Zolan: 2019 muhteşem bir yıl oldu – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Zolan: 2019 muhteşem bir yıl oldu

Zolan: 2019 muhteşem bir yıl oldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Şubat 2020 Perşembe - 14:44Güncelleme: 6 Şubat 2020 Perşembe - 14:44
Zolan: 2019 muhteşem bir yıl oldu

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, geçen yılın yatırımlar anlamında iyi geçtiğini belirterek, ”2019 yatırım yılı olmuştur, araya seçim girse de muhteşem bir yıl olmuştur” değerlendirmesinde bulundu. Zolan, Büyükşehir Belediyesinin vadesi gelip ödeyemediği bir borcu, SGK ve Maliyeye borcu olmadığını da söyledi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, düzenlediği basın toplantısıyla 2019 yılındaki yatırım ve hizmetleri değerlendirdi, 2020 yılında yapılacak yatırıp ve hayata geçirilecek projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Birbuçuk saat süren basın toplantısına başlarken Denizli’nin büyükşehir olmasının üzerinden 6 yıl geçtiğini anımsatan Zolan, bu geçen sürede gece gündüz demeden çalışarak birçok sıkıntıyı giderdiklerini, devasa işlerin ortaya çıktığını söyledi. İşte satırbaşlarıyla söyledikleri:

NİHAT ZEYBEKCİ KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ: 2019’da hizmete aldığımız Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi, büyüklüğü ve işlevselliğiyle Türkiye’de ilk 3-4 içinde. Bütçe anlamında en büyük projelerimizdendir. Açılmasıyla birlikte birçok sanatsal ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptı. Artık “Yerimiz yok, yerimiz dar” denilmiyor.

ULAŞIMLA İLGİLİ YATIRIMLAR: Denizli’nin ulaşımla ilgili sorunları vardı. Göreve geldiğimizde denizli’de köprülü kavşaklar yoktu, yaptık. Yeni yollar açtık. 2019’da Toptancı Hali’nin oradan başlayıp, Ali Marım Bulvarı’na ulaşan 50 metre genişliğinde Çevre Yolu’nu ulaşıma açtık. İlbadı Mezarlığı ile 29 Ekim Bulvarı’nı bağlayan 30 metre genişliğindeki yolu açıp, hastaneler bölgesinde trafiği rahatlattık. 140 kilometre asfalt yaptık, 120 kilometre kilittaş döşedik.

SOKAK HAYVANLARI KORUMADA: Sokak Hayvanları Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye’nin en büyüğü. Burayı da 2019’da hizmete aldık. Sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitesi burada yapılıyor. Denizlililer burayı çok sevdi. Sokak hayvanları artık sahipsiz değil.

KAMYON VE TIR GARAJI: Kamyon ve Tır Garajı’nı yapıp, hizmete aldık. Eskiden şehir içinde ve sokak aralarına kamyonlar park ediliyor, bu konu sıkıntı yaratıyordu. Bu olumsuzluğu birçok ihtiyaçların karşılanabildiği tesisle sonlandırdık. O sektörde çalışan insanlar da rahat bir nefes aldı.

ÇEVRE PROJELERİ: Denizli, çevreci ve temiz bir şehir. İlçelerin katı atıklarını da bertaraf edecek tesisler hizmete alınıyor. Bunun yanında Kumkısık’taki katı atık bertaraf tesisinde 1 ve 2. lotlar dolmuştu. Üçüncü lotu yaptık ve düzenli depolamayı sürdürüyoruz. Aynı zamanda çöplerden sızan suyu da arıtarak temiz bir şekilde toprağa vereceğiz.

İklim Değişikliği Eylem Planı üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan. Türkiye’de bu planı yapan dördüncü iliz. Plan 2019’da tamamlandı. Uygulama için vatandaşlarımız ile ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde olacağız.

Özel İdare İşhanı insanların üstünü üstüne geliyor gibiydi. Depreme dayanıksız olan bu dev kütleyi ortadan kaldırdık. Yıkılan işhanının yerini yeşil alan olarak düzenleyip, insanımızın nefes alabileceği nokta haline getirdik.

PAMUKKALE ÇEVRE KORUMA PLANI: Pamukkale çok özel bir yer. Burası özel koruma alını. 1/25000 binlik planı meclisimize getirdik. Burada kabulün ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunduk. Bakanımız, Denizli’yi ziyaretinde planla ilgili imzayı attı.

AKILLI ŞEHİR UYGULAMASI: Hazırladığımız sistemle “Akıllı Şehir Uygulaması”nı hayata geçirdik. Akıllı duraklar yaptık. Vatandaşımız, otobüsünün hangi duraktan saat kaçta geçeceğini, bineceği otobüsün hangi güzergahtan gideceğini biliyor artık. Denizli Kart on-line yüklenebiliyor.

