Pamukkale, Hierapolis ve Laodikya’nın varlığı yerli ve yabancı fotoğrafçıları tarih boyunca Denizli’yi ziyaret etmeye teşvik etmiştir. Bu nedenle farklı arşivlerde Denizli’nin tarihine ilişkin fotoğraflar bulmak mümkün. İşte D20haber.com’un ulaştığı ve ilk kez göreceğiniz Denizli’nin günlük hayatına dair fotoğraflar...
Denizli’nin görsel hafızası genelde yabancı fotoğrafçılar tarafından oluşturmuş. Bunun en büyük nedeni ise beyaz cennet Pamukkale ile birlikte, antik dönemin önemli şehirleri olan Hierapolis ile Laodikya’nın kalıntıları.
Buraları ziyaret ederek deklanşöre basan fotoğrafçılar, Denizli’deki günlük yaşamı da belgelemiş. Bu fotoğrafları çeken kişi bilinmiyor. Ancak, 1940’lı yılların öncesine ait olduğu düşünülen bu fotoğraf bir pazaryerinde çekilmiş. Sarı ve şapkanın iç içe olduğu fotoğraf, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Denizli’ye dair önemli ipuçları veriyor.
Bir diğer fotoğrafta ise kara çarşaflı iki kadın görülüyor. Yüzleri görünmeyen bu iki kadının kim oldukları ise bilinmiyor.
Günümüzde de kıraathaneler genelde kapalı alanlar olarak göze çarpıyor. Ancak arşivlerden çıkan bir fotoğraf, Denizli’deki kıraathanelerin önceden farklı bir yapısı olduğunu gözler önüne seriyor. 1940 yılının 28 Mayıs’ında çekilen fotoğrafta, terası bulunan bir kıraathane yer alıyor. Ağaçlı ve süs havuzlu kıraathanenin hangi ilçede yer aldığı ise fotoğrafçı tarafından belirtilmemiş.
DENİZLİ’NİN İTFAİYECİLERİ
Fotoğrafı çeken kişi böyle bir not düşmüş. Ne zaman çekildiği bilinmese de Denizli İtfaiyesine dair eski fotoğraflardan biri olarak arşivlerdeki yerini alıyor.