Denizli Büyükşehir Belediyesinin 2023 bütçesi 4,2 milyar lira – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli Büyükşehir Belediyesinin 2023 bütçesi 4,2...

Denizli Büyükşehir Belediyesinin 2023 bütçesi 4,2 milyar lira

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 21 Kasım 2022 Pazartesi - 23:03Güncelleme: 21 Kasım 2022 Pazartesi - 23:03
Denizli Büyükşehir Belediyesinin 2023 bütçesi 4,2 milyar lira

Denizli Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı bütçesi 4 milyar 226 milyon lira olarak belirlendi. Bütçeye AK Parti, CHP ve MHP’li üyeler evet oyu verirken, İYİ Parti Grubu çekimser kaldı.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin kasım ayı toplantılarının ikinci birleşiminde 2023 yılı bütçesi görüşüldü. 54 maddelik gündemde bütçe görüşmeleri öne çıktı.

Görüşmelerde bütçeye yönelik İYİ Parti Grup Başkanvekili Uğur Çizmecioğlu’nun eleştirilerini yanıtlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, huzur ve konforlu Denizli için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

“PANDEMİYİ, UKRAYNA-RUSYA SAVAŞINI ERDOĞAN MI BAŞLATTI?”

Enflasyon üzerinden dış güçler vurgusu yapan Çizmecioğlu’na yanıt veren Zolan, “Bütçe artış oranları, akabinde enflasyon ve sizin ifadenizle dış güçler vurgusuyla yaklaşımınız var. Enflasyon düşük olduğunda dış güçler vurgusunu yapmıyorsunuz” diyerek, şöyle devam etti:

“Enflasyonla ilgili dış güçler vurgusunun içeriği şöyledir: Biliyorsunuz dünyada 2 yılı aşkın pandemi yaşanmıştır. Dünyada emtia fiyatlarının üst düzeye çıkışı vardır. Kendi kaynağımız olmayan petrol ve türevlerinin fiyatı dünyada çok çok yukarılara çıkmıştır. Bunu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan dış kaynaklı dediğinde dolar fiyatlarını, petrol fiyatlarını mı artırdı?

Yoksa pandemiyi Cumhurbaşkanımız mı başlattı? Bütün dünya yaşadı, biz de dünyanın bir parçasıyız. Tam toparlanma başladığında Ukrayna-Rusya savaşı başladı. Bu savaşı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan veya AK Parti Hükümeti mi başlattı?

Geçtiğimiz 3 yıla baktığımızda sıradan bir 3 yıl değil. Dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. Biz de dünyanın bir parçasıyız. Emtia fiyatlarının artması etkiliyor. En son Taksim’deki olay, bugün meydana gelen saldırı. Bizim coğrafyamız kaderimiz.

Net söyleyebilirim. 2013 yılında Gezi başlamadan önce Türkiye’de enflasyon yüzde 5, bankalardan yüzde 6-7 ile kredi alınıyordu. IMF borcu kapatılmıştı. Ağaçsa, çevreyse eyvallah ama başka noktalara taşıma konusunda çalışmalar yapıldı. Uluslararası televizyon kuruluşları 3-5 gün önceden konuşlandı. Muhakemeleri sağlıklı yapmak gerekir.”

PAYLARIN DAĞITIMINDAN YAKINDI

İller Bankası kesintileriyle ilgili geçmiş dönemlerden örnek veren Zolan, “Belediye başkanları, İller Bankası paylarının kesilmemesi için her ayın 5’i ile 10’u arasında meclise giderdi. Çünkü maliye ve SSK borçları vardı. Milletvekilleri devreye sokulurdu, çünkü bir ölçü yoktu. Bazıları kesilmiyordu, bazılarına sıfır geliyordu. Şimdi düzenleme yapıldı. Maliye ve SGK borcu olan belediyelerin payından yüzde 25’i kesiliyor, gerisi gönderiliyor. Bugün kurumsallaşmıştır. Bütün belediyelere verilmesi gereken kanuni paylar verilmektedir” dedi.

Payların büyükşehirler dağıtımına da değinen Zolan, “Payların büyükşehirler dağıtımı anlamında adaletsizlikler var, onu da ifade edeyim. 30 büyükşehir arasında kişi başına en büyük pay verilen Kocaeli. İkinci sırada İzmir, üçüncü sırada İstanbul, dördüncü sırada Ankara, beşinci sırada Erzurum; ilk beş bu. Biz, 11 ile 13 arasında gidip geliyoruz” diye konuştu.

GAYRİMENKUL SATIŞLARI

Zolan, Büyükşehirin arsa satışlarıyla ilgili eleştiriye de “Gayrimenkullerimiz var, kamu adına bir fonksiyonu olmayan bir arsa var, ne yapmamız lazım? Vatandaşa vermemiz lazım, girişimciye vermemiz lazım. Alan kişiler kendisine göre orada yatırım yapacaktır. Biz de oradan gelen gelirle bütçemizi oluşturuyoruz. Sattırmam-ettirmem, bunlar 40-50 yıl geride kalan işler. Dünya değişiyor” yanıtını verdi.

“ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ YAPIYORUZ”

2023 yılı bütçesinin Denizli’ye güzel hizmetlerin sağlanması dileyen Zolan, “Engelsiz Yaşam Merkezine başlıyoruz. Yakında temeli atılacak. 200 milyon liraya mal olacak. Kimin için yapıyoruz? Dezavantajlı vatandaşlarımız için. Sosyal birimlere de en üst seviyede destek vereceğiz. İhtiyaç sahibi olan herkese sahip çıkacağız. Taş taş üstüne koyandan Allah Razı olsun. Yapılanlar övgüyü hak ediyor. Artık marka şehirlerdeniz. Şehrimizi aşağıya çekmemek gerekiyor, parlatmak gerekiyor. Parlatıldıkça geleni artar, mutluluğu artar. Bütçenin seçimle alakası yoktur. Milletimizin ihtiyaçları karşılamak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı bütçesi yapılan oylamanın ardından 4 milyar 226 milyon lira olarak belirlendi. Bütçeye AK Parti, CHP ve MHP grupları evet oyu verirken, İYİ Parti Grubu çekimser kaldı.