Denizli 15 Temmuz’da darbeci hainlere geçit vermedi – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli 15 Temmuz’da darbeci hainlere geçit...

Denizli 15 Temmuz’da darbeci hainlere geçit vermedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Temmuz 2020 Salı - 15:19Güncelleme: 14 Temmuz 2020 Salı - 15:20
Denizli 15 Temmuz’da darbeci hainlere geçit vermedi

Denizli, 15 Temmuz hain darbe girişiminde FETÖ’nün üs olarak seçtiği merkezlerden birisi olarak dikkati çekti. Ancak Denizlililer, 15 Mayıs 1919’da işgale gelen Yunan ordusuna karşı direndiği gibi, 15 Temmuz 2016’da da Türkiye’yi kana bulayan FETÖ’nün darbecilerine direndi. Ankara’ya asker götürmek isteyen darbeci general ile birlikte hareket ettiklerine geçit vermedi.

Sıcak bir yaz akşamında Denizlililer evlerine çekilmiş, kimi aile ortamında koyu bir sohbete dalmış, kimi televizyon izliyordu. Televizyon kanallarında birden alt yazılar geçmeye, 11 Komando Tugayı’nda peş peşe askeri araçlar çıkmaya başladığında, halk ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Bir süre sonra Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi olduğu anlaşılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla halk, darbecilere karşı meydanlarda toplanmaya başlamıştı.

ASKER GÖNDERMEYİ TATBİKATLA PERDELEDİ

Darbe girişiminin sözde Yurtta Sulh Konseyi, Denizli 11. Komando Tugayının Komutanı eski tuğgeneral Kamil İlhan Özbakır’ı Denizli Sıkıyönetim Komutanı atarken, Özbakır ve ekibinin hain darbe girişimine nasıl hazırlandıkları dava sürecinde ortaya çıktı.

Yıllık izninden erken dönen, 11. Komando Tugayına bağlı Söke’deki birliği makam aracına sivil plaka takarak ziyaret eden, İzmir’de “ağabey” diye hitap ettiği 57. Topçu Tugayının eski komutanı Mehmet Nuri Başol ile buluşan Özbakır’ın, darbe girişimini Denizli’de tüm detaylarıyla organize ettiği anlaşıldı. Özbakır’ın, 11. Komando Tugayının bağlı olduğu Ege Ordu Komutanlığına bilgi vermeden tatbikat düzenlediği, aslında bunun bir tatbikat olmadığı, Söke’deki askerlerin Denizli’ye getirilmesi ile tugaydan yapılacak takviyelerle 517 askerin kargo uçaklarıyla Ankara’ya götürülmesini kamufle etmek için hazırladığı bir plan olduğu anlaşıldı.

KAYSERİ’DEN KARGO UÇAKLARI

Teçhizat ve kasa kasa mermilerle Çardak Havaalanı’na götürülen 517 askerin Kayseri’den havalanan uçaklarla götürülmesi, Denizli’de alınan önlemler sayesinde gerçekleşmedi. Yolu şaşıran 80 asker, halkın kurduğu barikatla havaalanı dışındaki bir alanda tutulup, verilen emirleri yerine getirmeleri engellendi. Dönemin Denizli Valisi Ahmet Altıparmak’ın talimatıyla Çardak Havalimanı karartıldı, pist iş makineleri ve araçlarla dolduruldu. Bu önlemler sonucu Kayseri’den gelen uçaklar havaalanına inemeden geriye döndü.

KORKUNÇ SÖZLER

Dava sürecinde eski general Kamil İlhan Özbakır’ın “Kışladan çıkmadan 45 dakika içinde kamu binalarını yerle bir ederdik” ifadesini kullanması, Askerler Davası’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan iki isimden birisi olan Söke’deki birliğin eski komutanı Erol Akman’ın, darbe girişimi gecesi koruması uzman çavuş K.B.’ye “Hadi bir darbe yapalım, sen daha önce hiç darbe yaptın mı?”demesi, halen firarda olan tugayın eski kurmay başkanı Fahrettin Demir “Polis gelirse çatışın, Sisi gibi ezip geçin” talimatlarını yağdırması darbecilerin neler yapmak istediğini anlatıyordu.

DENİZLİLİLER, ÇINAR MEYDANI’NI DOLDURDU

FETÖ’nün darbe girişiminde bulunduğunun anlaşılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka meydanları çıkma çağrısı kısa sürede karşılık buldu. Bu çağrıyla binlerce kişi evlerinden çıkıp Delikliçınar Meydanı’na koştu.

Denizli Büyükşehir Belediyesine ait iş makineleri ve çeşitli araçlarla 11. Komando Tugayının çıkışları kapatılırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Milletvekili Şahin Tin, eski milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, o dönem AK Parti İl Başkan Yardımcısı olan Uğur Erdoğan ve eski il başkanı Avni Örki kol kola girip Atatürk Caddesi’nden Delikliçınar’a doğru yürüyüşe geçti. Bu gruba kısa sürede yoğun katılım oldu.

Hain darbe girişiminin olduğu gece ve daha sonraki günlerde Delikliçınar Meydanı’nı dolduran on binlerce Denizlili, 15 Mayıs 1919’da işgale gelen Yunan ordusuna karşı gösterdiği direnci, bu kez FETÖ’nün darbecilerine karşı sergileyip, her zaman Türkiye Cumhuriyeti’nden yana olduklarını bir kez daha gösterdi.