye personeli ve araç gereçleriyle büyük destek verdiğini belirtti.

Korucu, yangın söndürme çalışmalarında 3 uçak, 3 helikopter, 40 arazöz, 18 su ikmal aracı, 13 hizmet aracı, 12 ilk müdahale aracı, 4 greyder ve 6 dozerin kullanıldığını, yangının tamamen söndürülmesiyle ekiplerin kontrollü bir şekilde bölgeden çekildiğini kaydetti.

FECİ KAZA DA O GECE MEYDANA GELDİ

Öte yandan ormanlık bölgede alevlerle boğuşulurken, Sarayköy ilçesinin çıkışında tanker faciası yaşandı. LPG tankerinin önce yabancı plakalı bir araca arkadan, daha sonra da karşıya geçmek için bekleyen iş makinesi taşıyan TIR’a çarpmasıyla kaza meydana gelmiş, çarpışma nedeniyle tankerde patlama yaşanmış, kazada 2’si çocuk 4 kişi yaşamını yitirmiş, 13 kişi yaralanmıştı.

Denizli tarihinin 3 büyük yangını