Vali Ali Fuat Atik ve protokolün diğer üyeleri, mesajlarında Türk tarihinin en önemli ve en özel sayfasını oluşturan Cumhuriyete dair vurgular yaptı. İşte o mesajlar:
ATİK: DİRİLİŞİN SEMBOLÜ CUMHURİYET
Vali Ali Fuat Atik, Cumhuriyetin 97’nci yıldönümü mesajında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk milletinin karakterine ve geleneklerine en uygun idare” olarak ifade ettiği Cumhuriyetin, dirilişin sembolü olduğunu vurguladı. Atik, şunları kaydetti:
19 Mayıs’ta başlayan Milli Mücadele’nin, 30 Ağustos’ta Büyük Zaferle noktalanmasını takiben, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 29 Ekim 1923 tarihinde ilan ettiği Cumhuriyetimiz, atalarımızdan ulusumuza kalan en büyük mirastır. Cumhuriyet, geleceğe büyük bir ümitle bakmamızı sağlayan, gurur verici atılımların ve başarıların sağlanması ve her türlü zorlu engelin aşılması mücadelesinde bizlere güç veren bir değerdir. Cumhuriyetin kuruluşunun yıldönümünü yaşadığımız bu tarihi gün, bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür.
Her yerde ve her ferdimizle milletçe devletimizin bekası milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye, mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya, her zamankinden daha fazla azimli ve kararlıyız.”
KARACA: ATATÜRK’ÜN DEVRİMLER YOL GÖSTERİCİMİZDİR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 29 Ekim’in yalnızca Cumhuriyetin ilanını değil, aynı zamanda bir milletin yeniden doğuşunu, uyanışını, hak ve özgürlüklerin teminatının ilk adımını temsil ettiğini belirtti. Karaca, Cumhuriyet Bayramı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde, özverili halkımızın yürekten katılımıyla başlattığı Kurtuluş Mücadelesi sayesindedir ki; Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaşları olarak gururla, onurla andığımız bir geçmişin mirasçılarıyız. İleri görüşlülüğü ve devrimci cesur kimliğiyle dünyaya örnek olan Atamızın tek tek hayata geçirdiği devrimler yol göstericimizdir. Cumhuriyet, hepimize aydınlık yarınlara ulaşacağımıza dair umut veriyor, azim ve kararlılığımızı çoğaltıyor. Cumhuriyet’in bize armağan edildiği bu önemli günde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu, kuruluşun ve kurtuluşun partisi Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında yer almaktan gurur duyuyorum. Ben, Cumhuriyet sevdasıyla, Atatürk ilkelerine bağlılıkla okudum. Cumhuriyet sayesindedir ki milleti temsil yetkisi görevini üstlendim. Bu yüzden her 29 Ekim’i Cumhuriyet kadını olarak; gururla, onurla, coşkuyla kutlamayı bir borç biliyorum.”
ZOLAN: CUMHURİYETİMİZE SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞUDUR
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. yılını milli birlik ve beraberlik içinde kutlamanın mutluluk ve gururunu yaşadıklarını belirtti. Zolan, şöyle devam etti:
“29 Ekim 1923, gurur dolu tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir. Cumhuriyet, necip milletimizin kendini bir an bile düşünmeden, vatanın bağımsızlığı için mücadele eden tüm kahramanlarımızın canıyla, kanıyla kazandığı bir zaferdir. Ruhunda bağımsızlık, vatan sevgisi, millet aşkı, hoşgörü ve aydınlanma vardır. İşgalci güçlere karşı dünyadaki mazlum milletlere örnek bir kurtuluş mücadelesi veren Türk milleti, büyük zaferini milli iradeyi esas alan cumhuriyeti ilan ederek taçlandırmıştır. Cumhuriyetimize sahip çıkmak, ülkemizin ve milletimizin yarınları için çalışmak, mücadele etmek ve gerektiğinde fedakarlıkta bulunmak hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Bizlere yurdumuz üzerinde bağımsız ve hür yaşamamız için cumhuriyeti armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu ülke için kanını döken, canını veren gazilerimize ve şehitlerimize minnet ve şükranlarımı sunuyor, 97. yaşını kutladığımız Cumhuriyet Bayramımızı yürekten kutluyorum.”
