Denizli’de bir dönemin simgesi ve ayakta kalabilen ender yapılardan olan eski Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi Taş Binaları için Danıştay’dan da koruma yönündeki tescili onaylayan karar çıktı. Danıştay 14. Dairesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının koruma tescilinin kaldırılması yönündeki temyiz istemini reddetti.
Denizlili ünlü işadamı Ahmet Nazif Zorlu’nun yaptıracağı Denizli Arkeoloji Müzesi alanında bulunan taş yapıların korunması yolunda verilen mücadelede bir aşama daha geride kaldı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin uzun yıllar atölye olarak kullanılan taş binaların korunması yönündeki hukuk mücadelesinde Danıştay’dan sevindirici bir haber geldi.
BAKANLIK MAHKEME KARARINI TEMYİZE TAŞIDI
Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 27.02.2010 tarih ve 3039 sayılı kararıyla Endüstri Meslek Lisesi Atölye Binaları’nın korunması gereken yapılardan olduğuna karar verdi. Ancak, Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin bu binaların tesciline yönelik talebi, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 03.12.2013 tarih ve 2013/197 sayılı kararıyla “kültür varlığı özelliği göstermediği” gerekçesiyle reddedildi.
Taş yapıların yıkılması yolunu açan bu karar üzerine Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Denizli İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Mahkeme yürütmenin durdurulmasına ve yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verdi. Bilirkişi raporu ile istemi yeniden inceleyen mahkeme, binaların kültür varlığı olarak korunmasına karar verdi.
BAKANLIK DANIŞTAY’A GİTTİ
Denizli İdare Mahkemesi’nin 18.09.2015 tarih, Esas 2014/138 ve Karar 2015/786 sayılı kararını temyiz eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, binaların kültür varlığı değeri taşımadığını savunarak mahkeme kararının bozulmasını talep etti.
DANIŞTAY 14. DAİRESİ’NİN KARARI
Temyiz başvurusunu inceleyen Danıştay 14. Dairesi, “İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yoluyla incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yapılanma Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. Yukarıda tarih ve sayısı belirtilen mahkeme kararı ve belirtilen mahkeme kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi” denildi.
ALAYONT’TAN AÇIKLAMA
Bu kararın ardından Mehmet Serdar Alayont, “Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları’nın tesciline yönelik bakanlığın yaptığı temyiz istemi Danıştay’ca reddedildi ve tescilinin iptali bundan sonra artık tartışılmayacak. Elimizde avucumuzda kalmış, kentimizin kültürel mirası olan bir kaç adet yapıdan olan Taş Atölyelerin korunmasında emeği geçen eski Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanımız ve Mimarlar Odası Genel Merkez yöneticimiz sayın Cüneyt Zeytinci’ye, şube yönetim kurulu üyelerine ve davanın vekili sayın Zafer Gönenç’e teşekkürü bir borç bilirim” açıklamasını yaptı.