ANTİK KENTLER VE DENİZLİ EVLERİ: Sağladığımız destekle şehrin dibindeki Laodikya Antik Kenti’nde kazıları 12 ay yapılabilir hale getirdik. Laodikya’daki 2200 yıllık antik tiyatroyu GEKA’nın da desteğiyle ayağa kaldırıyoruz. Restorasyon bittiğinde büyük etkinliklerin yapılabileceği tarihi bir mekan olacak.

Tarihimize sahip çıkıyoruz. Denizli Evlerini restore ettirirken, ilçelerde de benzer çalışmalar yapılıyor. Çivril’de Mavi Ev restore edilerek, belediyenin kullanımına verildi. Sarayköy’de yanan Kapancıoğlu Konağı’nın istimlakı yüksek maliyetine rağmen yapıldı. Restorasyonuna kısmen bu yıl başlayacağız. Buldan’da Tarakçı Evi, Güney’de eski Hükümet Konağı restore edilecek diğer binalar. İlbadı Mezarlığı’nda restorasyon çalışmaları tamamlandı. Burası Denizli’nin açık hava müzesi konumunda.

BÜYÜKŞEHİRİN AÇTIĞI KURSLAR: Meslek kursları düzenledik. 20 branşta açtığımız kurslara 50 bin kişi katıldı. Ayrıca 53 branşta açtığımız kurslar devam ediyor. Hemşehrilerimizi meslek ve hobi anlamında açtığımız kurslara katılma çağrısı yapıyorum.

KİTAP FUARI AÇILACAK: Kitap Fuarı büyük ilgi görüyor. Üç kez düzenlediğimiz Denizli Kitap Fuarı’nı bu yıl da açacağız.

İÇME SUYU YATIRIMLARI: Yeterli yağışların alınamaması ve bazı kuyuların kuruması sonucunda içme suyu konusunda “iyi pozisyondayız” diyemeyiz. Yüzyılın alt yapısı projemizi hayata geçirmeseydik, bugün çok daha kötü durumda olurduk. Çünkü eskiyen alt yapıda kaçak yüzde 60 oranındaydı. Cesaretle işe koyulmasaydık, bugün şehre bir gün su veriryor, bir gün su veremiyor durumda olurduk. DESKİ yatırımlarını sürdürüyor. Su sıkıntısı yaşatmamak adına sondaj kuyularından takviyeler yapıyoruz. 15 yeni kuyu açılacak. Bu nedenle aylık elektrik faturamız 7-8 milyon lira.

BARAJ YATIRIMLARI: İçme suyu konusunda hem maliyeti düşürecek hem kalıcı çözüm getirecek yatırım Akbaş Barajı’dır. Bu konuyla ilgili Ankara ziyaretimizde Tarım ve Orman Bakanımız ile görüştük. Baraj bitti ama iletim hatları ile arıtma tesisinin yapılması gerekiyor. 50 milyon lira aktarılması konusunda hemen talimatlandır. Bu barajın toplam maliyeti 100 milyon lirayı geçecek.

Acıpayam Akdere Barajı da Acıpayam ve Serinhisar ilçelerimizin su sorununu çözecek. Proje bu yıl ihaleye çıkacak. Uzun soluklu bir iş. Aynı zamanda iki ilçemizin sulama suyu ihtiyacını karşalamaya da katkısı olacak.

BORÇLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA: Vadesi gelip de ödeyemediğimiz borcumuz yok. 200 milyon lira borç ödedik 2019’da. Yine SGK ve Maliyeye borcumuz yok. Yatırımların bütçe içindeki payı yüzde 40 dolayında. 2019 yatırım yılı olmuştu. Araya seçim girse de muhteşem bir yıl oldu. Denizli Büyükşehir Belediyesi güçlüdür. 2020 yılında da yeni projelere başlanacaktır. Denizlimizin hizmetkarı olmaya devam edeceğiz. Bizim derdimiz Denizli’ye hizmet etmek. Biz bu şehre sevdalıyız.

MÜZELER YAPILACAK: Eski Endüstri Meslek Lisesi’nin olduğu, taş binaların bulunduğu yere Kent Müzesi yapılacak. Proje son aşamaya geldi. Ayrıca bir de Arkeoloji Müzesi yapılacak. Bununla ilgili de son detaylar ele alınıyor. Pamukkale’deki Hierapolis Müzesi de restore edilecek. Ayrıca Büyükşehir belediyesi olarak bizim de müze projelerimiz olacak.