Denizli Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılık destekleri sağladı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılık...

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılık destekleri sağladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Kasım 2022 Cumartesi - 10:10Güncelleme: 19 Kasım 2022 Cumartesi - 10:10
Denizli Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılık destekleri sağladı

Denizli Büyükşehir Belediyesi, kırsalda alanda üretimi desteklemek ve çiftçinin gelirini artırmak amacıyla tarım ve hayvancılık projelerini uygulamaya koydu.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, kırsal alanda yaşayan vatandaşların desteklenmesi, tarım ve hayvancılıkta yüksek verim elde edilebilmesi amacıyla 50’yi aşkın destek projesini hayata geçirdi. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile üreticinin ihtiyaç ve talebini yerine getiren Denizli Büyükşehir Belediyesi, bugüne dek il genelinde 255 bin metre tarımsal sulama borusu desteği verdi. Meralarda sulama için 16 rüzgar gülü kuran Büyükşehir Belediyesi, 2 bin 400 arı yetiştiricisine de ekipman desteği sağladı.

BAL ORMANLARI KURULUYOR

Arıcılara ekipman desteğinin yanında Denizli'de arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin kalitesinin artırılması amacıyla Tavas ilçesinin Yahşiler Mahallesi’nde 861 bin 700 metrekare, Çal ilçesinin Akkent Mahallesi’nde ise 692 bin 700 metrekarelik alanda bal ormanı kurma çalışmasında sona gelindi.

ZARARLILARLA BİYOTEKNİK YÖNTEMLE MÜCADELE

Denizli Büyükşehir Belediyesi, daha sağlıklı, kaliteli ve verimli tarımsal üretim yapılması için kimyasal ilaçlama yerine biyoteknik mücadele yapılmasına da destek verdi. Meyve bahçeleri, bağ alanları ve zeytinlikler başta olmak üzere çiftçilere 65 ton elma sirkesi, 155 bin feromon yayıcı, 1 ton 100 kilo dap gübresi ve 27 bin şişe dağıtımı gerçekleştirildi.

MAKİNE DESTEKLERİ

Çiftçilere yönelik makine ve ekipman desteğine de sağlayan Büyükşehir Belediyesi, tohum eleme, silaj paketleme, ceviz soyma, ceviz kurutma, ceviz tasnifleme ve ilaçlama makineleri ile su tankeri, süt soğutma tankı, katı gübre dağıtma römorku ve küçükbaş hayvan yıkama makinesini üreticilerin hizmetine sundu.

FİDAN VE TOHUM DAĞITIMI YAPILDI

"Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi"ni de destek veren Büyükşehir Belediyesi, üreticilere 380 bin ceviz fidanı dağıttı. Ayrıca, Acıpayam, Baklan, Bozkurt, Çal, Çardak, Serinhisar ve Tavas ilçelerinde 2 bin 400 kilo yağlık ayçiçeği tohumu; Çameli, Beyağaç, Kale, Çivril, Bozkurt ve Çardak ilçelerinde ise 18 bin 100 kilo silajlık mısır tohumu desteği verildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak 4 bin çiftçiye buğday, arpa ve yem bitkisi tritikale olmak üzere bin 525 ton sertifikalı tohum dağıtımında bulunuldu.

HAYVANCILIK DESTEKLERİ

Hayvancılıkla ilgili de destekler sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 200 aileye toplamda 400 baş damızlık koç ve teke desteği verdi. Büyükbaş hayvanlarda görülen ölümcül BVD/MD hastalığına karşı 2 bin 500 büyükbaş hayvanın aşı uygulamasını gerçekleştirildi.

Bozkurt, Çardak, Çivril ve Tavas ilçelerinde 5 merada toplam 6 bin 500 dekar alanda ıslah çalışmaları için gübre desteği veren Büyükşehir Belediyesi, süt analiz laboratuvarı kurdu. Laboratuvar ile ek desteklemelerden faydalanması kolaylaşan Denizlili süt üreticileri süt analizlerini şehir dışında yaptırmaktan kurtuldu.

Üreticilerin toprak analizlerinin yapılmasına katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 9 ilçede doludan zarar gören 1.132 üreticinin bağ, elma, kiraz, ceviz ve zeytin alanlarında verim kaybını önlemek için 3.000 kutu bakır preparat desteği verdi.

“ÜRETİM SİZDEN, DESTEK BİZDEN”

Denizlili çiftçilerle sık sık bir araya gelerek dertlerini dinlediklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, sanayi ve turizm şehri Denizli’nin aynı zamanda çok önemli bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu vurguladı.

Denizli’nin 2014 yılında “Büyükşehir” olmasıyla birlikte kentin dört bir tarafında kırsal kalkınma destekleri vermeye başladıklarını kaydeden Zolan, “Büyükşehir olmamız bu konuda bize çok büyük bir imkan getirdi. Denizlili üreticilerimize nefes aldıracak ve öncülük yapacak onlarca proje hayata geçirdik. Kırsal kalkınmayı desteklemek için vatandaşlarımızın tüm ihtiyaç ve taleplerini yerine getirmeye gayret ettik. Çiftçimizin, üreticimizin yanında olmaya, onları tüm imkanlarımızla desteklemeye devam ediyoruz. Çiftçimizin ve üreticimizin mutlu olması, bizleri de mutlu ediyor. Onlara, ‘Üretim sizden, destek bizden’ diyoruz. Her şey mutlu ve huzurlu bir Denizli için” ifadelerini kullandı.