Denizli, Milli Mücadele Günü’nü kutluyor – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli, Milli Mücadele Günü’nü kutluyor

Denizli, Milli Mücadele Günü’nü kutluyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Mayıs 2018 Salı - 08:39Güncelleme: 15 Mayıs 2018 Salı - 08:53
Denizli, Milli Mücadele Günü’nü kutluyor

Denizli, Milli Mücadele Günü’nü kutluyor. Denizlililer, 99 yıl önce Müftü Ahmet Hulusi önderliğinde toplanıp işgalci Yunan güçlerine karşı direnişe geçti ve Menderes Nehri’ni geçilmez yaptı. İşte o günü, 99 yıl önceki duygularla kutluyoruz.

Denizli’nin Milli Mücadele Günü, kutlanıyor. Program, 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak. Ardından törene katılanlar, yürüyüşle Müftü Ahmet Hulusi’nin direniş fetvasını verdiği Bayramyeri Meydanı’na gelecek ve kutlamalara burada devam edilecek.

Bu arada, milli Mücadele Günü dolayısıyla mesajlar yayımlandı. İşte o mesajlar:

KARAHAN: DENİZLİ, KURTULUŞ DESTANININ İLK NEFERLERİNDEN

Vali Hasan Karahan, yayımladığı mesajda, “Bugün Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin İzmir’in işgalinden kısa bir süre sonra Denizli'de milli mücadele ateşini yaktığı Milli Mücadele Günü’nün 99. yıldönümünü kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz” diyerek, şu ifadelere yer verdi:

Ulusal onuru için direnen, bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkan, yurt sevgisini canından üstün tutan, birlik ve bütünlük içinde tutsaklığa karşı koyanların yazdığı kurtuluş destanının ilk neferlerinden olan Denizli halkı, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin önderliğinde İzmir’in işgalinden sadece 4 saat gibi oldukça kısa bir süre sonra gönüllü olarak milis kuvvetlere katılmaya başlamıştır. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, 15 Mayıs 1919’daki fetvasında diyor ki; “Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir.’ Bu fetva ile birlikte Denizli halkı, bağımsızlık meşalesi altında toplanarak, tüm imkansızlıklara rağmen milli mücadelenin ilk neferleri arasında onurlu yerini almış ve bağımsızlık mücadelesinde, milis kuvvetlere Kuva-yı Milliye isminin verildiği Batı Anadolu’daki illerden biri olmuştur. O gün taşla, sopayla, orakla yokluklar içinde milli mücadeleye baş koyan Denizli, tek bir düşman askerinin şehre girmesine izin vermeyerek tarihteki yerini almıştır.”

AKŞENER: DENİZLİLERİN COŞKUSUNU PAYLAŞIYORUM

Cumhurbaşkanı adayı ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Denizli’nin milli Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgal etmesinden 4 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Denizli’de başlatılan milli mücadelenin 99. yıl dönümünü kutladı. Her 15 Mayıs’ta mücadele ruhunu yeniden yaşayan Denizlililerin coşkusunu gönülden paylaştığını belirten Akşener, “Ne mutlu ki tarihimiz nice kahramanlıklar, nice başarılarla ve zaferlerle dolu. Milli mücadelenin fitilini ateşleyerek ülkemizin düşman işgalinden kurtulması için canını veren tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Atalarımızın milli mücadele için yaktıkları çoban ateşinin ikincisini Türkiye İYİ olsun diye Denizli’de yaktık. Bizi bağırlarına basan tüm Denizlili hemşerilerime sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. 24 Haziran’dan sonra daha güzel bir Türkiye’ye uyanacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

FİLİZ. ANADOLU’NUN GEÇİLEMEYECEĞİ GÖSTERİLDİ

AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, milli Mücadele Günü mesajında, Denizli halkının bundan tam 99 yıl önce korkusuzca bir diriliş destanı yazdığını, o günlerden bu günlere zorlu mücadelelerle gelindiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Dönemin vatanperverleri, Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde yokluklara ve zor koşullara rağmen Yunan işgaline karşı canlarını ortaya koyup mücadele etmekten asla geri durmadı. 15 Mayıs tarihinde, milli mücadelenin ateşini yakarak düşmana Anadolu'nun geçilemeyeceğini kahramanca gösterdiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, milli mücadelede, 15 Temmuz'da ve ülke savunmasında bu aziz vatan ve millet için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Biz, bu direnişin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve unutulmaması için de 15 Mayıs’ı Milli Mücadele Günü olarak kutluyoruz. O dönemde yoklukta verilen mücadelenin herkes tarafından bilinmesi gerekir. Özellikle gençlerimiz, atalarının nasıl fedakarlıklarla bu ülke topraklarını korumak için canını hiçe sayıp savaştığını bilmelidir.”