Büyükşehir’den Laodikya Batı Tiyatrosu restorasyonuna destek – D20Haber
22.05.2024, Çarşamba
19 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Büyükşehir’den Laodikya Batı Tiyatrosu restorasyonuna destek

Büyükşehir’den Laodikya Batı Tiyatrosu restorasyonuna destek

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 21 Şubat 2018 Çarşamba - 13:03Güncelleme: 21 Şubat 2018 Çarşamba - 13:05
Büyükşehir’den Laodikya Batı Tiyatrosu restorasyonuna destek

Denizli’nin ikinci bir antik tiyatrosu daha olacak. Pamukkale Hierapolis’teki Antik Tiyatro’dan sonra, Laodikya’daki Batı Tiyatrosu’nu da ayağa kaldırmak için kollar sıvandı. Denizli Büyükşehir Belediyesi, GEKA desteğinden yararlanarak, 8 bin kişilik antik tiyatroyu restore ettirecek.

Pamukkale’den Babadağ’a, Buldan’dan Çivril’e, Tavas’tan Kale’ye sınırları içinde 19 antik kenti barındıran Denizli’de, yüzyıllar öncesine uzanan ve toprak altında kalan tarihi mirası ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Kazı çalışmaları devam ederken, öncelik verilen antik kentlerde restorasyon gerçekleştiriliyor. Halen bu çalışmalar Pamukkale’deki Hierapolis, Laodikya ve Buldan Yenicekent’teki Tripolis’te yoğunlaşmış durumda.

LAODİKYA’DA ÖNEMLİ ADIM

İncil’de adı geçen 7 kiliseden birinin bulunduğu Laodikya Antik Kenti’nde 2002 yılında başlatılan kazı çalışmaları 15. yılı geride bıraktı. Denizli’nin duayen işadamlarından Esat Sivri’nin “Laodikya Bizi Çağırıyor” sloganıyla çoban ateşini yaktığı antik kentte, Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yürütülen kazılarda birçok tarihi yapı ve geçmişe ışık tutan eserler ortaya çıkarıldı.

Uyuyan güzel Laodikya’nın uyandığı antik kent, restorasyon ile de ayağa kaldırılıyor. Kazılara maddi destek sağlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Laodikya’daki iki antik tiyatrodan birisi olan ve Helenistik Dönem’de yapılan Batı Tiyatrosu’nun restorasyonu için kolları sıvadı. Büyükşehir Belediyesi, GEKA’nın “Kültür Turizminin Geliştirilmesi Destek Programı”ndan yararlanarak, 8 bin kişi kapasiteli Batı Tiyatrosu’nu restore ettirecek.

MECLİS ONAY VERDİ

Haberin DevamıReklam




Laodikya Antik Kenti Batı Tiyatrosu’nun restorasyonu için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, konuyu meclisin gündemine getirdi. Batı Tiyatrosu’nun kazı ve restorasyon çalışmalarına mali destek sağlanmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Laodikya Kazıları Başkanlığı ile Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında yetki ve sorumlulukların belirlenmesi kapsayan bir protokol yapılacak. Meclis, oy birliğiyle Başkan Osman Zolan’a protokol yapma yetkisi verdi.

5 MİLYON LİRA İLE BAŞLANACAK

Batı Tiyatrosu restorasyonu konusu görüşülürken meclisi bilgilendiren Zolan, Büyükşehir Belediyesi olarak Laodikya kazılarına 8 yılı aşkın süredir destek verdiklerini, böylece güzelliklerin ortaya çıkmasına destek verdiklerini, bugünlere gelinmesinde bu desteğin payının büyük olduğunu vurguladı.

Laodikya’nın dünyada sözü edilen bir kültür mirası noktasına geldiğini belirten Zolan, “Laodikya’da 2 antik tiyatro var. Bunlardan birisi olan Batı Tiyatrosu’nu ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Şehrin hemen yanında ve kültürel etkinlikleri gerçekleştirme anlamında önemli bir yer olacak. Bunun için belediyemiz 3 milyon lira destek verecek. 2 milyon lira da GEKA’nın Kültür Turizminin Geliştirilmesi Destek Programı’ndan yararlanarak aktaracağız. Toplam katkı 5 milyon lira olacak. Projemiz kabul görürse Laodikya daha farklı bir noktaya gelecek” dedi.