Coronavirüste Denizli riskli iller arasında hangi grupta yer alacak? – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Coronavirüste Denizli riskli iller arasında hangi...

Coronavirüste Denizli riskli iller arasında hangi grupta yer alacak?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Şubat 2021 Perşembe - 16:47Güncelleme: 18 Şubat 2021 Perşembe - 16:50
Coronavirüste Denizli riskli iller arasında hangi grupta yer alacak?

Coronavirüsle mücadelede “yerinde karar” dönemine geçileceğinin ve uygulamanın mart ayında başlatılacağının açıklanmasının ardından, “Denizli riskli iller arasında hangi grupta yer alacak?” sorusu sıkça sorulmaya başlandı. Son veriler Denizli için umut saçtı ve ilk iki kategoriden birisinde olma ihtimalini artırdı.

COVID-19'la mücadelede 'yerinde karar' döneminin ilk uygulamaları martta başlayacak. Uygulamaya kapsamında iller risk gruplarına ayrılacak. Normalleşme süreci de bu gruplara göre kademeli şekilde hayata geçirilecek.

İLLER İÇİN 4 RİSK GRUBU BELİRLENDİ

Sağlık Bakanlığının belirlediği vaka, aşılama oranı gibi ölçütler çerçevesinde "düşük", "orta", "yüksek" ve "çok yüksek" olmak üzere iller 4 risk grubunda sınıflandırılacak. Bu risk grupları gözetilerek mart itibarıyla kademeli normalleşme süreci başlatılacak.

DENİZLİ’NİN VAKA SAYISI

Normalleşmede en öne çıkan kriter vaka sayısı olacak. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri esas alınarak Sağlık Bakanlığının paylaştığı son verilere göre, Denizli’de vaka sayısı 100 bin nüfusa göre 32,52. Buna göre, Denizli’de günlük vaka sayısı 46 dolayında.

Rakamlara bakıldığında COVID-19’lu vaka sayısında Denizli’nin 81 il arasında 22’nci, 30 büyükşehir arasında 7’nci sırada yer aldığı görülüyor.

Coronavirüs vaka sayısı ile aşı yapılan kişi sayısında son veriler baz alınarak yapılan değerlendirmede, Denizli’nin "düşük" veya "orta" riskli grupta yer alacağı ön görülüyor.

COVID-19 AŞISINDA SON DURUM

18 Şubat tarihi itibariyle Denizli’de 80 bin 963 kişiye birinci doz, 12 bin 870 kişiye ikinci doz aşı yapıldı. Aşıda Denizli’nin türkiye genelindeki sıralaması ise 17’incilik oldu.

NORMALLEŞME DÖNEMİ NASIL BAŞLAYACAK?

Normalleşme takvimi, risk gruplarına göre her il için ayrı ayrı hayata geçirilecek. Vaka sayısı azalan illerde normalleşme hızlandırılacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması, hafta sonu uygulamasından başlanarak illerin durumuna göre aşamalı şekilde kaldırılacak.

Eğitim öğretime uzaktan devam eden öğrencilerin durumu, illerdeki vaka sayısına göre değerlendirilecek.

"Yerinde karar" dönemi kapsamında restoran, kafe, kıraathane ve benzeri yerlere ilişkin yol haritası da gelecek günlerde açıklanacak.

Normalleşme adımları atılırken illerdeki vakaların seyri sürekli takip edilecek. COVID-19 vaka sayısının düşüş eğiliminde olduğu illerde normalleşme takvimi de hız kazanacak.