Denizli Büyükşehir’den sarnıç restorasyonu – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli Büyükşehir’den sarnıç restorasyonu

Denizli Büyükşehir’den sarnıç restorasyonu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Ocak 2018 Salı - 10:22Güncelleme: 2 Ocak 2018 Salı - 10:43
Denizli Büyükşehir’den sarnıç restorasyonu

Denizli'nin tarihi yapılarını yıkılmaktan kurtarıp şehir yaşamına yeniden kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kez Osmanlı döneminden kalma tarihi sarnıcı restore ettirdi.

Kent merkezi ve ilçelerde yer alan tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi, Bereketli Mahallesi'ndeki Osmanlı dönemine ait sarnıcı yıkılmaktan kurtardı. 1900 yılında Geç Osmanlı döneminde yapıldığı belirlenen tarihi yapının, bölgedeki çiftçilerin ve o güzergahtan geçen yolcuların içme sularını karşılamak için kullanıldığı ifade edildi. Bereketli Sarnıcı'nın, diğer sarnıçların aksine tamamının toprak yüzeye yapıldığı, yapımında ise dere taşları ile Horasan harcının kullanıldığı kaydedildi.

OSMANLICA KİTABE

Merdiveni de bulunan yapıda aydınlatma, havalandırma, fazla suyu dışarı atma ve içerisinden kova ile su alabilme amaçlarına hizmet eden kemerli bir pencere yer alıyor. Bu pencerenin solunda da üçgen kemerli bir su kabı nişi bulunduğu, nişin altında da geç dönemlerde monte edildiği anlaşılan demir çeşme borusu bulunuyor. Yapının ön cephesindeki beyaz mermer üzerine yapımının Hicri 1318 (Miladi 1900) şeklinde kaydedilen Osmanlıca bir kitabenin yer aldığı belirlendi.

ZOLAN: BUNLAR HAZİNE YAPILAR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, sarnıçların Türk-İslam kültüründe suyun değerini en iyi anlatan su yapıları olduğunu belirtti. Söz konusu hazine yapılarla yörenin mimari anlayışı ve suya verilen kutsallığın öneminin ortaya konulduğunu ifade eden Başkan Zolan, Denizli’nin geçmişiyle bütünleşen tüm tarihi yapıları kente kazandırmak için büyük fedakarlıklar yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini vurguladı.