Zolan: 2017 muhteşem bir yıl oldu – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Zolan: 2017 muhteşem bir yıl oldu

Zolan: 2017 muhteşem bir yıl oldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Ocak 2018 Salı - 15:30Güncelleme: 30 Ocak 2018 Salı - 15:30
Zolan: 2017 muhteşem bir yıl oldu

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 2017’nin yatırımlar açısından coşkulu geçtiğini söyleyerek, “Muhteşem bir yıl oldu” ifadesini kullandı. Bütçe gerçekleşmelerinin yüksek çıktığını da kaydeden Zolan, Büyükşehir Belediyesi’nin 508, DESKİ’nin 244 milyon liralık yatırım yaptığını açıkladı.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Genel Sekreter Mustafa Ünal, Büyükşehir Meclisi Başkan Vekili Ali Değirmenci, DESKİ Genel Müdürü Mahmud Güngör, Genel Sekreter yardımcıları Mustafa Gökoğlan ve Aytaç Turgut ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 2017 yılıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zolan, basın toplantısında şunları söyledi:

BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ

“2017 muhteşem yıl oldu, yatırımlar açısından coşan bir yıl oldu. Birçok işi başlattık, daha önce başladığımız birçok işi bitirdik. Büyükşehir bütçesinde gelir kaleminde yüzde 103, gider kaleminde yüzde 95’lik bir gerçekleşme sağlandı. Gelirimiz 671 milyon lira, giderimiz 856 milyon lira oldu. Giderlerin yüzde 59’u yatırım harcamaları için yapıldı. Yatırıma yapılan harcama 508 milyon liradır. DESKİ’de gelirler gerçekleşmesi yüzde 100, giderler gerçekleşmesi yüzde 76 oldu. Alt yapı yatırımlarını gerçekleştiren DESKİ’nin geliri 322 milyon lira, giderleri 399 milyon lira oldu. Giderlerin 244 milyon lirası yatırım harcamalarına yapıldı.

MECLİS ÇALIŞMALARI

Büyükşehir belediye Meclisimiz 12 toplantı yaptı, 41 birleşim gerçekleştirerek bin 358’i oy birliğiyle olmak üzere bin 392 karar aldı. Bu da birlikte çalışma becerisinin güzel bir örneğidir. Bunu sağlayan AK Parti, CHP ve MHP gruplarına teşekkür ediyorum.

ALT YAPI YATIRIMLARI

Yoğun alt yapı çalışmalarımız 2017 yılında da devam etti. Bazı sıkıntılar çekildi, şikayetler oldu ama alt yapıyı yapmak zorundaydık. Çünkü 60-70 yıl öncesinin alt yapısı şehri taşımıyordu. İçme suyunun yüzde 60’ı evlere ulaşmadan kayboluyordu. Başlattığımız alt yapı çalışmalarıyla şehrin tıkanan damarlarını açtık. İzmir ile Ardahan arasında gidip gelecek kadar mesafeyi kapsayan içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları yaptık. Toplam uzunluğu 3 bin 420 kilometre. Eğer alt yapı yoksa üst yapı yok hükmündedir. Ancak alt yapıyı yaparsanız üste ne yapsanız yakışır. Alt yapısı biten yerlerde üst yapı en geç mayıs ayına kadar tamamlanacak.

ULAŞIM YATIRIMLARI

Yaptığımız anketlerde ulaşım sorunu öne çıktı hep. Son 2-2,5 yılda bütçemizi buna göre ayırdık. Göreve geldiğimizden bu yana araç sayısı neredeyse 3 kat arttı. Denizli’de araç sayısı 390 bin dolayında. Ne var ki yollar aynı yol. İstiklal ve Lise caddelerini, Gazi Bulvarı’nı genişletebilir misiniz? Genişletemezsiniz… Şehir içindeki trafiğin yükünü hafifletmek için çevre yolu, köprülü kavşaklar yapıyoruz. Bozburun Köprülü Kavşağı bitmek üzere. Zeybek Köprülü Kavşağı ve Ankara karayolu kavşağı açıldı. Sanayi Sitesi bağlantı yolu köprülü kavşağı bir aya kadar bitecek. Hal Köprülü Kavşağı devam ediyor. Üçgen Köprülü Kavşakları devam ediyor. İl genelinde 43 köprü yaptık.

OTOPARK KAMULAŞTIRMASINA 90-100 MİLYON LİRA

15 mayıs Mahallesi’ndeki otopark 10-15 gün sonra tamamlanacak. Çamlık Otoparkı bir aya kadar bitecek. Pelitlibağ7da yer altı otoparkı yapılacak. Kentin değişik bölgelerinde 9 otopark planlandı. Kamulaştırmaya 60 milyon lira ödedik. Otopark kamulaştırması tamamlandığında harcanan para 90-100 milyon lirayı bulacak. Biz sorunların etrafından dolanmıyoruz. İdare eder anlayışıyla yaklaşmıyoruz. Aksine çözüm için tam orta yerine dalıyoruz.

KİŞİ BAŞINA 14 METREKARE YEŞİL ALAN

Kişi başına düşen yeşil alan Avrupa standartlarının üzerinde. Avrupa’da 8 metrekare olüan kişi başına düşen yeşil alan Denizli’de 14 metrekare. Yeşil alan konusu en başarılı olduğumuz alanlardan. Bu konuda kimse laf söyleyemez. 20047te göreve geldiğimizde Candoğan parkı, Atatürk Parkı vardı. Çamlık Mesireliği ise sadece ağaçlıktı. Bunlara büyük parklar ilave ettik, Çamlık yeniden düzenlendi. İlçelere de parklar yapıldı. Bugüne kadar ilçeler ile birlikte bin 101 park yaptık. Ankara karayolunun Çardak’a kadar olan bölümünde orta refüje 15 bin fidan diktik.

ÜÇGEN ÇARŞISI ALANI

Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Başkan Zolan, yıkılan Üçgen Çarşısı’nın yeri ile ilgili soruya “Mülk bizim değil.bizim olsaydı belediye binası yapılabilirdi. Kamu kurumları binası olarak değerlendirilebilir. Orada ne yapsanız olur. Otel ve alışveriş merkezi gibi bir bütün olarak değerlendirilebilir. Burası 30 bin metrekare bir alan ve belediye olarak gereken desteği sağlamaya hazırız” yanıtını verdi.