İLHAN: CUMHURİYET, DEMOKRATİK BİR ÜLKENİN BOZULMAZ SİMGESİDİR
Denizli Barosu Başkanı Müjdat İmhan, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kurulan Cumhuriyetin 97’nci yılını Türk ulusunun büyük heyecanla yaşadığını kaydederek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919‘da Samsun‘a çıkışıyla başlayan milli mücadele ile milli uyanış süreci başlamış, bir ulusun yeniden dirilişi gözler önüne serilmiştir. Milli kongrelerimiz ve Kurtuluş Savaşımız Cumhuriyetimizin temelini oluşturmuş, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir. Türk milleti zorluklarla karanlıktan aydınlığa çıkmış, içten ve dıştan gelen gerici, bölücü ve yıkıcı tehlikelere karşı mücadele etmiş, kanı ve canı pahasına Cumhuriyetimizi kurmuştur. Cumhuriyet, demokratik bir ülkenin bozulmaz simgesidir. Türkiye‘nin çağdaş ve demokratik bir ülke olmasının, aydınlık geleceğimizin en önemli güvencesidir. Türk milletinin kurduğu ve bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizi Ulu Önder Atatürk’ün ilke ve inkılapları ışığında çağdaş, sosyal, demokratik bir hukuk devleti olarak geliştirmek, yükseltmek, korumak ve savunmak hepimizin görevidir. Bizler de Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatmak için geleceğe ümitle, inançla, gayretle aynı azim ve kararlılıkla yüceltmeye devam edeceğiz.”
ÖRKİ: GURURUMUZ KATLANARAK ARTMAKTADIR
Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Büyük Türk Milleti’nin altın harflerle yazılmış nice zaferlerini perçinleyen 29 Ekim’in 100’üncü yılına yaklaşırken, gururumuz katlanarak artmaktadır” diyerek, şunları kaydetti:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, büyük ulusumuzun gücüyle elde edilen bağımsızlığımızın ilan edilişinin 97.yılını kutluyoruz. Bizler, Türk milleti olarak, her zaman devlet-millet el ele olmayı başararak, bağımsızlığa göz diken hainlere göz açtırılmadık, açtırmayacağız. 29 Ekim tarihinin yüklediği sorumluluğu aklından çıkarmayacak olan Türk milleti, genciyle, yaşlısıyla ilelebet Cumhuriyetimizin yılmaz savunucuları olmaya devam edecektir. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve vatan toprağı uğruna canlarını hiçe sayan milli mücadelemizin bütün şehit, gazilerini rahmet ve şükranla anıyor, Türk milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.”
DOĞAN: CUMHURİYET AYDINLIK YARINLARIN ANAHTARIDIR
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, büyük fedakarlıklarla kurulan Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatmanın önemli bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Doğan’ın açıklaması şöyle:
“Büyük bir inançla, sarsılmaz bir iradeyle elde edilen zaferin ardından yükselen büyük bir değerdir Cumhuriyet. Cumhuriyet ruhuna sahip olmak, ona sımsıkı tutunmak, aydınlık yarınların, umut dolu geleceğin anahtarıdır. 97 yıldır ışığımız olan Cumhuriyet, bizleri, ülkemizi aydınlatmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerimle Cumhuriyetimizi bize emanet eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, canından aziz bildiği vatanı için kanlarını bu toprağa dökmüş şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, başta Merkezefendili hemşerilerimiz olmak üzere tüm milletimizin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı yürekten kutluyorum.”
