Denizli 153 türle Türkiye birincisi oldu – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli 153 türle Türkiye birincisi oldu

Denizli 153 türle Türkiye birincisi oldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Mayıs 2019 Çarşamba - 11:38Güncelleme: 8 Mayıs 2019 Çarşamba - 17:51
Denizli 153 türle Türkiye birincisi oldu

Denizli, çevresel kirliliği yoğun olarak yaşasa da barınma alanları giderek azalsa da yaban hayatı için önemli yerlerden bir olma özelliğini koruyor. Trakor Grubu, Global Big Day finalinde 153 kuş türünün varlığını belirleyerek, Denizli’yi bir kez daha Türkiye birinciliğine taşıdı.

Süleyman Kenan Çüngür, Orhun Çüngür, Gökhan Çüngür, Hale Öksüz, Abdullah Emre Saray, Süleyman Aydoğdu, Ali Sinan Güngör, Enes Güngör, Fatma Tekneci, Ali Karaca, Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Sait Yalçın ve biyolog Lider Sınav’dan oluşan Trakor Grubu, Dünya Kuş Tür Sayım etkinliği olan Global Big Day finalinde önemli bir başarıya imza attı.

500 KİLOMETRE YOL KAT ETTİLER

Acıgöl, Çivril Işıklı Kuş Gözlem Kulesi ve göl çevresi, Akdağ ve Gökgöl Sazlığı, Buldan Süleymanlı Yayla Ģölü ve çevresi, Sarayköy, Beyağaç, Çal ve Çürüksu’da sayım yapan grup, 500 kilometre yol kat etti. Bu çalışmada 153 kuş türünün sayımını yapan grup, Denizli’yi geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da birinciliğe taşıdı.

Denizli’yi 133 türle Sultan Sazlığı ve Aladağları ile ünlü Kayseri, 128 tür ile Kızılırmak Deltası’yla ünlü Samsun izledi. İstanbul, İzmir, Kars ve Iğdır da ön sıralarda yer aldı.

Bu arada, aynı gruptan oluşturulan Acıgöl-Işıklı Ekibi, Akdağ ve Gökgöl’e ulaşıp Afyonkarahisar’da da sayım yapıp, 90 tür ile üst sıralara taşıdılar.

HEDEF 170 KUŞ TÜRÜ

Kuş türü sayımında Denizli 2017’de 101 türle beşinci, geçen yıl ise 130 türle birinci olmuştu. Bu yıl 153 kuş türüne ulaşan ekip, önümüzdeki yılın hedefini 170 tür olarak belirledi.

2010 yılında aktif hale gelen Trakor Çürüksu Kuş Gözlem Grubu, Denizli de şimdiye kadar 315 tür kaydetti ve Denizli kuş envanteri adına bunların 300 e yakınını fotoğrafladı.



GÖZLEM KAYDINDA DA DENİZLİ BİRİNCİ

Trakor Grubu’nun yaptığı gözlemle de Denizli öne çıktı. Denizli 32 gözlemle birinci, Kars 27 gözlemle ikinci ve İstanbul üçüncü oldu.

KUŞ TÜRLERİNDEN BAZILARI

Denizli’deki sulak alanlarda yaşayan kuş türlerinin bazıları şunlar:
Büyük su çulluğu, yılan kartalı, taş bülbülü, benekli bülbül, Macar ördeği, kızıl akbaba, gülen sumru, bıyıklı sumru, kara boyunlu batağan, pasbaş patka ördek, mahmuzlu kızkuşu, sığır balıkçılı, gökardıç, akkarınlı ebabil, çizgili ötleğen, akgözlü ötleğen, karasinek kapan, Anadolu sıvacısı, sürmeli çalıkuşu, boz ötleğen, peçeli baykuş, sıvacı, çıtkuşu ve kocabaş.