Büyükşehir Belediyesinden çiftçilere zararlılarla mücadele desteği – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Büyükşehir Belediyesinden çiftçilere zararlılarla mücadele desteği

Büyükşehir Belediyesinden çiftçilere zararlılarla mücadele desteği

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Nisan 2022 Perşembe - 13:29Güncelleme: 21 Nisan 2022 Perşembe - 15:52
Büyükşehir Belediyesinden çiftçilere zararlılarla mücadele desteği

Denizli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere zararlılarla mücadelede destek sağlıyor. Biyoteknik yöntemiyle yapılan mücadele çalışması 4 ilçede 2 bin 640 dekar alanda gerçekleştiriliyor.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, kaliteli ve sağlıklı ürün yetiştirmek amacıyla haşerelerle mücadelede kimyasal ilaçlama yerine biyoteknikle mücadelenin yaygınlaştırılması için 2 yıl önce çalışma başlattı. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, elma üretiminde önemli kalite ve verim kayıplarına yol açan elma iç kurduna karşı ilk kez Çivril ilçesinde biyoteknikle mücadele yöntemi uygulanmasını destekledi.

İlin elma üretim üssü Çivril’deki 216 dekar alanda zararlı popülasyonla mücadele için 25 bin 200 adet feromon yayıcı tel dağıtıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında ise üzüm üretim üslerinden olan Buldan ilçesinin Doğanköy Mahallesi’ndeki 350 dekar alanda da benzer bir proje başlatarak, 22 bin 500 adet feromon yayıcı tel desteğinde bulundu.

Devam eden uygulama kapsamında bu yıl Buldan ilçesinin Doğanköy Mahallesi’nde 1000 dekar bağ alanında, Sarayköy ilçesinin Tepeköy Mahallesi’nde 1000 dekarlık bağ alanında, Pamukkale ilçesinin Eldenizli Mahallesi’nde ise 70 dekarlık ayva bahçesinde biyoteknikle mücadeleye destek sağlandı.

Sarayköy ilçesinin Tepeköy Mahallesi Muhtarı Fazıl Eroğlu Büyükşehir Belediyesinin mahallelerine yaptığı feromon yayıcı tel desteğine teşekkür ederek, “Bunu sağlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a teşekkür ediyoruz. Yılda 8 kez ilaçladığımız alanı artık ilaçlamayacağız. Bu hem çiftçimizin cebine hem de tüketicimizin sağlığına faydası sağlayacak” dedi.

“BU ÖNCÜLÜK YAPMAKTIR”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, feromon yayıcı tel desteğinin basit gibi görülse de kimyasal ilaçlamayı sıfıra yakın indirgediğine dikkati çekti. Kimyasal ilaçların büyük bir kısmının da yurt dışından geldiğini kaydeden Zolan, “Amacımız kimyasal ilaçlamaları minimuma, mümkünse sıfıra indirmek. Hem maddi anlamda çiftçilerimize destek olmak, hem de vatandaşlarımızın daha sağlıklı ürünlere ulaşmasını istiyoruz” dedi.

Feromon yayıcı telin sadece koku yayarak zararlı haşerenin ürünlere gelmesine engel olduğunu belirten Zolan, “Projemiz başarılı oldu. Şimdi alanı genişletiyoruz. Çiftçilerimizden çok yoğun talep var. Üretim sizden, destek bizden diyoruz. Bu öncülük yapmaktır, farklı bir şeyi göstermektir. İnşallah bunlara devam edeceğiz” diye konuştu.

FEROMON YAYICI TEL

Tarımda zararlılara karşı uygulanan feromon yayıcılar, insan sağlığının yanı sıra, çevre ve doğal dengeyi koruyan, uygulama etkinliği uzun süren, kullanıcı sağlığını tehdit etmeyen ve maliyet açısından da avantaj sağlayan bir biyoteknik mücadele olarak biliniyor.