FİLİZ: CUMHURİYET MİLLİ ŞUURUN ESERİDİR
AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, Cumhuriyet bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin muazzam bir mücadele ruhunun, muhteşem bir irade gücünün hayranlık verici bir milli şuurun eseri olduğunu dile getirdi. Filiz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Cumhuriyeti; Şehit kanıyla, savaş meydanlarındaki kahramanlıklarla ve hakkını hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz fedakârlıklarla vücut bulmuş ve sonsuza kadar yaşamayı da ziyadesiyle hak etmiştir. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemiz, her anlamda büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşamaktadır. Dost ve kardeşlerimizin desteği, gönlünü ve gözünü ülkemize kilitlemiş mazlumların duası, aziz milletimizin birlik ve beraberliğiyle inşallah hedeflerimize ulaşacağız. Cumhuriyetimizin 100′üncü kuruluş yıldönümünde her açıdan güçlü, lider, büyük ve yeni Türkiye’yi inşa edeceğiz. Al bayrağımızın gölgesinde coşku ve heyecanla kutladığımız bu anlamlı gün vesilesiyle başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün istiklal kahramanlarımızı şükran ve minnetle anıyorum.”
ÇAVUŞOĞLU: 29 EKİM BİR MUCİZENİN YILDÖNÜMÜDÜR
CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Cumhuriyet, toplumu ümmetten ulus, bireyi kuldan yurttaş konumuna yükselten bir aydınlanma devrimi olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, Cumhuriyet bayramı dolayısıyla şu açıklamayı yaptı:
“29 Ekim, bir doğuşun, bir devrimin, kısacası bir mucizenin yıldönümüdür. Dünya tarihinde seçkin yeri bulunan Türk Devrimi, 20. yüzyılın en büyük çağdaşlaşma hareketlerinden biridir. Türkiye’nin çağdaş ülkeler ve değerler sistemine girebilmesini, orada kalabilmesini Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyet sağlamıştır. Yüce Önder, ‘Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz devrimin amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve biçimi ile uygar bir toplum haline ulaştırmaktır. Devrimimizin temel ilkesi budur’ sözüyle, Türk Devrimi’nin çerçevesini ortaya koymuştur. Ulusumuzu demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler gibi evrensel değerlerle buluşturan Cumhuriyet yönetimi, köklü değişim sürecinin temeline laiklik ilkesini yerleştirmiştir. Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeniliklere açık, aklı ve bilimi ön plana çıkaran en temel niteliğidir. Bu duygu ve düşüncelerle, yurt içinde ve dışındaki tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, Cumhuriyetin değerini daha iyi anlayabilecekleri bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum.”
ERDOĞAN: HALKIN, KENDİ KENDİNİ İDARE ETMESİNİN ADIDIR CUMHURİYET
Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Cumhuriyetin bağımsızlığımızın sembolü olduğunu belirtti. Erdoğan’ın, Cumhuriyetin kuruluşunun 97’nci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklama şöyle:
“Cumhuriyet’imizin kuruluş heyecanını ilk günkü gibi yaşıyoruz. Çünkü Cumhuriyet, bizleri, tek vatan, tek bayrak, tek devlet ve tek millet çatısı altında, huzur ve güven içinde yaşamamızı temin eder. Halkın, kendi kendini idare etmesinin adıdır Cumhuriyet. Halk olarak bizim vazifemiz ise, Cumhuriyet’in daha sağlam temellerle gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Vatanını en çok seven, vazifesini en iyi yapandır’ diyor. Bizler, iş dünyası olarak, işte bu şuurla, yeni girişimler ve yeni yatırımlarla milletimizin huzur ve refahına katkı sağlamak için mücadeleye etmeyi sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin bizlere sunduğu demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri kazanımlarını, bir ve beraber olarak daha güçlü hale getirmek için çalışacağız. Bu vesileyle Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, üzerinde yaşadığımız topraklar için can veren kahramanlarımız ile gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.”